O degustare sprint: Primitivo, Pinot Grigio de la Adria Conviviale, un rose D'Anjou plus Arrogant Frog roz.

Exista degustari maraton, degustari cross si degustarile sprint. Am avut una din acestea din urma zilele trecute la boutique-ul/winebarul Le Marche, prin amabilitatea stabilimentului. Acum, fara a avea incarcatura sportiva si obositoare a maratonului, fara caracterul colocvial al crossului, degustarea sprint seamana mai mult cu ce imi inchipui ca experimenteaza un jurat la un concurs de vinuri. Adica, pac-pac, bright colour, nice balance, ripe fruit, lenghtly finish- 86 pct :). De unde si rezervele privind caracterul definitiv si irevocabil al "sentintelor".
Deci...la treaba:)

Primitivo 2009 "Conviviale" Adria Salento. Soiul primitivo se asemana oarecum, in mintea mea (sau ar trebui, s-ar putea, ar fi posibil, etc) cu feteasca neagra. Culoarea rosie-rubinie stralucitoare te pune in garda ca n-o sa dai peste o greutate insuportabila la 35 de grade.  Nasul de cirese si corcoduse iti intareste impresia, iar gustul catifelat, light, rotunjor, de supa-crema de tanini (Am I good, or what?), de corpolenta medie, de fructe dulci, te duce spre un final de dulce, cu note de fructe confiate. Zaharul iese un pic din schema, aduce a demisec, dar pe ansamblu un vin prospat, catifelat dar si cu ceva tuse rustice, mai mult decat ok. 33 lei. 81 pct.

Pinot Grigio 2010 "Conviviale" Adria.  E ce astepti. Culoare alb-galbuie, putin intensa. Nas frumos, de condiment,  fructul pasiunii, para, mar si desigur citrice (reprezentate prin lime). Gustul continua cu o bogatie aromatica exotica, aciditate revigoranta, un usor iz migdatat si condimentat, cu un finish mieros. Un vin onest si placut. 33 lei. 82 pct.

Rose D'Anjou 2010 "La Roulerie". Si roseul de pe Valea Loarei a fost cum ma asteptam.  Demisec, cu tuse de capsuni, zmeura, fragi.  Zaharul rezidual rotunjeste si potenteaza aromele. Noroc ca pe final intra in scena si acrisorul fructelor rosii, care echilibreaza cat de cat rezultatul. E bombastic, dar expresiv, oricum ai lua-o. 30 lei. 79 pct.

Syrah rose 2010 Arrogant Frog Ribet Pink. Mare succes a avut Paul Mas cu gama asta! Insa acest rose nu m-a entuziasmat (e drept, cu rezerva ca sticla vidata era deschisa cu o zi in urma). Este prea bogat aromatic si nu are suficienta aciditate ca sa compenseze acest fapt. Sunt de toate: nas de caramea, gust de zmeura, coarne, fragi. Dar e ca un imbogatit fara gusturi. Macar nu se simte alcoolul prea tare. 30 lei. 75 pct


0 comentarii: