Recomandarea saptamanii: Dracu-la-sticla
Pierderi tehnologice
Chateau Domenii Rose 2009
Nas de grapefruit prospat desfacut, cu volatili puternici, florali, de petala de trandafiri.
Gust: nuante de lamaie, fructe de padure, capsuna (turceasca, adica din aceea aspectoasa, acrisoara, apoasa si fara gust...pronuntat), note secundare de piersica. Evolutie citrica, cu aciditate ridicata ce sustine zaharul. Alcoolul, deloc de neglijat (14,1%), este bine integrat.
Final lung, initial de dulceata de trandafiri (din cauza restului de zahar), inlocuit (din fericire) de coacaze.
Romanian Wine Art nr. 37
Feteasca Regala 2009 Prince Stirbey
Exista in limba engleza un cuvant imprumutat de la romanticii germani si care si-a schimbat usor sensul, devenind un prieten fals, exprimand astazi dorinta de a explora, de a pleca in calatorii, etc. El este wanderlust. In romaneste, s-ar traduce printr-un termen neaos, des utilizat: dor de ducă.
Ei bine, dupa doua pahare din acest vin, am fost cuprins de acesta stare de spirit, indisolubil legata de prietenie, muzica, dar si de maladii ale sufletului. E starea care are ca antonim “a sta locului”, sentimentul ca nicio carte, niciun film si niciun gand nu te poate captiva suficient si ca incepi sa-ti sondezi memoria dupa imaginea unui prieten (sau prietena) care sa te acompanieze intr-o mica escapada, in afara (in afara locuintei, in afara mintilor, etc). Dorul de duca este intrucatva a-ti iesi din minti, a iesi din sine, a iesi din matca. Cand se intampla asta parca si timpul e scos din ţâţâni, desi te ajunge brusc (si uneori dureros) din urma a doua zi. Din fericire, sau din intamplare, fetita mea nu vrea sa adoarma decat in bratele mele, lucru duios care ma aduce cu picioarele pe pamant si-mi alunga starile febrile. Pe cand se termina ritualul de seara e déjà prea tarziu pentru wanderlust:)
Cum spuneam, acest sentiment gales, combinatie eminesciano-caragialeasca, de melancolie indecisa si taraf de lautari alergand pe langa trasura, mi-a fost trezit din vegetare de feteasca regala Prince Stirbey 2009. E un vin viu, care ne aminteste ca vinul e obtinut din vita de vie, si ca uneori e o vietate. Marca Stirbey din Via Tiberie-nord, vinurile albe, seci, proaspete, usor perlante dupa deschidere, se regaseste si aici. Nasul imi aminteste de grapefruit (fiind o varietate romaneasca imi permit un sinonim: pelin) si flori de soc, iar gustul desi poate fi (si este) descris prin diverse note, mi se pare un tot unitar, o aroma care nu se regaseste in niciun masterkit. Eu stiu ce este: este gustul inconfundabil al piersicii culese din copacul din curtea socrului meu, fruct inca verde, dar zemos, aproape de parg, fruct care retine mai intes “esenta” piersicii si aduce in plus un iz citric, acrisor dar si usor amarui. Acelasi gust se gaseste si in Feteasca Regala Castle Rock 2008 de la Recas, e drept pe un prag inferior de calitate.
In concluzie, langa acest vin de 84 pct si 30 de lei, m-am multumit doar cu ascultarea catorva "piese", printre care:
Faurar Rosu de Ceptura 2008
A inceput emisia?! Ă, da...incepem!
Bine ati venit la a douazeci si patra editie a campionatului mondial de aromat viteza!
Intram in emisie chiar cand Faurar Rosu de Ceptura 2008 se pregateste in apropierea spatiului de concurs. Sa remarcam costumul alb pe care l-a ales pentru aceasta proba, cu simboluri populare pe piept. Cateva miscari de incalzire si…iata-l paseste in ring, in aplauzele publicului. Dar ce fond sonor ciudat si-a ales!
Iata-l, isi etaleaza tenul perfect de stejar, musculatura bine lucrata, de 14,3 %, corpul de merlot, mirosul de fructe rosii si aroma de cirese, sau poate visine, e greu sa ne dam seama in rapiditatea executiei. N-am mai vazut asa ceva de la memorabilia prestatie a merlotului Rotenberg. Publicul se desmorteste, apoi o figura clasica executata fidel: cabernet-sauvignon, cu tanini fermi! O da, cred ca va convinge juriul! Dupa o pauza de respiratie: finalul. Feteasca neagra, doamnelor si domnilor!!! Un pic de condiment! O figura nu foarte complicata, dar care incheie cu success acest exercitiu. Il vedem incremenit in figura de final, pentru inca cateva fractiuni de secunda.
