2015. Va fi vinul mai scump?

Se spune despre recolta care asteapta sa fie culeasa peste o saptamana-doua ca va fi una foarte costisitoare din pricina tratamentelor si lucrarilor suplimentare generate de anul ploios, fie ca va fi una mai mica cantitativ. Stim din anii anteriori ca aceste tribulatii exprimate de multe ori in presa, in preajma culesului, sunt de fapt un semnal de alarma ca vinul se va scumpi. Cu asta sunt de acord- va fi mai scump. 
Problema cumparatorului este pentru cine. Cine va plati costul suplimentar: el sau producatorul care isi va insusi costurile mai mari de productie? Cred ca raspunsul difera in functie de tipul de producator si chiar de produs. 
Vinurile mari si scumpe sunt rezultatul unui proces de selectie iar aducerea lor pe lume are oricum costuri mai mari. Un leu in plus la o sticla de Flamboyant e aproape invizibil. Dar un leu in plus la un vin entrylevel, gen dry-muscat de Jidvei, sare in ochi. 
La nivel de vin serios nu cred ca anul mai slab va fi o mare problema in calitate, dar sunt incredintat- ca acolo jos, prin viscerele vinului romanesc, acolo va fi problema. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce antimaterii vor vinde vinariile de cartier in 2015.
La nivel de vin imbuteliat cu pret sub 20 de lei cred ca anul dificil nu va ajuta vinul romanesc in razboiul cu importurile. Si nu cred ca producătorii romani au experienta tratarii cu eficienta a acestui tip de problema. 
Iar in legatura cu asumarea anului mai greu de catre producator, sunt convins ca unii vor incerca. N-ar trebui. Realitatea economica n-are legatura cu decenta sau normalul, ci numai cu bugetele si profitul.
Iata, nu mai departe de ieri, am remarcat ca factura mea la cablu tv s-a marit pe sest cu un leu sau doi. Diferenta provine din taxa de stalp. S-au gandit vreo clipa mai marii companiei de cablu sa-si asume aceasta taxa? Cred ca subiectul a fost pe ordinea de zi a consiliului director cam o fractiune de secunda. Intr-un final, cine plateste taxa aceea tampita destinata- daca va amintiti ce se spunea la adoptare- doar agentilor economici? Ghici ciuperca ce-i.  

2 comentarii:

Anonim spunea...

nu cred ca vinul va fie mai scump in 2O15. Piata dicteaza pretul- si nu costul de productie, si piata e destul de lipsit de viigoare si in cursul fragmentare intre mai multe producatorii decat au existat pana acuma.
In plus afirmatile apocaliptica despre recolta nu sunt la fel de adeverat in toate zonele. In zona noastra pe exemplu , cine a ingrijit viile va avea mai mult strugurii ca anul trecut, dar cu nivel de alc usor mai mic datorita vremea mai racoroaasa. In sud est au avut intradevar mare paguba din cauza vremea in primavara , care le afectat cantitativ dar strugurii ramas sunt frumoasa pana acuma si sar putea sa fie chiar un ani bun calitativ. In Vrancea cantitatea si calitatea sunt relativ buna pana acuma la cei care au lucrat profesionala. Asa ca nivel de productie este destul de mixt, la prodcatorii existenti dar factor determinant este ca au intrat in productie multe plantatie noi anul aceasta, care eu cred ca vor veni cu aport de cantitatea mai mare decat pierdere adusa de vremea. Orcum e prea devremea sa spunem cu precizia acuma!
philip

George Mitea spunea...

D-le Cox, multumesc pentru comentariu. Acesta e unul din putinele cazuri in care ma voi bucura ca n-am dreptate.