Rotenberg este un producator nou din podgoria Dealu Mare. As aminti: o crama moderna prin traditionalul ei si o incapatanare demna de apreciat de a face vin prin interventii tehnologice cat mai discrete. Merlotul 2006 a fost apreciat de Vinul.ro drept "cel mai bun merlot din Romania". Cele doua sortimente de merlot punctate peste 80 pct au fost Rotenberg 2006 (pret aproximativ 70-100lei) si Menestrel(40lei). Asadar, vinuri cu alta destinatie si public decat un vin de masa.
Urmatoarea incercare: un vin sub 20 lei. Acesta este Rapsod, un merlot bine pus in context prin cronici favorabile in vinul.ro, interviu cu Mihail Rotenberg insusi, publicitate abundenta.
Ajungi in fata sticlei, identificata in Real destul de usor- era dispusa pe un raft la nivelul ochilor- stim ca asta presupune "eforturi suplimentare", pret 18,49lei. Eticheta enorma, dar de buna calitate, lucioasa si viu colorata (primul epitet era ceva mai putin flatant, dar m-am gandit sa nu dau dovada de complexul Stockholm dupa Merlot Beciul Domnesc:), o reprezentare medievala cu iz de Carmina Burana si cu motto-ul latinesc (cum altfel?) Vinum et musica laetificant cor, adica vinul si muzica incanta inima. Usor de identificat in raft (point taken)
Vinul in sine este asemanator conceptului etichetei. Arome bine definite, puternice si pline de rotunjimi. E un vin direct, nu simplu dar onest. Am descoperit ca nota de degustare a lui Vali arata pe deplin calitatile vinului, asa ca va citez din ea: "arome intense de fructe negre de padure, nuantate de tonuri de cacao, mirodenii uscate si trufe. Senzatiile dulci care apar in prima parte a atacului ii confera volum, iar textura catifelata il face usor de baut. Postgustul lung aduce note de cirese dulci, vanilie si lemn, orchestrate de un condiment sumbru. "
Ce as mai putea adauga este ca vinul e nefiltrat si are o textura ceva mai densa decat v-ati astepta, initial aproape ca o Ale (berea englezeasca). Apoi ca senzatiile dulci il fac usor obositor de unul singur, poate alaturi de ceva branzeturi s-ar echilibra mai bine.
Concluzie: un vin foarte bun in pretul sau, pe care nu poti sa nu-l recomanzi si altora.
82/100
Hai ca m-ai facut curios. Trag o fuga in Real sa impusc si eu Rapsod-ul :)
RăspundețiȘtergereDu-te, du-te! Chiar e ok.
RăspundețiȘtergere@Ciprian
RăspundețiȘtergereNu trage in artisti :))
Nu de alta, dar poti sparge sticla:))
RăspundețiȘtergere:)) Bine, bine, voi fi bland cu el. Nu trage, sunt eu, Rapsodul :))
RăspundețiȘtergereTot respectul pentru eforturile lui Misa Rotenberg, vinul din 2006 a adus o complexitate rar întâlnită la merloturile romanești și nu numai. Varianta 2007 însă este mult mai facila, mai comerciala, cu note dulci și fără o evoluție deosebita în pahar. Iar taninii sunt de-a dreptul bărbătești, iar dacă ne gândim că e vorba de un merlot.... Eu cred că drumul pe care pornise merlotul Rotenberg -- și cel care i-a adus, de fapt, gloria -- era cel bun, nu cel aparent comercial pe care pare să fi deviat între timp. Să vedem, timpul îmi poate contrazice spusele, iar merlotul 2007 să evolueze spre ceva ce va face fratele din 2006 să pare o operă neșlefuită, de debut!
RăspundețiȘtergerePoate au experimentat cu drojdiile nepotrivite:)
RăspundețiȘtergereEu înţelesesem că faza experimentelor s-a cam încheiat, astea sunt drojdiile ce vor fi folosite de acum înainte. Dar cine poate şti?
RăspundețiȘtergereIn orice caz, Mihnea, nu stiu daca ai incercat Rapsodul asta, dar mi s-a parut foarte bun (in pretul sau).
RăspundețiȘtergereNu mă îndoiesc câtuşi de puţin că Rapsod e un vin excelent în gama lui de preţ, mie mi-a plăcut şi Menestrelul destul de mult.
