Ma tot gandesc ce as face cand voi iesi la pensie, presupunand cu optimism ca voi ajunge pana acolo, mai degraba din cauza varstei de pensionare decat a sanatatii (doamne-ajuta! Inca sunt nemuritor). Stiu, nu suna prea bine la un tip de 30 de ani, dar m-am resemnat ca n-o sa castig Premiul Nobel (asa ca nu mai incerc), iar copilul creste (deci mi-am externalizat viitorul:).
Desigur, voi deveni viticultor amator, desi avand in vedere cam cate am invatat despre vinuri intr-un an, presupun ca pana atunci as putea deveni chiar semi-profesionist, in virtutea dictonului “experientia docet”.
Asa, si cum as face? Trecand peste micile detalii organizatorice, as avea grija sa cultiv un soi international (probabil merlot) si care poate fi plantat legal cam peste tot in Romania. Dar nu asta ma anima, ci faptul ca as putea cultiva niste soiuri romanesti obscure. As umbla la rudele de la Somova, poate o mai fi vreo babuta care are in curte Samoveanca sau mi-as distruge masina pe drumul catre Enisala dupa Negru de Sarichioi. Intelegeti principiul. E aplicat cu success de Stribey, cu al lor Negru de Dragasani. Apoi, la statiunile de cercetari…As face vinuri single vineyard (e normal, ma indoiesc ca as avea bani sau chef de zeci de hectare). As fi un mic garajist. In primii ani m-as juca ca Rotenberg cu diverse feluri de drojdii si baricuri, gustand rezultatul cu prietenii, inrosit de satisfactie.
Le-as imbutelia manual, as crea etichete minimaliste, cam ca asta. As scrie pe contraeticheta o indicatie geografica fantezista dar cool, de tipul "Dealul Negru" sau "Colina 10". N-as uita sa spun predictia privind momentul optim de consum, sau o asociere culinara geniala ("se recomanda a se consuma asociat cu scoicile cu picior de la confluenta Barladului cu Siretul"), si alte detalii nefolositoare.
M-as umple de nervi cand vreun blogger (sau ce or mai fi in vremea aceea) ar spune ca vinul meu este "unul corect, de larg consum", as comenta sub pseudonim (@aimar77, sau @V.I. Lenin) ca de fapt vinul e unul genial, doar ca respectivul nu bea vinuri bune. Poate il amenint ca-l dau in judecata, deoarece voi avea grija sa-mi inregistrez eticheta la OSIM. De fapt, n-as face nimic din astea, am adus vorba asa de dragul discutiei, dar ne-am inteles, da?
Ă, va urma...
Sau vei putea scrie (in foileton, intr-o revista oenologica) despre drama pasiunii din tinerete tradata de necesitatile maturitatii si recuperata (partial) in aventurile blogosferei. Stilul va fi boieresc (relaxat, discret autoironic) iar tonul vag testamentar (va fi scris in speranta ca va fi candva citit melancolic de catre copil/copii - lucru care nu se va intampla:))). "Discipolii" vor apluda, prietenii te vor lauda, iar nevasta-ta se va indispune...
RăspundețiȘtergereV.I.Lenin
Trebuie neaparat sa incerc acele bunatati de scoici de la confluenta Barladului cu Siretul :))
RăspundețiȘtergereVisul tau nu e departe de al meu. Numai ca eu ma vad in Franta, cu o mica podgorie, un renumit garajist care va deveni frate de sange cu Mr.Parker si ale carui vinuri vor primi constant peste 95 de pct :)) Voi starni controverse in lumea specialistilor si vinurile mele vor ataca preturile unor Petrus sau le Pin...
Am un amic care deja s-a apucat de facut vin, ce-i drept din struguri cumparati din zona Dealu Mare, asa, pentru el, ca hobby. Omul chiar lucreaza dupa tehnicile moderne de vinificatie, insa cu echipamentele accesibile unui amator, fara inox sau baric. In asta, ca in multe de altfel, conteaza experienta, deci trebuie timp pentru a experimenta cat mai mult si pe cat mai multe soiuri.
RăspundețiȘtergereDraga Lenin, vai, din ce spui tu, sunt pregatit sa fac asta inca de pe acum:))
RăspundețiȘtergere@Ciprian: cu scoicile e cam greu. In primul rand ca scoicile cu picior nu cresc pe la noi, iar in al doilea rand, Barladul se varsa in Siret printr-o conducta:)
@Mihnea:ce talent ai sa strici reveria omului si sa-l aduci cu picioarele pe pamant. Parca esti Aristotel, vorba lui Petre Tutea:)) La modul realist, cam asa se incepe pasiunea asta: cumperi struguri, investesti un minim in tehnologie si iti amenajezi crama pe balcon:)
Asta-i drama :)))
RăspundețiȘtergereUlianov
Stiu, monser, stiu :) Tocmai de aceea vroiam sa le incerc. Nush, dom'le, da' suna bine tare :))
RăspundețiȘtergere@Ulianov: Karamazov is my middle name:))
RăspundețiȘtergere@Cipran: am mancat eu unele din Chile parca. Sunt bune, oarecum. Si prin Spania sunt. Am citit o reteta intr-o carte de bucate a unui spaniol, deci...
Eu cred ca o sa cumpar vinul tau visat. Insa numai daca si tu il cumperi de al meu.
RăspundețiȘtergereIndicatia geografica? Orice numai sa fie pe intelesul celor care au sprijinit intensiv gardul scolii la ora de geografie, dar care
vorbesc totusi fluent romgleza ... "Dambu' Area 51 - Cotoiu Mordor Vineyard". Terroir-e mai mare ca asta? Mai greu!
Eu in loc sa ii inhib ii fidelizez cu elemente cunoscute.
M-asi nisa eventual catre un vin negru romanesc (vinificat textual cu miez, sec are conotatie infertila) pentru tineri puternici, pe
principiul "Tu esti mai tare ca durerea!". Eventualul triplu-defect de dop nu l-ar da inapoi pe consumatorul meu. Sau poate ca m-asi nisa si mai mult catre generatia emo (nu ii prea vad ziua, dar trag nadejde ca beau noaptea).
Slogan secundar de brand "Sooner or later ... God's gonna cut you down!" tot pentru ei l-asi pune. Nu ca l-ar fi ascultat prea des pe Johnny Cash.
Dar latina nu ar putea fi inteleasa ei oricum, decat poate daca e cantata de Jenifer Lopez. Ca veni vorba de ispite.
Dragostea trece prin stomac? Eu nu cred,dovada ca escortele nu iti fac senvisuri. Insa asociera cu mancare descrisa de tine e prea simandicoasa; asi specifica clar pe contraeticheta asocierea cu scoici, raci si craci (parafraza fireasca dintr-un cantec al lui Margineanu).
E nevoie si de brand pentru vinul meu, aici pot fi nationalist oricum, pentru ca trebuie sa anticipez si un pic de export (sau macar import de medalii). Aleg "Dracu-la-sticla". Nu ar insemna mare lucru (practic nimic) dar suna "horror". Grafica? Ilustrez acest ultim aspect de preferat prin gust si postgust decat prin eticheta. Mai micsorez din costurile creatiei prin agentie. Specific clar tot acolo sub form de intrebare: "Contine sulfiti, pucioasa, gudron? Hell yes!!!"
Drojdii? Daca nu da Domnu' expun eu suplimentar licoarea la o transmisie OTV (comut un LCD intre butoaie). Sunt cele mai salbatice.
Baricurile sunt problema mea, insa nu sunt dispus sa cedez la acesta "fitza"; improvizez: colatez (similar usilor din pal) in stejar auriu fiecare sticla (macar treimea inferioara). Merg pe efect placebo ! De ce nu ar merge si in vinificatie ...
Mustul il obtin prin body-squash gratuit la un show de sexy-naked-wreasling pe care oricum orice post TV cu rating mare s-ar bucura sa
il sponsorizez. Iar sticla asi livra-o in bundle cu un stick usb cu pozele dezbracate ale pitipoancelor aspirante, pack sfintit in prelabil de un mitropolit din judetul meu caruia o sa am grija sa ii trimit si vin si filme, fete si flori.
Cu ajutorul trimisului lui dumnezeu, investind puternic intr-un sampling ilegal, in pahare de plastic, la fiecare intrare intr-un camin
studentesc si, generalizat, la iesirea din examenul de bac, cred ca cupajul meu (merlot 90%, Pinot nigger 70% si Grasa 3% meu ar avea
succes, ca de altfel orice e legat de sex. Negru suna virul iar grasa suna ... You get the picture! Si oricum, nimeni nu ar aduna sa vada
ca da peste 100%. Beat this! Dar ramane o fictiune. Sau nu?
Oricum mint. In secret in invidiez pe domnul Rotenberg. Planul dansului aplicat imi place mai mult desi poate nu aduce atatia bani ca cel
propus de mine. Si al tau e bun. La al meu renunt. Din pricina de astenie!
Hilaious, man! "Contine sulfiti, pucioasa, gudron? Hell yes!!!"
RăspundețiȘtergereAs vrea sa vad o eticheta ca asta:)))
Si mustul stors de gagice luptatoare: genial! Stick sfintit de un popa judetean- nice touch!
Cotoiu Mordor Vineyard?
Nu ma pot opri din ras. Tare asta, vorba reclamei:)))
Cataline, esti de coma!!-:))
RăspundețiȘtergere