Dupa un premiat si laudat, si chiar foarte bun, ca sa nu ne pierdem prin amanunte, chardonnay sicilian Planeta, iata ca intamplarea m-a purtat tot spre un chardonnay, de data asta romanesc, IG Dealurile Satmarului. S-au dovedit destul de asemanatoare, atat prin metoda- fermentatie in baric, cat si ca structura si potential de invechire.
Imi place filosofia oamenilor acestia care fac vin de calitate in nordul tarii. Atat de in nord, incat doar un microclimat favorabil face sa se poata obtine vinuri bune acolo si nu cartofi. Probabil si traditia are un rol de jucat, primele legende avand vinul de Beltiug in rol principal datand din secolul 11.
Weingut Brutler&Lieb, caci asa se numeste firma, este condusa de Johann Brutler. Domnul e cetatean roman, asta daca va intrebati.
Sticla arata bine, e impunatoare, vanjoasa, foarte grea, cu cel mai adanc punt pe care l-am vazut pana acum. Trebuie sa ai degete lungi ca sa ajungi in capatul adanciturii de pe fundul sticlei. Inca putin si-i ajungea in gat. Si etichetele sunt serioase, pe stil frantuzesc. "Vin natural din Romania". Ok. As renunta la puncte-puncte "vinuri de exceptie in editie limitata". E o tentativa de lauda de sine care nu se potriveste cu ansamblul, chiar daca in final spune un adevar.
Vinul in sine, un chardonnay fermentat in baric, cum spuneam, 13,5% alc, sec, mi s-a parut unul dintre cele mai bune chardonnay-uri romanesti disponibile. Un vin cap-coada, monobloc, puternic, galben auriu cu nuante verzui, cu tuse de baric, amintind de pastaia de vanilie, mosc, fagure, nuca, pepene galben, cu gust greu, pelicular, dar crocant, de mar dulce, mandarina din compot, dar si limeta proaspata, charlota vanilata, cu final interesant, piperat, pe fondul impletiturii de aciditate, nivel de alcool si picanteriile butoiului de stejar.
Un vin cu structura bine construita, durabila, care cred ca il poate sustine pana la 10 ani.
42,5 lei la Vinshop.ro, sau mai scump prin alte parti:). 85-87 pct
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.