Spectator la Wineabe #1

Am participat joia trecuta la Wineabe, prima editie. Unora dintre voi vi s-a parut intriganta postarea mea de atunci cu "prima degustare la care nu am degustat", asa ca dati-mi voie sa explic. Eu am participat la acest eveniment ca invitat personal al lui Marius Iliev (organizatorul evenimentului, proprietar Domeniile Prince Matei, Via Viticola Sarica Niculitel si altele), caruia ii multumesc pe aceasta cale. Nu am participat la jurat/expert sau cum vreti sa-i spuneti, in principal deoarece nu am inteles ce se doreste acolo si nu am aplicat, ca sa zic asa. 

Ca urmare, nu am degustat vinurile supuse atentiei degustatorilor, desi ca sa fiu corect am parazitat un participant platitor care a primit cele 10 pahare, insa doar la nivel olfactiv, adica doar am analizat culoarea si aroma vinurilor, fara sa le gust. La nivel de culoare, nu s-a putut analiza chiar optim, locanta avand lumini mai degraba de atmosfera. In conditiile de mai sus nu m-am concentrat foarte tare pe identificarea vinurilor, aspect amplificat si de temperatura ambianta care a escaladat rapid dar si de ordinea aleatorie a servirii (cand ai un vin mai diafan incadrat de doi monoliti gen Amarone sau Chateauneuf pot aparea anomalii de apreciere, asta stiu si eu de la concursurile unde am jurizat). Totusi am gasit ceva de Rhone in primul vin, dar am si emis  ipoteza ca vinul 3 ar putea fi un Nebbiolo. Sunt martori :) Oricum, nu am o uriasa experienta cu degustarea in orb, si cu atat mai putin cu una care sa presupuna identificarea precisa a vinurilor. Dupa cateva vinuri am abandonat proiectul. Totusi, dupa trecerea prin toate, as zice ca nici unul nu s-a "descalificat" ca nivel de calitate si ca nu au fost deloc diferente uriase intre cele straine si cele romanesti. Dar destul despre mine :)

Nu identificarea calitatii a fost obiectivul degustarii, din punctul de vedere al organizatorilor. Trebuie sa intelegeti ca participantilor li s-a cerut sa identifice nu ce sunt acele vinuri sau cat de bune sunt ci care este nivelul lor de pret. Erau 10 vinuri, ele trebuiau puse in ordinea pretului, de la cel mai scump la cel mai ieftin. 

Daca privim acel tabel publicat de organizator cu aprecierile celor 12 participanti putem observa ca aprecierile lor au fost, cum sa le spunem? Aleatorii? Adica ai trei persoane care identifica cel mai scump vin (Dal Forno Romano Amarone 2008, care costa peste 1500 lei), dar ai si alte doua care il considera cel mai ieftin. Iar cel mai putin scump vin din lista (Prince Matei 2013, DPM, 110 lei) a fost identificat ca atare de...o singura persoana.  


sursa foto: wineabe/facebook

Alte exemple: Barolo Dargomis Gaja 2016 (361 lei) a fost considerat cel mai ieftin de patru persoane, in vreme ce alte patru l-au vazut ca al doilea. In realitate vinul a fost pe la mijloc: al cincilea. Niciun participant nu l-a vazut astfel. 

Flamboyant 2016 DAVINO (nr. 7 dupa pret, 200 lei) a fost vazut ca cel mai scump de trei persoane si cu exceptia unui singur participant, toti ceilalti l-au considerat mai valoros decat locul "real" din lista de preturi.

Nu o sa continui cu analiza, puteti vedea si voi ce si cum din acest print screen.  Din nou, dupa mine au fost mici neajunsuri ale degustarii (lumina, temperatura ridicata mai ales dupa 10-20 minute, ordinea aleatorie care posibil ca a avantajat/dezavantajat un vin sau altul) care sunt sigur ca se vor remedia la viitoarele editii. Pana la urma ce concluzii poti trage despre rezultatele in sine? Sunt de insemnatate pentru marketing? Pentru fenomenologia perceptiei? Ca e cam greu sa identifici o ierarhie de pret de la un punct incolo? Ca 12 oameni din lumea vinului au dat o ierarhie personala random, sau, in fine extrem de diferita de la unul la altul? Nu stiu, dar pot sa va zic ca experimentul a fost interesant, fie si doar din perspectiva unui observator. Unde mai pui ca a existat si o componenta umanitara foarte importanta, banii stransi fiind donati catre diverse organizatii non-profit, pentru ajutorarea refugiatilor din Ucraina.

PS: 1.bufetul a fost excelent, serios. 2. dintre vinurile din afara concursului, pentru ca au fost si acolo niste vinuri remarcabile, juriul ad-hoc format din mine si Ciprian Haret a ales vinul de mai jos ca cel mai bun la categoria "De care sa fie? Tot din asta?" (via Happywines.ro)

0 comentarii: