Grasa de Cotnari, Golden de Odobesti, pinot noir de Murfatlar demidulce, Lacrima lui Ovidiu (lux!), doua regionale: Haret (era un frizzante de Panciu, daca nu ma insel), rubiniu de Bujoru (oh, vai!) si desigur: busuioaca de Bohotin Vinia. Nu spun mai multe, dar in preistoria vinului bun din Romania, baut in Galati, precum si in creierele necunoscatoare de adolescenti sau anchilozate de oameni maturi plini de prejudecati, cam astea ar fi fost meniul cincinalului '95-2000.
In aceasta editie nostalgica, neprogramata si posibil periculoasa pentru ficat si neuroni: Tataata! Busuioaca de Bohotin Vinia Iasi! Probabil din 2008, dar nu sunt sigur, probabil nici producatorul.
E roz. Bombon. Miroase a dulceata de trandafiri, a zahar dizolvat, ceva zmeura, dar sub atata zahar e greu de stiut. Gust: nu se poate bea. E total lipsit de prospetime, un sirop gretos de dulce, flasc, inert, cum vreti. Eram la masa, spicy food, asa ca am aplicat dictonul personal "apa buna innobileaza vinul rau". N-am nici o rusine, stiu! Si minune: indigestul s-a transformat intr-un suc de coacaze (din sirop) usor alcoolizat, destul de baubil. Aici n-avem post-gust, doar prost-gust. Asta e! Am o banuiala ca unii producatori chiar isi propun acest gen de "vinuri". Ca un sirop de fructe, el nu poate fi consumat ca atare, ci trebuie indoit cu apa, zaharul si aromele diluandu-se si eliberandu-se cu succes cu ajutorul carbonatiei. Inca o medalie, de data asta meritata, pentru apa minerala Borsec.
Pretul? Daca memoria vizuala nu ma inseala, undeva la 16 lei. Scorul? E greu, dar sa incerc: 59 pct.
Concluzie: data viitoare, nu foarte curand oricum, cand o sa doresc sa vizitez Busuioaca, o sa incerc un Basilescu, sau o sa iau un spumant Cashmere (de la Oenoterra) tot din Busuioaca, care in aceeasi bani are avantajul ca e deja spritz.
m-ai convins! azi cumpar un murfatlar, ce imi recomanzi? ma gandeam la un merlot. nu de alta , dar pentru meciul de diseara trebuie ceva preistoric.
RăspundețiȘtergereUn bitter Mamaia. Dulce-amarui:) Ar merge cu un tort cu ciocolata amara, facut din cele doua blaturi din ultima etapa.
RăspundețiȘtergereDraga George, am ris cu lacrimi! Ai toata admiratia mea pentru experientele enologice extreme la care te supui cu stoicism...
RăspundețiȘtergereasta da recomandare!daca nu gasesc, ar merge un negru de tohani? sau raman la merlot zestrea?
RăspundețiȘtergere@Paharnicul: Cu placere. As dori sa fac cunoscut posteritatii, pe acesta cale, ca pe propria cruce as dori sa apara informatiile (nascut/decedat)sub forma unei etichete negre de Premiat.
RăspundețiȘtergere@Ionut: eu as incerca un pinot. Desi cred ca merlotul e la fel. Si daca e ceva de sarbatorit in urma rezultatului: un spumant Zarea demisec:)
gata, adjudecat-merlot zestrea.pinot nu prea am in programul de revelion.
RăspundețiȘtergereEu am doar o singura intrebare: de ce?
RăspundețiȘtergere@Cazan cu Vin: pe cine intrebi si de ce:)?
RăspundețiȘtergereIntreb omul care si-a donat corpul stiintei, si dupa ce citesc mai sus, cred ca tu esti acela :)
RăspundețiȘtergerePentru Busioaca Cashmere ma ofer eu cobai, desi am vazut ca ai trecut-o in revista mai demult.
RăspundețiȘtergereApropo mai stie cineva cate hectare de Busioaca mai sunt plantate prin Romania, asa pentru statistica.
Intreb pentru ca intotdeauna mi s-a parut Busioaca de la noi un soi exceptional de productiv, la cat vin este supermaketuri si ma mir in mod constant de ce strainii nu si-au dat seama sa o aclimatizeze...Plus ca este si versatil..practic poti face orice din ea Frizzante, Sec, Demisec, Demidulce, Dulce,bautura carbogazoasa cu gust de vin, BFL, cico, brifcor, sirop de fructe cu sifon, TEC...etc...
@Cazan cu Vin: pentru ca asta era pe masa.
RăspundețiȘtergere@Dan: Daca ar scoate si o busuioca alba si una rosie ar fi perfect! :)
Si un cuvee :)
RăspundețiȘtergereCorect si fiecare sa isi faca singur cupajul pentru rose acasa, cum il vrea...cu min 3 lingurite de zahar la pahar la indicatia producatorului...
RăspundețiȘtergereUite ce idee buna ai, practic vinzi 2 sticle in loc de una...
@Cazan cu Vin: Cuvee zici! Nimica toata! O invechire minima de 24 luni la baric de cisterna! In mers! Intre vinariile din piata de fructe!
RăspundețiȘtergere@Dan: eu zic sa radicalizam: sa-l faca deja plic! Amesteci cu apa caldutza, o feliutza de lamaie, si gata! Scapi si de raceala:)
Da, corect si dai intr-o ciroza de toata frumusetea..:D Ai uitat zaharul din retetar...
RăspundețiȘtergere71 pct pe vinul.ro?!?!
RăspundețiȘtergereiar a fost gol din off-side p-acolo? din seria 7 pacate tamaioasa romaneasca, etc...
no comment:)
RăspundețiȘtergere