Cu totul altceva decat vin: Sumo



O sa va spun ceva ce intereseaza pe putini dintre dvs. Poate doar pe cei care pierdeau noptile uitandu-se pe Eurosport la sumo.
Assashoryu, cel mai mare si controversat rikishi (desi e unul dintre cei mai mici: are doar 1.84 m si "doar" 148 kg) pe care l-am vazut vreodata pasind in dohyo, s-a retras din activitate la numai 29 de ani. Yokozuna (cel mai inalt rang posibil, un fel de zeu- la propriu, daca esti japonez) s-a retras nu din cauza accidentarilor sau din cauza vreunei pastile de slabit (ar fi si culmea), ci pentru ca a avut o altercatie intr-un club de noapte, agresand un barbat. Un yokozuna nu poate fi retrogradat - un yokozuna se retrage (mai ales cand ar impieta "functia" de zeu in carne si oase). Si mongolul Assashoryu exact asta a facut, cu demnitate dar si lacrimi in ochi.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Si eu regret acesta retragere! Nu inteleg cum de nu a fost mai retinut stiind ca a mai avut abateri in cariera sa de shimotori. Un lucru e totusi bun: in banzuke au ramas alti rikishi de inalta clasa (din nefericire tot mongoli): Hakuho si Harumafujy (Ama). Cred ca cel mai valoros luptator japonez ramane indragitul Kaio, dar acesta e la capatul carierei (38 de ani implineste anul acesta). Pacat ca nu mai da Eurosport rezumatele competitiilor....

George Mitea spunea...

Iti impartasesc dezamagirea ca eurosport a devenit brusc mai "euro" si nu mai transmite sportul acesta exotic. Deschiderea sumo-ului catre exterior (georgieni, bulgari ca sa nu mai vorbim de mongoli, hawaieni sau samoani) a atras pe langa un nou public si atitudini pe care un japonez nu le-ar avea niciodata. Cum sa se bata un yokozuna intr-un bar?