Gasiti mai jos pastise din comunicatul de presa ocazionat de incheierea festivalului. Si pentru aceea dintre dvs care cred ca o fotografie face cat 1000 de cuvinte va indrum spre o cuprinzatoare galerie foto, de unde puteti palpa pulsul manifestarii. Sunt convins ca ninemi nu a plecat de acolo intristat, si marturisesc ca am o umbra de regret pentru faptul ca nu am putut participa. Nu pot decat sa militez pentru constructia unui aeroport prin preajma Galatiului, sau macar niste drumuri decente care sa nu ma faca sa conduc 8 ore (fara oprire) intre cele doua orase. Oricum, vindependentii au fost reprezentati la Provino, de catre Bogdan.
PROVINO a adus în inima Transilvaniei peste 300 de vinuri şi a antrenat publicul, atât specialişti cât şi simpli vizitatori, într-un maraton de evenimente dedicate vinului, la care au participat peste 5.000 de persoane. Complexitatea evenimentelor PROVINO şi prezenţa festivalului în spaţiul public clujean în scopul promovării vinurilor înscrise în festival au impus un nou standard evenimentelor de profil.
Festivalul PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie s-a bucurat încă de la prima apariţie pe piaţa clujeană de prezenţa unor producători de renume, a căror reputaţie depăşeşte graniţele ţării. Printre aceştia s-au numărat JIDVEI, CRAMELE RECAS, MURFATLAR, CRAMA OPRISOR, VINARTE, GRAMMA, DOMENIILE BOIERU, BUDUREASCA, SAMBURESTI, NOMIBO, CRAMA TELNA, NACHBIL, DOMENIILE OSTROV, SENATOR WINE importatori şi distribuitori de vinuri din Spania, Franta si Austria VITAL ACTIV, VIN DE VIE, CRAMA BORHA. “Ne-am propus să realizăm un eveniment reprezentativ pentru industria vinului în Transilvania. Cu siguranţă, împreună cu partenerii noştri tradiţionali, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România şi Organizaţia Somelierilor din România 2011, alături de profesioniştii de la Grand Hotel Napoca, am reuşit să punem în valoare un festival în care am atras producători de vin din România, degustători experţi, somelieri, bloggeri şi presă de specialitate şi, bineînţeles, iubitori de vin de calitate”, a declarat Florin Mindirigiu, Director General ABplus Events.
Vinurile au fost sărbătorite în cadrul Festivalului PROVINO atât cu ocazia celor zece sesiuni de degustări colective, cât şi la Serile exclusiviste Art, Wine & Gastronomy. De asemenea, în pregătirea evenimentelor din cadrul Festivalului, Ambasadorii PROVINO i-au invitat pe clujeni la degustări în cele mai în vogă cluburi şi restaurante din municipiu în perioada 1-12 martie. La standurile amenajate în spaţiul de desfăşurare al evenimentului au fost promovate vinuri din Spania (Crama Borha), Austria (Vital Activ), Franţa (Vin de Vie), iar în cadrul sesiunilor de degustare participanţii au putut savura vinuri de Jidvei (Clasic Feteasca Regală – sec, Premiat Sauvignon Blanc – demisec, Grigorescu Gewurztraminer – demisec) şi vinuri spaniole importate de Crama Borha (Enate Tapan 2012 şi Teorema). La serile HORECA şi Art, Wine & Gastronomy vedetele au fost vinurile de la Vinarte (Castel Starmina Sauvignon Blanc 2011), Gramma (Aligote, Feteasca Regală şi Cuvee Vişan), Nomibo (Feteasca Neagră 2009, Tămâioasa 2011, Feteasca Albă 2011) şi Recaş (Cocoşul dintre Vii Muscat, Cocoşul dintre Vii Pinot Noir). Festivalul PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie a adus în premieră la Cluj-Napoca şi unele dintre cele mai noi producţii ale caselor de vinuri din ţară: Sauvignon Blanc 2011, Chardonnay 2011 sec sau Tămâioasa Românească 2011 sec s-au regăsit în oferta Cramei Budureasca, Nomibo a prezentat în premieră vinurile roşii de calitate din rezerve Feteasca Neagră, Merlot şi Pinot Noir, stabilizate şi învechite 12 luni în baricuri de stejar românesc lucrate manual, dar şi Tămâioasa Românească, Feteasca Albă şi Chardonnay. De asemenea, la Festival au participat în premieră şi Feteasca Neagră, din rezervele 2008 şi 2009 şi Tămâioasa Românescă din 2010 şi 2011, vinuri care se exportă în Antwerpen, Belgia. Crama Oprişor a lansat la Cluj-Napoca vinurile La Cetate, Tămâioasa Românească 2011, Caloian Rose 2011, Caloian Sauvignon Blanc 2011 şi Rusalca Albă 2011. O surpriză la prima ediţie a Festivalului a venit şi de la Iaşi, de unde Casa Gramma, pe lângă noile vinuri din recolta anului trecut, Gramma Aligote 2011, Gramma Fetească Regală şi Gramma Cuvee Vişan 2011, a adus şi trei cupaje realizate sub brandul propriu pentru un om de afaceri clujean, pasionat de vin. De asemenean, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de vinuri, Jidvei, va prezenta în premieră la Festivalul PROVINO noua imagine a produselor din portofoliu.
Una dintre surprizele primei ediţii clujene a Festivalului PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie a fost degustarea de vinuri biodinamice importate din Franţa de Vin de Vie. „Am participat pentru prima dată la un festival de vin. Un Festival de Vin bine organizat, cu un public interesat. Pe noi ne-au luat prin surprindere oamenii de calitate prezenţi în expoziţie cât şi în cadrul Black & Wine Party. Vinurile noastre au fost apreciate, iar oamenii erau interesaţi de industrie. Clujenii au fost surprinşi de elementele de noutate în gust şi arome, de accesabilitatea lor şi ceea ce ne-a placut este că oamenii s-au întors la standul nostru cu prietenii şi rudele lor”, a precizat Adrian Abrudan, administratorul Vin de Vie. Recunoaşterea vinurilor de calitate a fost realizată în cadrul Festivalului cu ocazia Concursului Vinurile Primăverii. Scopul acestei întreceri a vinurilor, care s-a desfăşurat sub forma unei degustări „în orb” a fost de a oferi producătorilor un sprijin în crearea de vinuri de calitate. Astfel, marii câştigători ai Medaliilor de Aur au fost Shiraz Peter Lehmann Barosa 2008 produs de Gallo, Rusalca Albă 2011 produsă de Carl Reh Winery, Malbec don David 2010 produs de Michel Torino, Tempranillo Vicente Gandia Raiza Grand Reserva 2005, produs de Vicente Gandia şi Feteasca Neagră Cocoşul dintre Vii 2011 de la Cramele Recaş.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.