Alegorii fotbalistice despre vinul nostru cel de toate zilele si oamenii care se interpun intre noi si el

Internetul e ca un stadion. In review-ul de produse fabricantul e ca antrenorul advers. Adica si-o ia tot meciul, minut cu minut. Si imi inchipui ca nu e usor. Adica se chinuie omul, are o afacere de condus, o familie de hranit, etc. si niste golani din tribune taca-taca, taca-taca, in continuu. Ca are defect de dop, ca are aciditate volatila, ca-i prea scump, ca-i prea nou, ca-i prea vechi, ca are etichete urate, ca nu le place de cum faci tu business, ca esti badaran, ba prea delicat, etc., etc. Oricum ai lua-o nu poti s-o scoti la capat cu astia.
Ai vrea sa le zici sa se duca...dar undeva acolo intr-un ungher al mintii se infiripa intuitia ca jocul nu are farmec fara ei. Toti antrenorii si jucatorii zic treaba asta, presiunea tribunei, etc. Asa ca vrand nevrand o spui pe aia celebra "suporterii ar trebui sa fie alaturi de echipa in aceste momente dificile".
Pe de alta parte, producatorul e ca antrenorul de nationala. In principiu toata lumea tine cu tine, dar toti te critica. Nici n-ai apucat bine sa bati cu 2-1 Insulele Feroe ca si incepe corul de nemultumiri "iar l-a convocat pe piticul ala" sau "bai baiatule, de ce joaca asta cu x-ulescu atacant?". Deci oricum ai da-o nu poti s-o scoti la capat. 
Te duci, vorbesti cu patronul de club sau cu presedintele federatie, ii explici, dar el nimic, zice el "bine, bine", si tu simti tu ca nu e 100% langa tine, ca esti pe cont propriu.  Mno, si na beleaua, faci un meci bun si te califici! Sau iei o medalie de aur nu stiu unde. Toata lume bucuroasa, mare om, mare caracter! Ce vin la banii astia, dom'le! Si totul e bine vreo doua zile pana apare unul si zice "da, dar in afara de ala, restul sunt varza!" si bang incep iar carcotelile in tribune "nah, i s-a urcat la cap, a scos si el un rezultat si acuma nu-i mai ajungi la nas! Huoa! Ba, du-te acasa, ba!", "Ai vazut ca s-au scumpit cu 15%?".
Stiu, e greu. Eu sunt ala din tribuna care te toaca, ala pe care il cauti cu privirea ca sa-i zici vreo doua, dar nu-l reperezi in marea de anonimi de la tribuna 1. Si hai sa zicem ca ma surprinzi cu coada ochiului. Ce-o sa faci? O sa sari in tribuna sa ma iei la bataie? Nu se poate. O sa ma astepti la poarta dupa meci? Nici asta nu se poate, ai altele pe cap, trebuie pe margine sa ingani niste dume de inteleptiune la gsp tv ,de genul "balonul e rotund" si "vinul e o fiinta vie". Te inteleg, iti spun, e frustrant. Dar ce nu intelegi tu si te luminez eu acum, e ca de fapt asta e jocul (aka marketing si PR)- tu cu mine, ala de pe teren cu tactici si antrenamente, e o bagatela usor de jucat.
Si acesta cu mine, in care "mine" e de fapt o tribuna intreaga, impersonala ca valurile marii, un joc pe care daca-l joci tot n-o sa-l castigi vreodata. Pentru ca toata lumea, in afara de tine, stie acest adevar: indiferent ca tocmai ai pierdut cu 7-0 si te injura tot stadionul, sau ca dupa un concurs glorios nu mai ai loc pe eticheta de cate medalii ai luat, orice ai face, niciodata, dar niciodata-niciodata sa nu injuri tribuna!

2 comentarii:

Dan spunea...

:D
Sunt convins ca majoritatea ar dori sa joace cu tribunele goale si sa dea afara galeria...Avem destui Gigi pe la noi care cred ca Dumnezeu e cu ei si cu vinurile lor.

Pe de alta parte i-as ruga sa se uite la un meci fara public in tribune, fara galerie, sa vada ce trist e cand ajungi sa pui si tu cap la cap o schema de joc, o faza, o verticalizare, o finalizare la vinclu si nu are cine sa te aplaude, sa zica " uite bah ca pot si ai nostrii"...:D

Bine, sa nu uitam ca exista invitatii care "atarna" pe la loje si tribuna 0, nelipsiti la fiecare meci, care te lauda si iti gasesc scuze in orice circumstante...Dar la un moment dat se ajunge la un sentiment de lehamite.

George Mitea spunea...

Mda, buna asta din ultimul paragraf:)