Vivino: credibilitatea multimii

Aplicația Vivino este un "congregator" de opinii. E matematica simpla. 10 oameni beau un vin, ii pune fiecare o nota, iar vinul respectiv va avea un rating mediu calculat din suma notelor impartita la numarul de opinii. Nu conteaza cine e Master of Wine si cine e la al doilea vin baut in viata. Chiar pe site-ul lor exista un articol care se numeste "The Vivino Wine Rating System: Credibility of The Crowd". Credibilitatea multimii. Hai sa punem pauza chiar aici. 

Sa spui ca un astfel de sistem are vreo valoare obiectiva este ridicol din mai multe puncte de vedere. In primul rand, desi exista valoare in ce spune multimea, democratia nu functioneaza in judecata de valoare. Adica ca sa poti atribui o valoare unui obiect trebuie sa ai niste unelte construite prin educatie cu ajutorul carora sa poti categorisi si delimita obiectele, altfel ne oprim doar la imi place/nu imi place, care nu e o judecata de valoare, ci una de gust. Iar gusturile, vorba zicalei, nu se discuta. Imaginati-va cum ar arata un muzeu de arta daca exponatele ar fi alese dupa ratingul multimii. Sau cum ar arata un manual de literatura daca operele studiate ar fi doar cele adorate de multime, gen best-sellere sau poezioare simple, muzicale.  Asa e si la vin. Daca te uiti care sunt cele mai bune vinuri din piata romaneasca pe Vivino in ultima luna in segmentul 60-120 lei o sa descoperi ca Solo Quinta 2018 este pe primul loc cu 4,6 pct (~94 Parker) obtinute din 510 evaluari, iar pe locul doi e o surpriza si pentru mine: Cuvee Pitigaia 2019 de la Ferdi tot cu 4,6 din doar 59 de evaluari. Podiumul e completat de Saperavi 2018 de la Gitana cu 4,5 din 1281 de evaluari. Dupa care urmeaza o serie de vinuri de import, desigur de Puglia, diverse Primitivo si Negroamaro. Daca vreti sa stiti care e cel mai bine punctat vin romanesc indiferent de pret, ei bine, cu 4,8 (~97 Parker) castigatorul e PV 2019 de la Petrovaselo, rezultat obtinut din 167 de evaluari. Toate vinuri bune, complet de acord, insa mai toate sunt realizate intr-un stil cam popular, ca sa zic asa. Adica alb aromatic, cu ceva lemn, expansiv si cuceritor, respectiv rosii grele, gemoase.

Si aici ajungem la un alt punct de vedere. Ca sa apreciezi ceva corect trebuie sa ai habar de categoriile interne ale domeniului. O balada populara si un roman sunt doua opere literare, insa evident nu sunt acelasi lucru. Un Muscadet de 100 de puncte e ceva greu de imaginat, insa la Champagne sau Chablis imaginatia nu ne lasa in offside. Exista si vinuri de nisa care ar avea zero sanse de vanzare daca nu ar exista un public capabil sa le inteleaga resorturile. Fara un nivel de educatie muzicala nu o sa intelegi ce este atat de minunat in La mer de Debussy. Daca cineva te-ar pune sa compari o simfonie cu Sacrifice de Elton John care ar iesi castigatoare? Cam asa e si cu ratingurile. Popularitatea valorizeaza pana la un punct, insa dupa acesta trebuie interogata mai metodic valoarea acelui obiect.  

Tot astfel trebuie judecata si valoarea aplicatiei Vivino, pentru ca ceva valoare este acolo. Exista o utilitate evidenta a ei, mai ales in fata unor vinuri necunoscute, insa nu ar trebui sa o confundam cu un top realizat de profesionisti cu experienta si cunoastere aprofundata. Ironia e ca aplicatia e mai folositoare in a-ti spune ce sa nu cumperi. Adica daca 1000 de oameni au considerat ca un anume vin de Bourgogne care costa 100 de lei face doar 3.3 pct...poate ar fi o idee sa iei altceva mai "safe" in loc 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.