Am gustat de curand doua spumante care mai multe lucruri in comun: Carl Reh Riesling si Geiben Sekt.
Ambele sunt nemtesti, ambele sunt brut, ambele sunt din riesling, ambele sunt produse prin metoda traditionala, ambele au indicatie Mosel-Saar-Ruwer si daca nu ma inseala memoria ambele au 12% alcool, dar acesta e un aspect mai putin important. Deosebirile sunt: pretul- 30 lei (actualmente redus la 26) vs 55 lei; faptul ca Geiben este vintage 2009, dar si faptul ca cel de la Reh poate fi gasit in Romania (chiar in Selgros, de exemplu), in vreme ce Geiben e adus pe samizdat, ca sa zic asa, din tara muma.
Carl Reh, e un vin de aperitiv reusit, mi s-a parut un vin spumant ok, care e de preferat sa fie servit mai rece, pentru ca incalzindu-se, incep sa iasa din cercul zen semnalele cam stidente ale unei aciditati mari. Profil aromatic clasic (pentru spumante), gustativ destul de viguros si citric, cu usoare note prajite, o indicatie vizuala a calitatii (perlare si efervescenta) hai sa zicem ok. Un vin pe care il poti bea fara rezerve, mult si bine.
credit foto: vinuldincluj.com |
Vintage-ul Geiben e din alta clasa. Superioara. In primul rand te uimesc fenomenele din pahar. E drept ca am utilizat un pahar Stolzle, de vin rosu. Dar ce se intampla te duce cu gandul la o tornada, sau la o ciuperca atomica. Milioane de bule minuscule, angrenate intr-o eruptie de-a dreptul vulcanica. Paharul a sta vreo 30 de minute in eruptie, dupa care m-am plictisit si l-am baut.
In rest, joaca bine intre dulce si acrisor, amintind de zarzare (nu tocmai crude), mere golden si limonada. Un spumant foarte agreabil, prietenos dar si cu o tusa stilata. Daca va intalniti cu el pe undeva sa stiti ca-i de foarte bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.