Vinuri din Lidl (17.09.2015)

Un Sauvignon de Rueda, produs de o mare cooperativa. Are tipicitate si intensitate, dar parca ii lipseste un mic fizz care sa-i faca aromele puternice de soc si grapefruit mai vivace. Dar...la 12 lei sta foarte bine. O alternativa mai cosmopolita pentru un cinstit Maiastru de la Oprisor, de exemplu. E un companion mai bun pentru ocazii colocviale, decat de unul singur. 13% alc. 78 pct

Iata o premiera pentru marele retail romanesc: un Albarino, din exotica apelatie Rias Baixas! Exista legenda ca ar fi un Riesling de Rin aclimatizat de 200 de ani in podgoria din nord-estul Spaniei, dar studiile ADN nu au confirmat ipoteza. Din punctul meu de vedere misterul face bine vinului. Cel din Lidl, produs de Conde de Albarei nu e cel mai remarcabil exponat, nici nu ma asteptam  la 19,99 lei, insa pe langa o aciditate marcanta, ofera totusi acea plinatate, chiar nitel uleioasa, pe care o asteptam. Arome full-throttle, de zarzare, citrice si mar. De apreciat ca in final aciditatea (ajutata de ceva acid ascorbic, dupa cum ne avertizeaza contraeticheta, insa doar la mentiunea in spaniola, celelalte limbi si probabil legislatii necatalogand aspectul ca fiind obligatoriu), plinatatea si alcoolul (12%) se reunesc prietenos. 83 pct

Domaine de la Vieille Cure este un Muscadet sanatos, simplu, robust, de vara, pentru scoici si ligioane marine, cum si trebuie. Arome verzi (and not much else), acide, gust usor onctuos care transforma 2d-ul in 3d. Sa nu va asteptati la diafane arome exotice, ca n-are de unde. 19,99, 12%. 80 pctUn spumant alsacian brut (zic ei) din pinot noir, pigmentat (un roz intens) cu mult fruct, dar fara eleganta. Perlarea e oarecum haotica. Are aromele plenare de fructe rosii, capsune si grepfrut apasa cam tare pe papile, lasand o senzatie usor pastoasa, tanica. Ma rog, dupa gusturi. 30 lei. Ma bucur ca l-am luat la o reducere masiva. 12,5%, 78 pct


Un Medoc dintr-un an bun, ceea ce se vede. Vin dominat de Cabernet sauvignon, cu tanin sanatos, fruct evident, cu arome de coacaze, afine, ierburi aromatice. Nu puncteaza prea mult la capitolul eleganta, dar e un multumitor, bine facut, cu tipicitate. 12,5% alc, 84 pct. Am platit in jur de 30 de lei, nu-mi aduc aminte daca la reducere sau la pret intreg.


Chateau Palene e un Bordeaux generic, produs de Maubrac Guerin, care la un pret mic (in jur de 10 lei) livreaza un vin baubil, cu arome de fructe rosii (visine si afine), fara briz-brizu-uri dar si fara dezamagiri. Decent. 12% alc, 78 pctUn cru bourgeois din Haut-Medoc, un vin serios, blend in proportii relativ egale de Cabernet sauvignon si Merlot, mix de vin baricat si inox, care livreaza o textura fara asperitati, solida, densa, tanica, dar placuta. Aduce a prune, fructe de padure, praf de cacao. Aciditatea e sus. Pare ca mai are ani in viata si chiar ca acum nu e momentul cel mai propice de consum. E prea tinerel. Totusi se simte in mijloc o neliniste, o fragilitate. Poate e anul. Sau poate sunt eu.
13%, aprox 50 lei (sau 30...supus vremelnicelor promotii).  88 pct 

7 comentarii:

Anonim spunea...

Perlaţia şi carbonaţia...
Care este diferenţa dintre ele, că m-aţi băgat în ceaţă?

George Mitea spunea...

Dati-mi voie sa va calauzesc:) E fix acelasi lucru. Voi modifica. Dupa cum stiti, termenul de carbonatie nu prea se foloseste ca descriptor.

Anonim spunea...

Salut George!

Am fost surprins de punctajul dat la Cru bourgeois din Haut-Medoc dupa descrierea facuta, mai ales ca ceva nu ti-a placut pe la mijloc. Un vin cotat de tine cu 88 pc....inseamna ceva! Merita sa achizitionez cateva sticle daca il gasesc la reducere?

George Mitea spunea...

Salut. Evident!

George Mitea spunea...

Salut. Evident!

Dan spunea...

@anonim Acum nu te lua dupa ce spune prin nota de degustare...e de bun simt sa gasesti ceva de strambat din nas la un vin de prin retail. Ca doar nu e Chateau Latour...:)
Daca i-a dat 88 de puncte ia! Dar pune si cateva deoparte; peste cativa ani s-ar putea sa ai o surpriza placuta, mai ales ca e un 2010.

ionut ciobanu spunea...

Salut! e 2011, dar merita fiecare banut; la Lidl-il 'meu' e 29 ron :)

ionut