Ilustratia din Ampelographie (1903) |
Originea si legaturile de rudenie sunt obiectul mai multor teorii, pe care le supun amuzamentului dvs in cele ce urmeaza:
1. E uitata de Zalmoxis pe Pamant. Dr. Ion Pusca spunea ca Grasa s-a nascut "in inima Daciei istorice", in podgoria Alba, soi ancestral cultivat din cele mai vechi timpuri. Dr. Pusca si dacopații ar face casa buna. Evident nu aduce nicio proba in sustinerea acestei teorii, dar suna bine pentru sufletelele nationaliste care cred in piramidele energetice de sub muntii Bucegi.
2. E de origine ungara, dar nu e Furmint, adica "seful" varietatilor din Tokaji. Ipoteza sustinuta de Roy-Chevrier in Ampelografia franceza de la 1903. Tot acolo gasim si legenda cu germanul Gutnar care a plantat aceste vite de vie in vremea lui Etienne le Grand. Gutnar, Cotnar, Valea Ungurului, cine stie? Roy-Chevrier spune ca diferentele dintre Furmint si Grasa sunt prea manifeste ca sa merite discutie.
In Wine Grapes (Robinson, Harding, Vouillamoz) sunt citati Galet si Dejeu care "par a fi de acord" ca Grasa e una si aceeasi cu Kövérszőlő (strugurele gras), insa legatura nu e confirmata de studii ADN. Mai mult Kövérszőlő e cunoscut doar din secolul 19, insa cercetatorii maghiari Varga si Balassa zic ca e acelasi lucru cu Fejérszőlő (varietate disparuta dar pomenita in texte vechi despre Tokaji). Hm...un argument cam slabut pentru asa o...Grasa, dar am retinut teoria.
3. E Furmint sau se trage din Furmint. Dupa dendograma din articolul "Phylogenetic relation of the romanian native varieties of grapes by DNA analysis" de Gabriela Petrea și Liliana Rotaru, reprezentare grafica bazata pe analiza ADN, reiese ca Furmintul si Grasa de Cotnari sunt inrudite. "Also, the vicinity of Grasa de Cotnari and Furmint varieties denotes their relatedness, also proving that Grasa de Cotnari originates from Furmint variety. RAPD analysis confirmed the affinity of sub-varieties of the past". Inteleg de la alti specialisti ca e criticabila simplitatea metodei, insa concluziile par conforme cu analiza ADN. Adica s-a demonstrat ce s-a vrut. Mai inteleg de la oamenii care pricep mai bine ca mine lucrurile acestea (multumiri lui Dragos Leordean), ca mai toate studiile sunt asa, de unde si concluziile uneori contrare.
4. Nu e nici una din ele. Acelasi ADN, dar alte studii si alte concluzii. Din dendrograma prezentata in "Use of Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD) to Study Genetic Diversity among Romanian Local Vine (Vitis vinifera L.) Cultivars" (autori: Monica BODEA, Doru PAMFIL, Rodica POP, Iulia Francesca POP) reiese ca Furmintul si Grasa stau in cartiere diferite. Interesant e ca vecinii Grasei sunt Busuioaca de Bohotin si Babeasca gri. Cateva blocuri mai incolo sunt Feteasca alba si cea Regala. Mai la dreapta e varful unei piramide energetice.
Cu ochiul meu de nespecialist as zice ca aceaste similitudini pot aparea si din pricina coabitarii multiseculare in acelasi areal.
Cu ochiul meu de nespecialist as zice ca aceaste similitudini pot aparea si din pricina coabitarii multiseculare in acelasi areal.
Daca tot am vorbit atata despre dumneaei, ia sa si degustam una:
Grasa de Cotnari 2015 "Colocviu la Moscova". DOC CT Cotnari, sec, 14% alc, ~45 lei
Alb-aurie, aromatica de flori albe delicate, pere si mere, gust robust, cu aciditate mușcătoare de zarzara, remanenta buna, tot in registru acid. Pariez pe un potential mediu de evolutie. Se progreseaza notabil la CVC. 86 pct.
Nu stiu care e feedback-ul poporului la denumire si la textul de pe eticheta, dar "tovarasa" bonoma si zglobie care descreteste fruntile e tot acolo. In fine, doar daca te uiti :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.