|
@crestinortodox.ro |
Oua, cas, ceapa verde, ridichi, drob, stufat, pulpa de miel la cuptor cu usturoi, pasca, cozonaci. Isuse, numai ce le-am enumerat si imi vine sa iau un colebil.
Ce o sa mancam stim in mare, dar cu ce o sa bem e o problema. Ce vinuri ar merge in aceste combinatii brutale dar gustoase?
In 2010 Radu Rizea ne spunea
ce ar merge. Anii trec si parca ar merge un update. Foarte personal, adica n-o sa va spun ca Moise a coborat de pe munte si mi-a spus ce sa beti, ci mai degraba la ce vinuri ma gandesc cu voiosie atunci cand am in fata o masa plina. Si dupa buget.
Antreuri. Marea problema e oul. Ma gandesc la o Zghihara de Husi 2011 Averesti (20 lei). La prima vedere e atat de acida incat ar topi si invelisul unui reactor nuclear, apai un galbenus amarat de ou. In practica insa ar putea sa para apos. Eu zic ca are o aromatica suficient de intensa sa faca cat de cat fata. Sauvignon Blanc 2011 Varietal Misiones de Rengo (Chile, 20 lei). Proaspat si sprintar, va face ca ceapa verde si ridichile sa nu mai stea stingere in farfurii. Muscat Ottonel sec 2011 "Cocosul" Recas(25 lei)- macar ceva va mirosi bine:).
Randul doi: Feteasca Regala 2011 Castel Huniade sau SB 2011 din aceeasi gama Recas(17 lei). Livia SB, de la Garboiu (dar o sticla din zilele noastre, 18 lei). Dry Muscat de la Alcovin Macin (25 lei). La mai scumpe nu as merge, nu ca n-as avea destule in camara, dar pur si simplu nu cred ca merita. S-ar pierde pe drum, si ne-ar parea rau dupa bani si placerea nesatisfacuta:).
Problema Drobului se rezolva cu rose proaspat sau rosu light. Rose: Vinul Cavalerului (19), Frunza(10), un rose de provence din Kaufland(17). Top Stuff: Rose Sole 2011 Recas(40), Eclipse Basilescu 2010 (35), Stirbey 2011(40). Rosii: babeasca neagra Glia 2008-2009, de la Senator(18), pinot noir Vinul Cavalerului de la Serve(22), burgund 2009 Wine Princess(25), Rara Neagra de Purcari 2009(26). Lucruri de buget mai mare: Babeasca Neagra sec 2009 Domeniile Nicoresti (50), un cru beaujolais (Saint Amour, Cote de Broully, Morgon- 50-70 lei). Eu zic sa nu urcam mai sus in Burgundia ca o sa ne doara tare portofelul si parca un drob traditional nu prea merita atatia kilometri. M-as gandi si la Feteasca neagra La Cetate 2010(45).
Stufatul: miel si multa verdeata puternic aromata (ceapa si usturoi verde). Practic merg si rosiile de mai sus, dar parca ar trebui sa urcam in corpolenta. Syrah Cososul 2010(25), un vin de care nu am scris inca, dar care e foarte lichid:), si se duce pe gat cu o rapiditate de speriat. Foarte reusit. Merge si feteasca neagra. Special Reserve Halewood (oricare, le cam iese an de an; 22), Budureasca (e demi, dar bine mascat- 18), Livia de la Graboiu(18). Mai sus vine categoria grea: Ceptura 2009(45) de la Davino (sau Unicom Productions, cum se incapatateaza sa-si spuna), Negru de Dragasani 2008 Stirbey (70), Syrah M1 2010 Murfatlar (75) dar si rosul 3 hectare Sable Noble. Aici varietatea e mare.
Friptura de miel: aici usturoiul e problema(daca s-ar putea nitel mai moderat ar fi mai bine). Ne trebuie un vin piatra ponce ca sa faca fata. Mic: CS Castel Huniade 2011(17), sau Frunza 2009 (daca mai gasiti, 10). Corcova CS/Merlot 2008 (25). Mouviedro Reserva 2006, din Spania- la 21 lei. Grand Reserva Felix Solis 2004(25 lei). Se gasesc in Kaufland. Cu bugetul redus e greu la felul principal...La buget mai darnic, avem de ales: Merloturile Rotenberg (generic, eu as alege un Primus sau un Clasic- 80). Alira Merlot 2009(45). Prince Matei 2008(sau oricare alt an- variatia de calitate e mica-80). Merlot Prestige 2008 Domeniul Coroanei Segarcea (50). Merg si alti baieti mari: Syrah 2009 Nachbil, Golem 2008 Basilescu, Uberland 2008 Recas, Cuvee IX Lacerta, Dragaica rosie/Smerenie de la Oprisor (mai trecute nitel, intercati sa gasiti 2007,2008), DCR 2008 (sau de care gasiti, mai ales din cauza etichetei, foarte in ton cu ocaziunea) Davino, chiar si o Charlotte 2007 (my pick), dar numai daca ati lasat-o mai moale cu usturoiul- altfel o macelariti! Aici imaginatia poate adauga multe, mai ales importuri. Practic orice vin de tinuta ar trebui sa faca fata fripturii de miel. Desi cred ca ar trebui si noi sa mai gatim mielul in alte feluri...
Deserturi, daca mai poate cineva. Traditional vorbim de pasca si cozonaci. Deci vinuri dulci (ori demi).
Mic-mic: Schwaben Wein Muscat/feteasca regala 2010-2011 (11). Mijlociu: eu unul o sa scot un auslese Geiben de la naftalina, dar nu le gasiti oriunde (de fapt, direct de la producator:). Daca n-ar fi acestea, as investi in clasicele Tamaioase Stirbey si Origini Budureasca. Merge si o Grasa buna, poate stiti voi una. Sau o busuioaca de Pietroasele, de la Basilescu. Sau Lacrima de 10 ani+, de la Murfatlar.
Mi s-a facut si foame si sete, nah! Hai, toate bune, fericire, sanatate, Paste Fericit si linistit, ca nu mai pot!