O surpriza placuta: Cabernet Sauvignon 2009 "Patrician" Crama Francu/Vifrana srl

Cocotat pe un gard, imagine cvasi-comica avand in vedere taninozitatea si corpolenta vorbitorului,  la cules de prune, in acest an destul de rarefiate printre crengi, ma gandeam la vinul din frigider: cum o fi acest cabernet bio/eco hardcore, fara pesticide, ierbicide, ingrasaminte doar gunoi de grajd si ramurele tocate, produs de o crama noua din Dobrogea?  Mai precis: Adamclisi, un loc incarcat de istorie. Imi inchipuiam un abuz asupra papilelor, armate de tanini/taninuri aruncandu-se asupra lor ca orcii asupra taramului de mijloc.
Seara, la traditionalul gratar, cu carnuri de la abatorul local, ceva mai proaspete decat cele din halele marilor orase, m-am satisfacut curiozitatea.
Cabernetul 2009 Patrician de la Cramele Francu, adica Vifrana srl, are o culoare sanatoasa, rosie-purpurie intensa. Nasul este initial auster, denota vinozitate si mineraliate, lemn si cirese. Gustul aminteste de coacaze si visina si este catifelat, cu tanini abundenti, dar bine integrati. Un vin corpolent, balsamic. Finisul lasa impresii dulci, de fructe negre coapte, cu putina menta. Dupa mai multe ore de aerare, vinul a evoluat, nasul deschizandu-se in ceva propriu sangiovese-lui toscan, cu zahar brun, miere, cola, boaba coapta de strugure, si pe final, note noi, ierboase si condimentate, dulci-amarui, tonice, amintind de bitter. Aciditate e foarte buna, la fel si felul in care alcoolul este integrat (13%). Baricul a facut o treaba buna cu acest vin, rotunjindu-l, la fel si vinificatorul, care n-a exagerat cu baricarea.
Vinul costa 36 de lei. Asadar nu este nici ieftin, dar nici foarte scump. Eu zic ca face banii, fiind un vin rosu corpolent, dar prietenos, cu potential de invechire, imi permit sa cred, si care, la proba practica, a evoluat in pahar.
E drept ca nu s-a potrivit cu prunele culese, nu e un cabernet "mustang", ci mai degraba felin, tandru, fara armate de orci si astringenta neplacuta, dar adunand calitatile, CV-ul arata bine. O tipicitate buna, dupa mine.   
Am fost placut surprins. 84 pct.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru un vin din 2009, a iesit cam tarziu pe piata.
Mai ales ca pe acest palier de pret, turnover-ul e mai redus, asa ca va petrece la raft inca cel putin un an.
Din structura pe care ai descris-o poate va gasi resurse sa reziste bine in sticla, mai ales ca e bio.
Unde se gaseste?

Ciprian spunea...

@Vinuldincluj,

din pmdv, astfel de vinuri ar trebui sa fie aruncate pe piata ceva mai tarziu, atunci cand se mai aseaza putin. Nu sunt de acord cu lansarea imediata a unui vin, doar de dragul vanzarilor rapide. Lasa ca e bine asa :) Ce sa mai zic de Lopez de Heredia care-si lanseaza vinurile dupa vreo 13-15 ani :))

Si faptul ca-i bio, nu-i confera un avantaj in plus la capitolul invechire :D Parerea mea. Vinul il poti gasi la magazinul online Vindor. George, ai legatura :))

Dan spunea...

Avand in vedere ca e ecologic si gandindu-ne ce preturi se cer pe afara pentru ecologic (imi sta pe retina -pastrand proportiile ca sa nu ma omoare Ciprian- celebra caruta cu cai biodinamici de Pontet-Canet pe care de cand au bagat-o au sarit preturile la vinuri ca la uncia de aur cand a scazut rating-ul SUA) as spune ca e acceptabil la pret.

George Mitea spunea...

A petrecut ceva in crama, si asta se vede. S-a rotunjit foarte bine. Apoi nu stiu ce productie au avut, fiind primul vin. Si in ultimul rand e pentru horeca si magazine specializate.
De cumparat doar de aici deocamdata: http://vindor.ro/store/listItems.asp?idCategory=107

Ciprian spunea...

