Chateau d'Eck 2010 Pessac-Leognan, Michel Gonet (Franta)


foto: mairie-cadaujac.fr
Chateau D'Eck (fost Château des Freytets) este cu adevarat un castel, ceea ce e interesant, avand in vedere ca in Franta, si mai ales in Bordeaux, orice cocioaba din care iese o sticla de vin se numeste chateau. Ansamblul defensiv a fost construit in secolul al XII-lea. E unul dintre castelurile unde a locuit un domn numit Bertrand de Goth, care in 1305 a plecat spre est, spre Avignon, devenind papa Clement al V-lea, primul din cei 7 care au refuzat Roma. Am spus unul dintre, pentru ca cel mai celebru stabiliment este Château Pape Clément, din Graves, unde se produce si astazi un vin reputat.

Vinul de azi este produs de Michel Gonet si poarta apelatia Pessac-Leognan. Este un merlot majoritar (70-80%) cu aport de cabernet si petit verdot.

Dupa observarea robei rosu-granat, gasim un "nas" serios, conform asteptarilor, in care arome explicite de fructe de padure(coacaze si afine) se impletesc cu tuse de tutun si pamant reavan, nuante vegetale si de ciocolata. Gustul este compact, catifelat si echilibrat, oferind in principal impresia de fructe de padure zemoase usor indulcite de o adiere vanilata. Finalul e cu o treapta mai jos decat ansamblul general, fiind mediu, cu amprenta vinoasa, rustica, disonanta. Alcoolul este bine integrat, desi are un nivel mare: 14,5%! 
86 pct. 70 lei (Lidl). Sa remarcam si interesanta vinograma de pe contraeticheta, care ofera o descriere vizuala a licorii. E un vin bun si una peste alta nu se poate sa nu observi ca e din alta clasa fata de pleiada de bordeaux-uri low-cost din acelasi magazin. 
PS: exista o asemanare destul de mare cu reperele gustative ale unui neaos  Prince Matei.

0 comentarii: