Dragi cititori, stiti ca nu sunt un specialist in html-uri si alte oratanii cibernetice, dar ca si voi, din moment ce eu scriu si voi cititi aceste cuvinte pe display-ul unui monitor, sunt un consumator de informatie online. E simplu, la indemana, rapid.
Cand privesc o sticla de vin ingurgitez si cuvintele de pe eticheta. Si pentru ca nu sunt un simplu consumator, acestea nu-mi sunt de ajuns. Asa ca incerc sa accesez site-ul producatorului, in incercarea de a gasi si alte detalii despre acel vin, altele decat pot fi identificate direct, prin degustare. De unde vine, cum arata crama, cat zahar are, ce aciditate? Aceste nu sunt informatii pe care le intalnesti, de obicei pe eticheta. Mai mult, ca in cazul unor vinuri frantuzesti, e posibil sa nu se indice nici soiul din care este produs vinul sau sistemul de clasificare sa fie exotic si greu de inteles de noi, cum e cazul vinurilor nemtesti.
Sigur ca nu e obligatoriu sa ai pagina web. Dar daca nu ai asta spune cate ceva despre tine, producatorul. Fie esti atat de exclusivist incat nu-ti trebuie, fie vinzi enorm cat sa nu te preocupe si alte mijloace de promovare, sau poate nu ai buget pentru un site decent, desi in acest ultim caz, imi permit sa-ti indic ca pe blogspot sau chiar facebook poti pune o gramada de informatii, poti interactiona si-ti poti face cunoscute produsele gratis. Si desigur, nu exista decat o legatura slaba intre calitatea vinului si site-ul web. Desi...
Oricum, la acesta a doua editie vorbim despre un alt colos romanesc: Jidvei SA. Nu stiu cati ati avut curiozitatea sa le accesati portalul. Ca de baut vinurile mi se pare imposibil sa n-o fi facut, intr-o circumstanta sau alta.
Ei bine, se pare ca investitiile in tehnologie, de care aflam de ceva vreme, s-au repercutat si asupra vietii virtuale a companiei.
Prima pagina curata, simpla, fara briz-brizuri. Selectam "Despre noi" apoi "Istoria" si dam peste o linie a timpului (foto 1). Cetatea de balta, Matei Corvin, Stefan cel Mare. Na' sa ne punem in locul lui nea' Fane. Ce-i mai bine sa primesti dupa un mic razboi castigat? O mina sau o podgorie? Nu stiu de ce, dar realizarea tehnica face lauda de sine si ancorarea in istorie mai suportabila decat in cazul analizat anterior.
Bun, revenim la "Vinuri". Hai sa dam click pe "Nec Plus Ultra" sauvignonul lor destul de laudat si premiat (foto 2). Descrierea gamei, Premii, note de degustare, si sortimentele din gama (in acest caz, inutil: e doar unul).
Click pe "Note de degustare", si ce sa vezi, e in format pdf! Iar click, asteptam putin si... Asta e, oameni buni! Detalii, chestii trestii, putina atentie pentru curiosi!
Cu conditia sa fie corecte! Pe eticheta vinul e demisec, dar in fisa are maxim 4g zahar si e catalogat sec. Are minim 12,5% alc in fisa, dar pe eticheta are 12%. Mai sunt detalii de pus la punct. Oricum, bine ca au incercat, zic eu.
Sa mai remarcam prezenta unui tur virtual, accesibil la un click pe pictograma "club Jidvei" din partea dreapta a ecranului, inca in constructie, dar accesibil. Arata mult mai bine si este mai practic decat cel de la Cotnari, care pare din alt secol (e posibil, mai stii:)).
De remarcat si categoria "Soiuri", unde trecerea in revista a soiurilor cultivate de Jidvei este prezentata sub forma unor video-uri cu oenologul de serviciu- Dr. Ioan Buia. Nice touch! Asta este, cu asta defilam, si nu-i rau sa vezi tartorul-sef ca-si asuma prin prezenta creatiile.
"Arta vinului" este un mic flash colorat prezentand pe scurt drumul strugurelui in pahar. Imi inchipui ca e util, pentru unii care cred ca vinul are arome de ananas deoarece se pune esenta identic naturala in el.
Pe ansamblu, este un site reusit, usor de accesat, fara incarcaturi inutile si laudaturi la fiecare colt, cu fise tehnice pentru vinuri, cel putin cele din prezent, plin de informatii, curat, decent. Sper doar sa-l actualizeze periodic.
Concluzie: Bravos! Dai un ban, dar stai in fata!
Primeste 87/100 de bitzi:) Cu mentiunea ca site-ul Jidvei e mai bun decat vinurile incercate de mine pana acum. Dar nutresc speranta...