Raportul recoltei 2011: Moldova

In acesta regiune istorica in a carei parte de sud extrem sălăsluiesc si eu, se face vin de mai multe mii de ani. L-a baut si Stefan cel Mare, fie el sampanie sau nu, e mai bun decat vinul de Tokay, ba chiar are mai multe medalii decat orice alt vin romanesc sau chiar din sud estul Europei,  la concursuri prestigiloase din Baku, Hai Phong si Tandarei. Asa ca nu e de mirare ca departamentele de relatii cu publicul si vanzari a acestor mari case de vinuri din Vrancea si Cotnari nu au gasit ragazul necesar sa-si piarda cateva minute cu un blogger amarat.
Acuma lasand gluma la o parte, e normal: in Moldova se face atat de mult vin prost, incat asta se rasfrange firesc si asupra relationarii cu presa si publicul consumator in general. Din nou: atat de mult vin prost, incat un raport al recoltei nu are nicio importanta. 
Imi cer scuze pentru cei cativa, putini, producatori de calitate din podgoriile acestei provincii istorice, pe care nu i-am contactat, in parte pentru ca nu-i cunosc:). Poate ca adresa mea de mail s-a virusat subit si toate cererile mele s-au ascuns in spam. 
Oricum, exista un singur producator care mi-a raspuns si promt pe deasupra. E adevarat ca conditiile sale specifice (vinuri albe exclusiv, vite foarte vechi, etc) nu sunt relevante la nivel regional, dar e singura indicatie pe care o am. Avand in fata un singur raspuns m-am gandit chiar sa nu public nimic despre Moldova, din variate motive, usor de intuit. Totusi, din respect pentru singura crama care mi-a transmis informatii, sa vedem  mai jos ce zice Marian Olteanu de la Casa Olteanu, de langa Iasi, producator cunoscut pentru brandul Gramma, despre recolta anului 2011.
"Pentru noi a fost un an bun, mai mult calitativ decat cantitativ. Daca ne referim la cantitate, varsta viei si-a spus cuvantul, 38 de ani, am avut parcele de aligote si cu 1,5 t /ha. Calitativ lucrurile au mers bine, nu au fost ploi care sa favorizeze bolile si am reusit sa culegem la maturitate deplina. Concentratia alcoolica va fi in medie cu 0,5 grade mai mare ca in 2009. Aligote-ul pastreaza linia celui din 2009, Feteasca regala este mai expresiva din punct de vedere aromatic, iar Cuvee Visan in 2011 le are pe toate."
Comparativ recolta 2010 a fost din punct de vedere cantitativ groaznica- 10% din 2009.  In 2010 a fost scos pe piata un singur vin- Cuvee Visan, obtinut si acela printr-o selectie riguroasa la banda de selectare dupa deschiorchinare, dar stocurile de aligote si feteasca regala ramase din 2009 au suplinit numarul limitat de sticle din 2010. 
In concluzie, spune Marian Olteanu, "fata de 2010, 2011 este incomparabil mai bun, iar fata de 2009 as spune asemanator atat calitativ cat si cantitativ". 

Intamplarea face sa fi gustat en-primeur in toamna trecuta vinurile abia iesite din fermentatie, si pot spune ca intr-adevar, vinuri stau bine, in special aligote-ul, foarte impetuos, si feteasca regala, mai plina si mai fructata decat 2009, cu alcoolul mai bine ascuns.

Asadar in acesta frumoasa regiune istorica a patriei noastre, totul e in continuare minunat si roz, precum in fotografia atasata. 

PS: vrei sa ne impartasesti si tu din experienta anului 2011? Trimite un e-mail la agmitea@gmail.com sau publica direct un comentariu mai jos.

12 comentarii:

  1. Un alt exemplu de maturitate, de civilizatie din partea lor - made in tar(OM)ania. Ce-or zice: asta ne-a huiduit de-atatea ori, el si confratii lui si acum vrea sa-l bagam in seama? N-are nicio importanta c-a fost adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate la cei mari asa o fi, sau pur si simplu nepasare. Sunt companii prea mari ca sa se simta amentintate sau sa simta vreaun beneficiu mentionarea pe un blog oarecare. Surprins am fost insa de cativa pe care ii vedeam de partea buna a vietii, dar se pare ca m-am inselat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite minciuna care face brandu': "...selectie riguroasa la banda de selectare dupa deschiorchinare".

    RăspundețiȘtergere
  4. O fi, n-o fi...dovezi, ceva?
    Cert este ca in 2010 au scos un singur vin, intr-o cantitate nu foarte mare, cupaj din toate cele trei soiuri pe care le au. Selectie draconica, ori ba, pana la urma tot a fost un an greu.

    RăspundețiȘtergere
  5. din cate stiu eu, selectia strugurilor se face inainte de desciorchinare, cand strugurii sunt inca intregi, si nu atunci cand din ei au ramas doar boabele. Dar stimabilu' nu stie cum arata o banda de selectare si nici cum se face lucrarea. Insa in urechile neavizatilor "selectia riguroasa dupa desciorchinare" suna bestial..

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca ai dreptate, dupa deschiorchinare e cam greu(din cauza felului in care sunt construite masinile respective). Cel putin acelea pe care le-am vazut eu. Poate s-a exprimat gresit omul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu s-a exprimat gresit. N-are nici o treaba cu domeniul. Asa ca ai vazut care-i dovada.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mda, posibil, insa Marian Olteanu se ocupa de marketing, nu de facutul vinului, asa ca n-o sa-l condamn la moarte pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar cu onestitatea in privinta vinurilor cum ramane, George ? In lipsa competentei minciuna poate capata valoare de adevar ? Eu cred ca e pagubos de creditat falosenia, nepriceperea si minciuna. In ultima instanta, cine are de pierdut, decat cei de buna credinta ? De ce as credita eu pe cineva despre care stiu ca pune minciunile cap la cap cu speranta ca va iesi un adevar...banos ? In fine, fiecare are libertatea sa creada ce ii aduce multumire...

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt de acord cu tine ca din minciuna nu poate iesi nimic bun, dar totusi, pana una alta, vorbim despre un producator care face vinuri ok, daca nu bune. Iulian Teliban si Catalin Zamfir (desi nu stiu daca s-a ocupat tot el de 2011) isi cunosc meseria. SI chiar familia Olteanu imi are sincera cand spune ca vrea sa faca vinuri de calitate. Poate nu ies minunate, sau constante calitativ, dar e o crama tanara. Poate marketingul prestat e prea familial, sau cum vrei sa-i spui, dar n-as pune anatema pe unii care sunt de partea buna a vietii, intr-o parte de tara nu tocmai renumita pentru calitatea vinurilor din ziua de azi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Iti admir inocenta George, daca e inocenta... Daca nu e, inseamna ca suntem putini de partea buna a vietii. Insa cu totii tre' sa traim. Asta e sigur. Si sa bem. Chiar si "vinuri OK, daca nu bune". Ca pana la urma putem face, cu un pic de vorbarie, vinuri bune din vinurile OK.

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim, dialogul nostru se duce intr-un loc unde devine greu de purtat. Tu ti-ai spus punctul de vedere, la fel si eu. Hai s-o lasam asa.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.