"Le Marillais" 2010 Anjou Rouge

Anjou. Cea mai evidenta legatura intre aceasta zona a Frantei si tara noastra este...Carol Robert de Anjou. De el se leaga, in modul ciudat in care functioneaza istoria, trecerea Tarii Romanesti de statulul ambiguu de voievodat la cel de stat independent. Stim cu totii cum- prin infrangerea zdrobitoarea a armatei ungare de catre Basarab I la Posada. 
Carol Robert de Anjou a fost rege al Regatulul Ungariei, fiu a lui Carol Martel, primul nobil strain urcat pe tronul lasat liber dupa stingerea dinastiei arpadiene. A fost un rege bun, evident de origine franceza, lucru intarit de blazonul sau. Un alt element interesant, si mai putin cunoscut, este faptul ca sub domnia sa, pentru 7 ani, capitala regatului a fost mutata la Timisoara. 
Trecand peste acest excurs de care cei mai multi dintre dumneavoastra nu aveau nevoie, trebuie spus ca vinul de Anjou, regiune de pe valea Loarei, se remarca printr-o oarecare varietate. Pe langa vinul rosu, care e de regula pe baza de cabernet franc, se obtine traditional si un gamay. La albe chenin blanc-ul face legea, in toate formele sale de la sec la dulce.  Cunoscutul rose d'Anjou este de fapt vinul no.1 ca productie, undeva la jumatate din total, plus inca ceva- reprezentant de un rose petiant. Strugurii utilizati ar fi grolleu noir, dar in zilele nostra cabernetul franc se intinde incet dar sigur. Apoi avem  cremant-urile pe baza de chenin blanc.  Asadar, o zona cu traditie, cu varietate, etc.

Acest Anjou Rouge de 21 de lei in Carrefour este un cabernet franc 100% si este produs de o cooperativa- Les Vignerons de la Noelle. Vinul a obtinut o medalie de aur la concursul agricol de la Paris, din 2011, treaba pe placul oamenilor responsabili cu achizitiile din partea retailerului amintit, intrucat sunt mai multe vinuri cu intrare recenta care poarta respectiva mentiune. Sau, poate cine stie, asta e miza concursului- ai castigat, te-am luat! De ce n-ar fi si la noi un concurs care sa asigure automat distributie intr-un mare lant de magazine in cazul in care iei medalii sau un punctaj onorabil? Cred ca pe langa abtibilduri si stelutele lipite pe sticla, chiar ar da un impuls spre calitate unor producatori bulversati de ce cred ei ca vrea sa bea omul si pe de alta parte, de ce cred eu (ori alte minti luminate:) ca ar trebui sa bea.
Bun, am facut introducerea istorica, am prezentat regiunea viticola, ne-am dat cu parerea- asa finut- despre starea industriei- sunt gata pentru Pulitzer, ce mai! Ah, scuze, n-ati plecat inca?

Vinul in sine e din categoria rustic+. Se bea rece, indicatie pretioasa, care anesteziaza restul generos de zahar, cat sa iasa de un demisec. Culoarea e rosie-rubinie stralucitoare, iti dai seama numai uitandu-te la el ca n-o sa-ti atace gingiile cu taninurile lui. Nasul e interesant, un melanj de fructe coapte, zemoase (cirese, afine rosii) si un frumos si delicat iz floral (violete).  In gura pare proaspat, baubil, cu taninuri astenice, nisipoase si dulci, tot in directia fructelor amintite, si un final neasteptat de picant, piperat. 80
Nu trebuie sa dati navala la magazin, e un vin pe care l-ati mai baut, fara sa fie din Anjou, fie el babeasca, feteasca, merlot, sau alte vinutzuri realizate in categoria semi-usoara. Totusi nu mi-a parut rau dupa banii dati, nu multi oricum si mai bine un vin rustic, limitat dar neoas, decat un sarlatan bine imbracat.

PS: Draga Carrefour, te rog frumos, nu mai pune abtibildul acela alb peste contraeticheta originala, sunt suficient de matur sa fac fata oricaror informatii ar fi trecute acolo! Da' te rog frumos, da?

3 comentarii:

Dan spunea...

Ma raliez si eu la chestia cu abtibildul...e cel putin "jenibila" si arata ce parere (uneori nu chiar nefundamentata) are respectivul retailer despre clientii care ii calca pragul..

George Mitea spunea...

Eu nu inteleg de ce nu pune un sticker mic, lipit shui pe-o laterala, ca tot importatorul, in romaneste, sa scrie pe el treburile obligatorii, legale, si atat. Felul in care arata sticla e penibil. Sa presupunem ca vrei s-o dai cadou, sau alte d'astea

Dan spunea...

Daca o dai cadou desprinzi eticheta cu feonu' sau o cureti cu un burete de sarma si detergent..ce nu iti e clar? :))