Dan, lasa ca saltul pretului la Pontet-Canet nu e datorat imaginii aleia :)) Si Tesseron nu practica bio in adevaratul sens al cuvantului :) Ce-i drept, calitatea acolo a crescu condiderabil de cativa ani incoace, si asta face ca pretul sa urce ca mercurul in termometre. Lasa ca Lynch-Bages, aflat la acelasi nivel de clasificare cu Pontet, are preturi de super-second de vreo douaj de ani incoace :))

Marcel spunea...

Imi pare bine ca vinul a trecut cu bine si peste acest test.
Sper sa fie curand disponibile si celelalte vinuri din recolta 2010.

George Mitea spunea...

@Marcel: Eu l-am gasit foarte bine asezat. Un vin "carnos", ca altfel nu-mi vine sa-i spun. Cand vor apare o sa incerc si un alb. M-au facut curios oamenii acestia

alibus spunea...

As fi jurat ca l-am vazut si undeva la raft. Daca ziceti totusi ca e de HORECA, atunci poate ma insel.

George Mitea spunea...

@Alibus: o fi, nu zic nu, la noi palierele astea se cam intrepatrund

Patrician Vinecologic spunea...

Multumim bloggerilor si degustatorilor pentru aprecieri!
Pentru mai multe detalii referitoare la Patrician si zona sa de obarsie, invit pe toata lumea intr-o vizita pe www.vinecologic.ro. Astept pareri!
Patrician Vinecologic

George Mitea spunea...

@Patrician Vinecologic: Cu placere. La mai mare, si la un pret mai mic!:)
Cabernetul 2010 cum a iesit? N-a fost un an prea generos nu-i asa?

Patrician Vinecologic spunea...

Multumim de urari!
Intr-adevar, anul 2010 a fost unul dificil, dar CS a reusit sa iasa triumfator din incercarile la care a fost supus. Insa poate ca nu e bine sa dau tocmai eu verdictele : as putea fi acuzat de lipsa de obiectivitate. Ramane sa decideti cand il veti degusta. Deocamdata, mai sta la butoi. Anul 2010 ne-a dat si un Chardonnay de aur, de care sintem foarte mandri.

Ciprian spunea...

Normal, CS este un supravietuitor de rasa :)

George Mitea spunea...

@Patrician Vinecologic: Ne puteti spune cam ce recolte la hectar se obtin in conditiile dvs? Adica, mai important, cam care e diferenta fata de non-bio?
@Ciprian: pai nu-i el regele vinurilor rosii? Daca el nu supravietuieste, ce sa mai zici de tarani gen cadarca si novac?

patrician vinecologic spunea...

Cantitativ, productia ecologica va fi intotdeauna sensibil mai mica decat cea obisnuita, ceea ce si face acest vin ceva -nu mult- mai scump. Productia este mai mica pentru ca nu este permisa folosirea anumitor substante chimice care ar putea determina cresterea randamentului, asa cum se intampla in cazul productiilor obisnuite. Nefolosirea substantelor chimice obisnuite permite proliferarea buruienilor, a caror periodica inlaturare -destul de deasa, mai ales in conditii meteo ploioase- implica suplimentare costuri(masini, forta de munca suplimentara). Vinul produs este nu doar un oarecare produs ecologic (adica sanatos, dar fara noblete), ci si un vin DOC, implicand suplimentare obligatii, legal impuse, asadar costuri. Daca ati mai incercat vinuri bio (eu da), ati putut constata ca ceea ce poarta aceasta denumire este un vin oarecare, cu o singura valenta, legata de integritatea produsului. Or un vin de caliate care este, pe deasupra, si ecologic, nu este putin lucru. Sper ca Patrician sa demonstreze acest lucru.

Ciprian spunea...

@Patrician vinecologic,

complet de acord cu cele mai multe asa-numite vinuri bio; sunt lipsite de substanta si structura. Mult succes in activitatea ce va sa vina :)

George Mitea spunea...

Sunt de acord ca vinul de fata nu este din acel fel de bio, a carui unica calitate este ca e...bio:)
Mult succes!