Pe ansamblu, as zice ca am vazut un exercitiu cotat la aproximativ 20-25 de lei. Se vedem ce zice juriul: Si…si: 81 de puncte pentru nou venitul din Ceptura!!! Asta il plaseaza printre favoritii concursului de popularitate!
Publicul aplauda, nu prea convins. A fost un exercitiu auster, greu de apreciat. Cu toate acestea, as zice, concurentul a executat foarte bine partitura scrisa de antrenor. A avut o aliura serioasa, ceva mai rezervata decat figurile flamboaiante ale concurentilor australieni dinaintea sa.
Faurar Alb de Ceptura 2009
Revenim cu fratele negru al acestui Faurar, in viitorul apropiat
Montepulciano D'Abruzzo La Cacciatora 2008
Astenia de primavara
Ma tot gandesc ce as face cand voi iesi la pensie, presupunand cu optimism ca voi ajunge pana acolo, mai degraba din cauza varstei de pensionare decat a sanatatii (doamne-ajuta! Inca sunt nemuritor). Stiu, nu suna prea bine la un tip de 30 de ani, dar m-am resemnat ca n-o sa castig Premiul Nobel (asa ca nu mai incerc), iar copilul creste (deci mi-am externalizat viitorul:).
Desigur, voi deveni viticultor amator, desi avand in vedere cam cate am invatat despre vinuri intr-un an, presupun ca pana atunci as putea deveni chiar semi-profesionist, in virtutea dictonului “experientia docet”.
Asa, si cum as face? Trecand peste micile detalii organizatorice, as avea grija sa cultiv un soi international (probabil merlot) si care poate fi plantat legal cam peste tot in Romania. Dar nu asta ma anima, ci faptul ca as putea cultiva niste soiuri romanesti obscure. As umbla la rudele de la Somova, poate o mai fi vreo babuta care are in curte Samoveanca sau mi-as distruge masina pe drumul catre Enisala dupa Negru de Sarichioi. Intelegeti principiul. E aplicat cu success de Stribey, cu al lor Negru de Dragasani. Apoi, la statiunile de cercetari…As face vinuri single vineyard (e normal, ma indoiesc ca as avea bani sau chef de zeci de hectare). As fi un mic garajist. In primii ani m-as juca ca Rotenberg cu diverse feluri de drojdii si baricuri, gustand rezultatul cu prietenii, inrosit de satisfactie.
Le-as imbutelia manual, as crea etichete minimaliste, cam ca asta. As scrie pe contraeticheta o indicatie geografica fantezista dar cool, de tipul "Dealul Negru" sau "Colina 10". N-as uita sa spun predictia privind momentul optim de consum, sau o asociere culinara geniala ("se recomanda a se consuma asociat cu scoicile cu picior de la confluenta Barladului cu Siretul"), si alte detalii nefolositoare.
M-as umple de nervi cand vreun blogger (sau ce or mai fi in vremea aceea) ar spune ca vinul meu este "unul corect, de larg consum", as comenta sub pseudonim (@aimar77, sau @V.I. Lenin) ca de fapt vinul e unul genial, doar ca respectivul nu bea vinuri bune. Poate il amenint ca-l dau in judecata, deoarece voi avea grija sa-mi inregistrez eticheta la OSIM. De fapt, n-as face nimic din astea, am adus vorba asa de dragul discutiei, dar ne-am inteles, da?
Ă, va urma...
Două feteşti neaoşe: Regală de la Crama Ţelna şi Albă de la Domeniile Ostrov
Viognier 2008 Trivento Tribu Argentina
Corp: mediu, pe 13,5% alcool – deci un vin viguros
Nas: citric-floral. Se disting violete, caise uscate, cremene și miere de tei
Un vin mai putin destept: Rapsod Rose 2009 Rotenberg
Ciudatul caz al lui Gregori Perelman
Pateticul strigăt: Torrontes 2008 Trivento Tribu Argentina
Cadarca Schiller 2008
9 mai 2008. Era dimineata, soarele intra prin geamul sufrageriei, directionat in spoturi intermitente de frunzele copacului din apropiere. Fereastra nu era deschisa, dar pot sa jur ca pasarelele cantau, etc. Oglinda mi s-a parut mai ingaduitoare in dimineata aceea, chestie care, desi nu as recunoaste oficial, m-a binedispus. Pana si pasta de dinti a avut un gust bun. Imi pun costumul cel mai frumos, uniforma care ma protejeaza ca armurile din jocurile rpg impotriva lumii dezlantuite si a birocratiei cu care ma infrunt ca Don Quijote cu morile de vant. Ies din casa plin de avant, cobor scarile, imi pun ochelarii de soare, deschid usa blocului si...pentru prima oara in viata mea, am simtit de ce coloana sonora a unui film trebuie recompensata cu un premiul Oscar. Cum am deschis usa, un vas de muzica inaltatoare m-a lovit, cu precizia borfasului din gangul de langa primul bancomat deschis in oras. Am privit, asa cum ati face si voi, in jur cu neincredere, am privit chiar si in sus, gandindu-ma o clipa, in ratacirea cauzata de comotia intelectuala, ca Isus si armata sa de ingeri au inceput ofensiva mult promisa. Indreptandu-ma, inca neincrezator in consistenta realitatii, spre parcare, observ cativa zeci de metri mai jos, pe scena amplasata pentru eternitate de catre primarie langa Zid (un obiectiv turistic de importanta istorica pentru generatia mea) o fanfara repetand de zor Oda Bucuriei. Deasupra un banner cu celebrele stelute anunta triumfator: Ziua Europei. Aha, sopteste ignorantul din mine, si eu care credeam ca in sfarsit viata mea a primit la montaj coloana sonora meritata.
