Iata ca am ajuns cu raportul nostru in podgoria Dealu Mare, "Bordeaux"-ul romanesc cum a ajuns sa fie numit in ultima vreme. Cert este ca exista o concentratie mare de crame inclinate spre productia de calitate si ca multe vinuri rosii superioare, la nivelul industriei romanesti, provin de aici. Cei care au raspuns prezent la prima strigare sunt LacertA, SERVE, Halewood si Rotenberg. Metodologic, am ales sa nu trag concluzii dupa raspunsurile primite, nu de alta, dar sunt convins ca la acest aspect va descurcati cel putin la fel de bine ca mine. Oricum, va urma un rezumat (promit: concis) la sfarsitul turului enologic prin podgoriile tarii.
“Anul 2011 din punct de vedere climatic a fost un an excelent pentru cultura vitei de vie dar doar in perioada ianuarie-august cand temperaturile au fost bine corelate cu cantitatea de precipitatii cazuta si cu ritmul vegetativ al plantelor. Din pacate vremea in septembrie si octombrie a fost excesiv de calduroasa si uscata ceea ce a dus la acumulari accelerate de zaharuri in struguri[s.n.]. In felul acesta s-a ajuns in situatia in care s-a scurtat la minim esalonarea maturarii soiurilor diferite de struguri. Pentru cramele concentrate pe obtinerea de vinuri de inalta calitate (cum este si LacertA) acest lucru este foarte nefavorabil pentru ca fluxul de procesare este dimensionat astfel incat sa se proceseze zilnic o cantitate limitata de struguri acestia trecand obligatoriu si prin operatiunea de sortare ceea ce limiteaza viteza de procesare.
In tabelul de mai jos voi enumera soiurile vinificate in campania 2011, de la LacertA, prezentand si cateva observatii referitoare la fiecare in parte.
Soiul | Observatii |
RheinRiesling | Coacere uniforma cu pastrarea aromelor varietale dupa fermentare. Dupa parerea mea RR 2011 este ca valoare peste RR 2010 (e adevarat ca si plantatia este mai batrana cu un an) |
Muscat Ottonel | Coacere accelerate cu scadere rapida a aciditatii totale (oricum aciditatea foarte scazuta este hiba mare a Ottonelului la sud de Carpati |
Sauvignon Blanc | Echilibrat in compozitie zahar-aciditate-extract dar aroma cu intensitate mai slaba. Desi nu s-a facut desfrunzire decat foarte putin mare parte din boabe au fost arse de soare si in consecinta aroma este mai combustionata |
Chardonnay | Relativ aceeasi situatie de la Sauvignon Blanc |
Pinot Gris | Putin deficitar in aciditate. Este adevarat ca nivelul zaharului in struguri a fost cel mai mare (oricum PG in Romania are potentialul de coacere cel mai mare). Aroma de asemenea este putin anonima si parca putin coapta. Cred ca este problema majoritatii vinurilor albe romanesti din recolta 2011-senzatia de copt din aroma |
Pinot Noir | Coacere accelerata ceea ce a dus la stafidirea multor boabe. PH-ul mustului a fost foarte mare si in consecinta a fost nevoie de corectie de aciditate, PN fiind soiul dintre rosii cu predispozitia cea mai mare de crestere a PH-ului la nivel cam mare. Consecinta imediata este nuanta vinetie a culorii rosie |
Burgund Mare | Comportare foarte buna in conditii de stres hidric. Echilibru intre zahar si aciditate in must |
Shiraz | Comportare f.buna in conditii de stres hidric (de fapt Shiraz este soi f.iubitor de soare). Vinul rezultat este foarte tipic (se spune ca in anul 3 si anul 7 via produce strugurii din care se obtin vinurile cele mai tipice din soiul respective). Culoare excelenta, echilibrat, corpolent |
Feteasca Neagra | Struguri de foarte buna calitate desi poate putin deshidratati. Fermentarea s-a desfasurat in conditii dificile, Feteasca Neagra fiind un soi capricios. Culoarea este excelenta, aroma este tipica (pruna uscata) si realizarea cel mai mare este faptul ca a fermentat la sec |
Merlot | Dupa parerea mea (cel putin la LacertA) 2011 a fost an de exceptie pt.Merlot. Culoarea este foarte intensa si cu o nuanta rosu violet foarte vie, aroma tipica de zmeura si fructe rosii, corpolenta si lungime in postgust. Urmeaza sa vedem evolutia timp de un an (avem aceleasi variante de M atat la barrique cat si la vas de inox tocmai pt.a vedea in paralel evolutia ) |
Cab.Sauvignon | Coacere corecta (de fapt din sortimentul de struguri de la LacertA Cabernetul este soiul cel mai tardiv). Culoare excelenta, corpolenta, aroma de fructe de padure negre, aciditate foarte buna care va permite o maturare in barrique in conditii foarte bune |
SERVE Ceptura, Prahova. Cu mentiunea ca informatiile privesc si plantatiile SERVE de la Cogealac, Constanta
“In ciuda fenomenelor climaterice extreme care s-au inregistrat in 2011: ploi abundente si temperaturi scazute in mai si iunie, seceta si temperaturi de peste 36° C in a doua parte a lunii iulie si mai ales in august, anul a fost unul foarte bun pentru vita de vie.
La Ceptura ploile si temperaturile ridicate au alternat, astfel incat excesele de umiditate si temperaturi nu au avut urmari asupra viei. Maximele de temperatura s-au atins in august, cand a plouat destul de putin, iar luna septembrie a fost extrem de prielnica culesului, cu nopti racoroase si zile calde, fara roua si fara precipitatii.