RăspundețiȘtergereL-am gasit in real la "promotie" cu pretul de 14.49 :) am luat 2 sticle :D
RăspundețiȘtergereGeorge, iti impartasesc parerea, de altfel dupa ce l-am degustat, am verificat notele de degustare din vinul.ro si intr-adevar Vali a descris destul de bine Rapsodul...
Referitor la punctaj, in palierul lui de pret, Rapsod-ul s-ar putea sa ajunga sa concerteze de unul singur peste 80 de puncte ;)
@bogdan, stiu a fost la promotie in perioada Pastelui:)
RăspundețiȘtergereSe pricepe Valentin Ceafalau, fara dubii, e in juriu la Bruxelles de cativa ani:)
Rapsodul e un vin corect, cum mi-as dori sa fie multe altele sub 20 de lei (de dragul propriului buzunar, nu alta:)
Gata, l-am insfacat si eu azi :) Nu la promotie, dar merge :) Impresiile oficiale, maine pe blog
RăspundețiȘtergere1. Va multumesc tuturor pentru caldele comentarii la Rapsod. Este un prim vin "proiectat" si nu facut sa-mi placa numai mie. Pretul, eticheta si buchetul au fost create sa satisfaca la maximum pe consumator si cunoscator si sa-l ajute pe primul a deveni al doilea, marindu-i exigentele la acest nivel de pret.
RăspundețiȘtergere2. Intru-cat urmariti vinurile mele, ma simt obligat fata de voi sa fac putina ordine relativ la gama "Rotenberg". Mihnea remarca pe buna dreptate ca 2007(relativ la 2006) inca nu si-a atins echilibrul. Intr-adevar, la presiunile pietii, l-am scos prea devreme. Taninul e inca prea puternic. Va recomand sa-l gustati catre toamna. 2007 difera si ca terroir de 2006. Stelus (2007) este net superior, mai ales la nas, fata de Valea Oancei (2006). Ca sa facem ordine relativ la experimentari, trebuie sa va spun ca am inceput sa vinific in crama mea si sa experimentez numai din 2008. la o anumita stabilitate am ajuns numai in 2009. 2006 a fost vinificat in gospodaria taranului (Draghici) de la care am cumparat Valea Oancei. 2007 a fost vinificat la crama de la Vadu Sapat (Halewood, de la care am cumparat crama mea) in rotouri mecanice, timp de 4 saptamani, cu samburi cu tot (de aici taninii). Drojdia folosita a fost din Valea Ronului. In viitor as dori sa selectionez niste drojdii salbatice locale, actiune dificila biotehnologic si , se pare , destul de costisitoare. Scuzati logoreea si va astept la crama (unde am punct de vanzare, insusindu-mi critica)
Misa
Va multumesc pentru vizita. Faptul ca va exprimati opinia sau ca raspundeti la unele idei e un fapt de normalitate, nu de vanitate. Si apreciez asta in mod deosebit.
RăspundețiȘtergereApoi, indicatiile privind momentul optim de consum sunt bine venite. In foarte putine locuri poti gasi astfel de tip-uri. In imaginatia mea, poate neconforma cu realitatea, producatorii ar trebui sa publice chiar ei(pe site-uri, cataloage) sau sa incurajeze presa de specialitate sa publice aceste previziuni. De multe ori, un consumator obisnuit, fara contact direct cu winemakerul, si fara sa testeze el insusi periodic vinul pentru a determina apogeul(dar asta presupune pivnita, si...bani), se poate intalni nefericit cu un vin, chestiune pe care nu si-o doreste nimeni.
Bravos pentru juniorul familiei si la mai multe:)
Multumim pentru informatii! Voi mai incerca la toamna Rotenbergul 2007, oricum acum vine vremea rose-ului si a celor albe!
RăspundețiȘtergereApropos Mihnea: se pare ca exista si Rapsod rose. Cel putin asa deduc de pe site-ul lor. Ciudat, am fost ieri la Metro, dar n-am vazut rose-ul.
RăspundețiȘtergeresalut! eu l-am vazut la Real.probabil ca la Metro nu a ajuns, avand in vedere ca Metro e ultimul retailer in care au ajuns vinurile Rotenberg.
RăspundețiȘtergerepoate ma luminati si pe mine: de ce pe dopul Rapsodului e scris-grand cru?
Cred ca Misa Rotenberg te poate lamuri mai bine in privinta dopului :) Am observat si eu dar nu vreau sa fiu malitios asa ca ma abtin de la comentarii :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru cuvintele magulitoare! Si voi, ma refer atat la tine, cat si la ceilalti bloggeri de vin (Mihnea, Alin, Razvan), faceti o treaba foarte buna (chiar mai mult decat atat - impresionanta).
