Fac precizarea de la inceput ca prin Transilvania inteleg tot ceea ce este in interiorul arcului carpatic (inclusiv Banatul, Crisana si Maramuresul), avand in vedere numarul mai mic de producatori notabili din acesta zona, si chiar daca, evident, este o intindere cu unele diferente climatice. Cum veti vedea, nu foarte semnificative in acest an.
Cramele care au raspuns solicitarilor mele de informatii, pana acum, sunt Recas, Nachbil si Jidvei. Asadar vorbim de podgoriile Recas, Beltiug si Tarnave. In masura in care voi primi si alte "rapoarte", le voi introduce aici, pentru conformitate.
De la Jidvei avem urmatoarele informatii, de la enologul sef dr Ioan Buia via Ioana Anghel: "Seceta din 2011 a avut, mai degraba, efecte benefice in Podgoria Tarnave, datorita faptului ca aici, in cea mai mare parte a podgoriei, in subsol se gaseste un strat de argila care actioneaza ca un burete si care permite, in perioadele de seceta (cum a fost vara lui 2011) ca strugurii sa ramana o perioada mai indelungata pe vita si sa atinga supra-maturarea. Fara acest strat, culturile de vita de vie pot fi afectate in perioadele indelungate de seceta.
Daca putem vorbi de un dezavantaj, acesta este reprezentat de scaderea aciditatii, fapt ce se inregistreaza peste tot unde in perioada maturarii strugurilor avem seceta. In podgoria Tarnave, aceasta scadere a aciditatii a dus la fermentatie malo-lactica pentru unele soiuri. Ramane ca, in momentul in acre aceste vinuri vor fi finite, sa ne putem exprima daca acest tip de fermentatie a fost un aspect poztitiv sau negativ pentru vinurile respective."
Recolta totala a fost de 12.000 tone, ceva mai mare decat in 2010 (cu 1000 de tone). Calitativ lucrurile par a sta bine, s-a cules mai devreme, din cauza secetei si a concentratiei de zaharuri, iar din alt punct de vedere 2011 reprezinta primul an in care Jidvei a recoltat struguri pentru icewine.
Concluzia ar fi ca 2011 a fost pentru Jidvei un an foarte bun. Daca Jidvei face parte din producatorii dvs preferati, atunci luati aminte. Poate imi spuneti si mie cum sunt vinurile.
Philip Cox, directorul general de la Cramele Recas, ne-a transmis ca 2011 a fost un an foarte bun din punct de vedere calitativ, dar relativ mic cantitativ. 2010 a fost un an mai dificil, mai ales din pricina conditiilor meteo: inghet in ianuarie si ploi puternice in septembrie. Aceste intemperii au lasat urme asupra plantelor tinere si astfel putem vorbi de un randament mai mic in 2011. "Conditiile in 2011 au fost mult mai bune, cu iarna normala, primavara potrivita cu un bun echilibru intre ploi si soare si o toamna secetoasa care a permis culesul in conditii optime", ne-a spus Philip Cox, care a mai mentionat ca "seceta a redus si mai mult cantitatea de strugurii dar a permis o coacere foarte buna, si ne-a permis sa culegem toate soiurile exact la momentul optim pentru fiecare- fara sa avem probleme cu ploi sau alte intreruperi in procesul de cules".
Conditiile specifice din 2011 au favorizat unele soiuri. Astfel la soiuri rosii sa stam cu ochii pe Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra si Syrah, iar la albe pe Chardonnay, soiuri care par a fi la un nivel istoric de calitate in acest an. In plus "standardul general este unul foarte bun si nu avem niciun vin despre care sa spun ca nu a iesit bine", a completat directorul celor de la Recas.
Soiurile mai delicate precum sauvignon blanc sau feteasca regala vor exprima un profil aromatic mai discret, stiindu-se faptul ca aceste soiuri se exprima mai bine in anii mai racorosi decat a fost 2011, dar desi vor pierde din profilul aromatic vor castiga in gustul mai plin si mai complex (sa speram).
Asadar, pentru Recas vorbim de un 2011 nu foarte bun cantitativ, dar foarte bun calitativ, exceptional pe unele soiuri.
Asadar, pentru Recas vorbim de un 2011 nu foarte bun cantitativ, dar foarte bun calitativ, exceptional pe unele soiuri.
De la Recas ne-au parvenit si unele noutati comerciale. Le transmit mai departe, ca sa nu fiti foarte surprinsi ca nu veti mai gasi pe raft, la un moment dat, vinul dvs. favorit sub aceeasi denumire ca pana acum. Astfel, gamele Castle Rock si V vor disparea de pe piata(prima de la inceputul anului, a doua din vara) si vor fi inlocuite de o singura, noua gama numita Castel Huniade. Aceasta gama va contine vinurile pentru toate gusturile- vinuri seci si mari precum Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc si Riesling, demiseci si usor mai commerciale- Feteasca Regala, Roze, Merlot/Feteasca Neagra si unele vinurile demidulci, cum ar fi Chardonnay si un cupaj de Merlot si Pinot Noir. In afara de aceasta, se va extinde si se va restiliza gama Cocos, care va cuprinde pe langa soiurile de acum si un dry muscat, un pinot noir si un sauvignon blanc usor baricat. In toamna va apare o noua gama, inca in lucru sub aspectul brandului, in lot limitat de circa 5000 sticle, continand o feteasca neagra si un cabernet din recolta actuala, si care va fi pozitionata ca pret intre La putere si Uberland.
Bun, si astfel ajungem ca o crama mica comparativ cu precedentele doua, dar care molcom si sigur se face cunoscuta tuturor iubitorilor de vin din Romania: Nachbil. "In privinta climei, in timpul vegetatiei se poate spune ca pentru zona Beltiugului, ca a fost perfect, cu caldura mare, soare mult si ploi putine, dar la timp. Recolta a fost medie la cantitate si exceptionala la calitate cu remarca, la soiuri albe, ca din cauza caldurii s-a redus foarte repede aciditatea totala".
S-a cules din timp astfel incat vinurile albe vor fi fructuoase si echilibrate, dar cu un continut alcoolic mai redus. Vinurile rosii sunt foarte concentrate, cu o culoare intensa, cu tanini moi, cu o fructuozitate tipica pentru soiul respectiv. "In general, suntem foarte multumiti cu anul 2011", ne-au comunicat Csilla Serli si Johnann Brutler.
Se pare, ca o concluzie generala fie spus, ca lucrurile stau asemanator in Transilvania: an foarte bun calitativ, nu exagerat de bun cantitativ. In plus se pare ca soiurile rosii stau extraordinar in acest an, iar cele albe au un mic deficit la capitolul acidiate.
Imi reiterez disponibilitatea de a include informatiile de la toti producatorii interesati, prin comentariu aici sau la adresa de mail agmitea@gmail.com.
Te poate interesa si Raportul recoltei 2011: Dobrogea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.