Putem astfel afirma faptul ca conditiile climaterice au fost unele dintre cele mai prielnice din ultimii 10 ani, mai ales daca luam in considerare calitatea medie a vinurilor pe care le-am obtinut. Toate acestea, combinate cu tehnologia atent aplicata (incluzand normarea productiei in august), au contribuit la obtinerea unei recolte foarte bune.
La Cogealac, in Dobrogea, unde precipitatiile s-au lasat mai mult asteptate, am reusit sa pastram calitatea recoltei. Iar rezultatul a fost mai mult decat satisfacator: vinuri albe foarte tipice, cu alcool peste medie, dar in acelasi timp foarte echilibrate.
Cat despre vinurile rosii, acestea sunt cu mult peste media ultimilor ani, din toate punctele de vedere: atat in ceea ce priveste culoarea, cat si corpolenta si tipicitatea.
Concluzionand, am putea spune ca anul 2011 este unul foarte reusit din punct de vedere calitativ si credem ca va deveni un an de referinta.”
Recolta anului 2011 a fost foarte buna din punct de vedere calitativ cat si cantitativ, dar un pic dificila pentru vinificator datorita conditiilor climatice deosebite.”
Echipa SERVE, prin amabilitatea d-lui Dan Savulescu, director de vanzari
“2010 a fost zero (il sarim) asa ca 2011 a fost mai bun, desigur. Cantitativ nu a fost cine stie ce, dar culegand devreme, spre deosebire de culegii mei, voi avea sper calitate foarte buna [s.n.]. Recolta a fost slaba la toti, cu toate ca toti au declarat ca e foarte buna. In Dobrogea a fost buna, asa ca la portile cramelor din zona (nu spui tzine, persoana importanta) s-au vazut camioane TIR descarcand struguri culesi nu in Ceptura sau imprejurimi.” Mihail Rotenberg, proprietar
Halewood Romania, Prahova. Cu precizarea ca informatiile gestioneaza si rezultatele din celelalte plantatii detinute de companie, din podgoria Sebes(Alba) si Murfatlar(Constanta).
“Dupa iarna 2010-2011 pana in mai 2011 conditiile meteorologice au fost excelente. Din pacate in lunile iunie iulie am avut parte de ploi numeroase si abundente, lucru ce a ingreunat tratamentele fito sanitare. Apoi a urmat perioada de seceta cu temperaturi ridicate (38-40 grade Celsius) in septembrie, clima ce a anticipat momentul recoltei pentru a evita fenomenul de stafidire a boabelor. Calitatea strugurilor nu a fost afectata datorita tratamentelor fito sanitare aplicate si alegerii momentului optim pentru recolta a fiecarui soi in parte.
Datorita temperaturilor foarte ridicate si a umiditatii atmosferice scazute, intr-un timp relativ scurt acumularile de zaharuri au fost foarte mari. Acestea au ajuns la unele soiri si la peste 250 g/lt, ceea ce a dus la ingreunarea fermentiei alcoolice facand mai dificila munca vinificatorului care a trebuit sa acorde o atentie deosebita acestui fenomen.
In general, vinurile obtinute, valabil pentru toate cele trei zone, sunt foarte concentrate, bine structurate, avand culori intense, cu nuante deosebite, specifice soiului. Din punct de vedere aromatic, in ciuda temperaturilor ridicate din timpul zilei, vinurile se exprima frumos.
Vinurile de mare finete pentru acest an de recolta din regiunea Sebes- Alba sunt obtinute din soiurile Chardonnay , Gewurtz Traminer, Pinot Gris. Din regiunea Dealu Mare impresioneaza Fetesca Neagra , Shiraz- ul, Cabernet Sauvignon-ul si Viognier- ul. Vinuri de inalta tinuta din soiurile Chardonnay, Tamaiosa Romaneasca, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon s-au obtinut si din viile noastre din Murfatlar [s.n].”
Prin amabilitatea d-nei Magdalena Constantinescu
PS: vrei sa ne impartasesti si tu din experienta anului 2011? Trimite un e-mail la agmitea@gmail.com sau publica direct un comentariu mai jos.
Hai ca aia cu Dobrogea a fost tare si la obiect..:)) Mai ales dupa informatiile de la SERVE..:))
RăspundețiȘtergereNe ridicam spre Bordeaux si cu orgoliile se pare...
Am banuiala ca micul comentariu al lui Mihail Rotenberg va eclipsa celelalte informatii:) Eu am apreciat sinceritatea sa, si chiar am dubii ca la SERVE se referea, desi cine stie...
RăspundețiȘtergereSi eu zic ca nu la SERVE se referea... Dar asa cum a picat comentariul in ordinea enumerarii cramelor la prima citire (vedere) asa rezulta..:))
RăspundețiȘtergereEu personal banuiesc sa se referea la Halewood...
Si uite asa ajunge un subiect tehnic de "raportul recoltei" motiv de ghicitori..:) asa e la noi in Romania..:)
In alta ordine de idei mi-a placut cum ti-au raspuns si au pus problema cei de la LacertA.
Pai ironia face ca si Halewood are plantatii in Dobrogea:)
RăspundețiȘtergereCorect..si ca sa continuam in acelasi spirit caragialesc, de Scrisoare Pierduta, vin eu acum si te intreb pe matale: "Eu pentru cine votez?"
RăspundețiȘtergereEu cred ca o sa steermine cu "pupat toti Piata Endenpedentei" (aka Bordeaux in cazul de fata)
Se referea la producătorul care are brandul Crama Captura.
RăspundețiȘtergere