Revista favorita s-a marit ca format, fata de ultimele doua aparitii de anul trecut, care au fost mai de buzunar, sau de poseta, vorba lui Alin. Numarul de pagini este consistent (64) iar continutul merita tot respectul. Editorialul lui Cezar se gaseste la pagina 1 si ne aduce cateva asteptari si pronoze pentru 2012. Zice-se ca la vinuri rosii de 15-20 euro producatorii romani vor putea inregistra un mic recul, avand in vedere importurile din ce in ce mai variate si mai de calitate, pe acest segment.
Mai aflam de pe 22-23 martie, la Iasi, in parteneriat cu Goodpoint, se vor desfasura Zilele Vinul.ro, ceea ce e de bine. E bine ca aceste evenimente se rasfira prin tara, sa mai ia contact si provincialul care tine in spate romanica cu vinul bun.
Se trec in revista spumantele de pe piata, in frunte cu Mumm si Unico Pecorino si pe la mijloc cu Rhein-ul nostru. Apoi sunt punctate niste noutati la inceput de 2012, in special albe si rose-uri. M-a surprins rose-ul V 2011 care a primit 79 de puncte. Mai ales ca l-am gustat chiar ieri. Dar s-o lasam pe alta data. Plus ca nu prea inteleg de ce au evaluat variantele demisec ale babestii si fetestii negre de la Domeniile Nicoresti, cand versiunea sec este net superioara, presupun ca toti cei care au incercat vinurile lor au fost de aceeasi parere. Un producator italian- Terre de Trinci din Umbria cauta importator. Evaluarea portofoliului ne releva cateva geme, cum ar fi Montefalco Rosso Rezerva 2005- 94pct si Sagrantino Ugolino 2006- 95 pct!
Cel mai interesant articol (dupa mine) din acest numar este "Marirea si decaderea vinului Premiat", o adevarata investigatie realizata de Valentin Ceafalau si care ne arata originea surprinzatoare a acestui "brand". De asemenea, veti afla citind acest interesant articol si cine este domnu' Monsieur Henri, care inca mai "selectioneaza" tot felul de jivine lichide sub acest brand. Se zicem doar ca, la proba practica, din adunatura de "premiaturi" produse de diverse crame cel mai bun vin (daca putem spune asa) este Premiat Sauvignon blanc 2010 ("a Monsieur Henri Selection") de la Jidvei- 71 puncte.
In acest numar Vinul.ro a trecut Prutul, cu o analiza a vinului si potentialului enologic al RM, dar si a prejudecatilor de ambele maluri.
Apoi, putem afla care sunt soiurile favorite ale vinificatorilor (Ghislain Moritz, Iustin Urucu, Gabriel Lacureanu, Aurel Rotarescu, Aurelia Visinescu, Liviu Grigorica). Cosmin Grozea scrie in ghid succint de alegere si servire a unui vin vechi, gasim o imagine a vinului in China, facuta de Horia Hasnas, un profil al profesorului Viorel Stoian, doua articole privind terroirul si povestea din spatele vinului, dar si cateva vorbe despre mineralitatea vinurilor, ambele teme interesante si care nu au ramas neexploatate pe acest blog (aici si aici, daca va intereseaza). Nicusor Cazan ne plimba pe bicicleta prin Dragasani, iar dupa atata efort se mananca bine (si in acest numar din Vinul.ro).
Recomandarile mele din acest numar, destul de plin oricum, dupa cum observati, sunt doua vinuri din 2001: Prince Matei si Sirena Dunarii de la Vinarte.
Enjoy!
Salutam aparitia noului numar al revistei, aplaudam stirile din primul tau paragraf. Astea bune si nu prea scumpe: daca nu vin ele la noi, ne ducem noi la ele.
RăspundețiȘtergere