RăspundețiȘtergereRapsodul este unul dintre vinurile cu cel mai bun raport calitate-pret de la noi.
Toate bune!
@ionut ciobanu
RăspundețiȘtergereNu stiu sa-ti raspund, dar stiu ca si pe dopurile altor vinuri Rotenberg scrie acest lucru.
@Ionut: la intrebarea precisa de ce un vin din Ceptura, Romania poarta indicatia pe dop "grand cru" nu pot decat cei de la Rotenberg sa-ti raspunda. Cat despre intrebarea nespusa ce e un "grand cru", sunt convins ca stii raspunsul. Totusi, as vrea sa spun (dupa ce am cercetat un pic, punandu-mi aceeasi intrebare), ca "grand cru" nu se traduce direct prin "asta e un vin bun", ci este mai degraba o indicatie ca vinul provine dintr-un podgorie bine delimitata si de la un producator serios, cu alte cuvinte ca este un vin de terroir. Acuma ce cauta aceea indicatie pe un vin de 18 lei romanesc, e ceva ce Mihail Rotenberg poate sa spuna.
RăspundețiȘtergere@Vali. Pentru putin. Ce sa-ti spun, ti-ai facut-o cu mana ta...:)
RăspundețiȘtergeremultumesc pentru raspunsuri!
RăspundețiȘtergerecorect,nu se traduce direct asa-asta e un vin bun( desi este :) )si este si un vin de de terroir(jugaurus si guta,conform siteului)
pur si simplu vinul era tot atat de bun si fara indicatia asta pe care nu o inteleg.
@totzi: nu am citit la timp comentariile. Raspunsul la "Grand Cru" este in comentariile la Rose-ul ma putin destept (adica nu m-au venit dopurile si, trebund sa livrez, am folosit dopurile de Menestrel pe care le mai aveam in crama).
RăspundețiȘtergere@totzi: va rog citit comentariile (triste)la ultimul articol al lui bigRR din Vinul.ro. Si eu, care am vazut multe, ma mai revolt. Ptr ca imi pasa.
Multumim pentru lamuriri.
RăspundețiȘtergereReferitori la comentariile celor doi furiosi de pe vinul.ro, dau copy si acum paste de la raspunsul meu continut in comentariile de la celalalt Rapsod. E bine sa fie si aici:
"Genul acesta de personalitati virtuale furioase erau specifice altor domenii: politic si social. Ii vedem tot timpul comentand nu problema in sine, ci propriile obsesii si furii. Citesti un articol al CTP-ului sau intri pe blogul lui Mircea Badea si gaseste zeci, sute de comentarii de genul asta.
Asta pe o parte. Pe de alta, antisemitismul este asa de adanc inradacinat in mintile unora, incat simpla rezonanta a numelui ii "porneste". Nu conteaza ce, cum, de unde. Sunt expresia unor minti reduse: evreii se pricep la afaceri si atat, armenii cam tot pe acolo, tiganii sunt hoti, ungurii sunt intruchiparea raului pe pamant, bulgarii au ceafa groasa. Discriminarea apare si in interior: moldovenii si oltenii, aceste creaturi inapoiate.
Cred ca oamenii, unii oameni, au o nevoie imperioasa sa urasca. Fac asta organic, asa cum mananca sau beau.
Iar aceste chestiuni sunt rezultatul a sute de ani de extremism de stat sau incurajat de stat, diseminat din educatia institutionalizata in educatia familiala.
Na', ca m-a apucat dizertatia:)
Partea buna este ca cine e iubitor de vin are de regula o minte deschisa si calatoare: azi un cabernet din Bulgaria, maine un merlot din Romania, iar la desert un Tokay prietenesc:)"
Maine ma duc sa cumpar cateva sticle de Rapsod de la Carrefour: daca tot voi incuia cateva sute de sticle de vin pentru cel putin o decada, macar sa le cante cineva in timpul asta!
RăspundețiȘtergereAr trebui sa gustati o mostra intai. Rapsodul e partial filtrat si ar putea sa nu fie prea bine pastrat in hypermarketuri. In ultimul nr. Vinul.ro Rapsod a fost punctat cu 71 de pct(daca retin bine), cel mai probabil din cauza involutiei la raft. Asa ca atentie!
RăspundețiȘtergereselgros 10 lei sticla!!!! go est!!!!
RăspundețiȘtergere