Cadarca Schiller 2008 Wine Princess, podgoria Minis. Prima oara cand am auzit numele acestui vin m-am gandit la marele poet romantic, destul de cunoscut la noi datorita afinitatii lui Eminescu pentru el. Imi inchipuiam un vin romantic care sa te poarte spre timpuri si locuri disparute (roma-antica, na). Nu-i asa, nu-i nici Oda Bucuriei- imnul Uniunii Europene, cu sau fara versurile lui Schiller. E un vinisor necorpolent, destul de sexy in aceste vremuri atinse de obezitate. Este o cadarca rubinie, care trebuie bauta la 15 C si care scoate din strugure condimentul, in fapt- cuisoare, piper negru, scortisoara, e si ceva fructuos acolo, sa zic prune, dar condimentele fac vinul acesta. Impresia de vin fiert e intregita de un rest de zahar semnificativ. Secul e spre demisec. Un vin agreabil, creat pentru vremuri calduroase. Atentie la temperatura de servire. Mai cald devine neplacut, cu gust de dulceata stricata. 25 lei. 73 pct. Sunt multe vinuri de consum curent mai bune la pretul asta. E o oda a bucuriei cantata de o trupa sateasca, ziua fanfara, noaptea taraf.
Singura curiozitate care ramane ar fi pur teoretica: e cadarca 100% sau un cupaj de cadarca si schiller/steinschiller?
Dialog cu rinoceri
Poate ati remarcat ca multe restaurante, baruri, cafenele, etc. nu se obosesc sa imprime si anul vinurilor din meniu. E un lux inutil. Ar insemna ca an de an ar trebui sa retipareasca respectivele pagini…
Ei bine, intr-un bar de fitze din mica mea urbe, bar modern interconectat cu un super-club (echivalentul local al Bamboo), intreb:
Feteasca Alba de Segarcea este din 2009?
Stiu ca feteasca lor se comercializeaza din 2008, dar parca doar in gama Prestige, feteasca premium, gasibila in supermarketuri, a ajuns abia din recolta 2009. Judecand dupa pretul din meniu (38 de lei) am conchis ca nu poate fi Prestige.
Pai, nu cred ca mai avem. O clipa sa vad!
Tic Tac.
Nu mai avem, imi pare rau.
Dar Tezaur Jidvei e mai recent, adica 2007 incoace?
Din nou, fasnetul ospatar dispare in misiunea de descoperire.
De la o masa vecina, unul dintre patroni sau poate managerul barului, isi ridica ochii de la laptopul lui alb, si spune: Sa stiti oricum nu sunt ani deosebiti! Asa pentru cunoscatori poate un 2001, sau 2003…
Am remarcat in meniu niste vinuri ordinare frantuzesti la preturi enorme…Vinuri gen J.P. Chenet. Probabil acelea erau de cunoscatori, nu o sarmana feteasca alba…
Da, spun eu amuzat, dar ce cunoscator ar comanda un vin alb care costa 20 de lei in supermarket facut in 2001?
Ah, stiu eu…credeam ca stiti...Moment in care s-a rupt contactul intelectual, desi cel vizual a continuat pe parcursul serii.
Dar merge!
si, indubitabil, cu asta:
Cadarcă Reserve 2006 Wine Princess
Un vin destept: Merlot Rapsod Rotenberg 2008
Feteasca Neagra Hyperion 2007
Vinul.ro nr. 24
Aussies: They all look the same to me
Daca ar fi sa stric niste fise de degustare, ar lua cu prejudecati cu tot sub 70 de puncte. Avand in vedere ca amandoua costa peste 25lei/sticla, nu le recomand in niciun caz.