Berea bautorului de vin, ep. 6: Bornem Tripel


Cum  nu e inca foarte cald, o berea ca aceasta merge. E o bere belgiana, de manastire, blonda nefiltrata, cu un continut mare de alcool, de 9%, de unde vine de fapt tripel. In evul mediu pe butoaiele de bere belgiana se putea gasi un X, doi de X, sau desigur XXX. Era vorba de berea usoara- 3%, berea comuna si berea tare- triplu X,  ergo tripel

"Colorul" e blond-tulbure, cum spuneam. Perlarea e fina, efervescenta buna, spuma alba, intensa si dezordonata. Olfactiv e deosebita de obisnuitul pils, aducand a mere verzi, mere varatice, limonada. Acest ultim aspect se transmite si in atac, unde se invart bucati de miere si lamaie, la care se mai adauga ceva miere, impresia fiind dulce, dar recupereaza pe final cu note amarui si picante. Unul dintre motivele pentru care va vorbesc despre ea este modul inteligent in care continutul de alcool este ascuns, printre notele complicate din final. 
E o bere de 3/5 capace, scumpa- 8,33 lei pentru 0,33l. 

2 comentarii:

  1. In sfarsit, o belgianca! Parca am baut si eu Bornem dintr-asta, probabil intr-un sir mai lung, pt. ca nu imi amintesc exact ce spunea... :) Cat despre pret, la ele acasa, aproape toate costa in jur de 2 euro, asa ca... alti bani pt. ei, desigur. De acord cu "ascunsul" continutului de alcool, cele mai reusite beri de acolo au talentul asta. Te faci praf din 3 micro-doze, dar iti ramane un gust placut pe cerul gurii... :)) Sincere felicitari pentru initiativa, sunt beri ce pot concura cu vinurile, asta e clar. O idee in plus fata de ce am comentat la Ciprian: Blanche de Namur, se gaseste la noi (Cora, Selgros daca nu ma insel) in sticlute de 0,25, este drept, la vreo 5 lei, dar merita incercat, macar pentru o comparatie cu nemtoaicele albinoase.

    Tiberiu

    RăspundețiȘtergere
  2. Tiberiu, multumesc pentru aprecieri.
    Exista niste broaste in America de Sud, bromeliade pe numele lor care traiesc toata viata lor la inaltime, in frunzele unor copaci (frunze care seama cu cele de nufar), fara a o parasi vreodata. Practic sunt milioane de broaste care traiesc in aceste frunze, dar fiecare in lumea ei, fara sa se gandeasca ca exista si frunza de dincolo:)
    Cam asta e sentimentul si la bere vs vin. Scrii, citesti despre asta, devii un mic maniac. Din cand in cand tot omul, fie el mare degustator, conoisseur, etc., trebuie sa mai iasa la o bere.

    Multam de ponturi, le-am citit si pe cele de la Ciprian. Sincer, imaginea berii belgiene in mintea mea e un mix de dorinta si repulsie: cand dai peste o anomalie din aceea cu gust de cirese, etc(cu e-uri& stuff pe contra-eticheta) sau o chestie gen Piraat. Pe de alta parte, iata berea aceasta sau Augustjin sau Bruegel su Leute.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.