Vinuri de izolare (21.04.2020)

Vila Babiciu Brut rose (private label Smartdrinks)
Spumant de buget mic (28 lei), din sudul Frantei. Are aliura de Provence cu bule (nu persistente). In schimb, baut de sete intra ca in nisipul fierbinte, pur si simplu ai impresia ca dispare, desi paharele tot se umplu. E un soi de mister al naturii si al viciului, cum am reusit sa dau gata 12 sticle in vreo trei saptamani, desi n-a fost nici pe departe singurul companion. Nu dau puncte prietenilor apropiati :)

Laya 2018 (Spania, Bodegas Juan Gil, D.O.P. Almansa, importator Smartdrinks)
Aici avem un blend de 70% Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet) si 30% Monastrell, plin de fructe negre, prune afumate, arome de cafea si picanterii. E un vin sanatos, pigmentat si gemos, insa are o parte jucausa care ii confera baubilitate. 85 pct. (~30lei)

3 Miradas 2018 Vino de Pueblo (Spania, DOP Montilla Moriles, Bodega Alvear, imp. Smartdrinks)
Un vin spectaculos si bizar, produs prin metoda oxidativa, rar intalnita azi in afara de clasice, cum ar fi Port sau Jerez. Tot de pe acolo este, insa este un vin linistit, nefortifiat.
Crama este totusi din Andalusia, este una dintre cele mai vechi si desigur ca produce si ea diversele sortimente specifice zonei. Aici au dorit (si reusit) sa transmita ceva dintr-un amontillado. Asa ca vom gasi în principal repere aromatice ca alune, pâine prăjită, niște măr verde atunci când se învârte paharul, aciditate peliculară care acoperă papilele gustative. O experienta. 89 (45lei)

Traminer 2019 Purcari (R.Moldova, IGP Stefan Voda)
Ce bomba! Serios, nu există un singur începător din lumea vinului care să nu-l poata iubi. Este sec, dar bogat în aromă. E din genul de lucruri bune de păstrat în partea din spate a frigiderului când apare soacra sau unchiul cu gura mare care își face singur vinul la tara. Ei bine, nu chiar așa, nu-i așa? :) Sigur, dacă ești mofturos, ai putea spune că un corp mai mare ar fi ajutat, dar este ceea ce este. Pentru 10 euro sau cam asa, e mai mult decât suficient. 87 (~45lei)

Malbec 2018 Purcari (R.Moldova, IGP Stefan Voda)
Cred ca e prima oara cand e facut la Purcari monovarietal. Oricum, Moldova e precum California acum 50 de ani. Romania a avut si ea puseuri "cosmopolite" acum vreo 10 ani, dar ne-am lasat intre timp. Dar Moldova are alte coordonate, putine soiuri in cultura si e firesc sa incerce orice, mai ales ca exportul e singura sansa a industriei lor.
Trecand peste panseurile mele inutile, vinul este unul delicat, cu arome calde. Apar fructe de padure, prune picanterii. Gustul pare nitel liniar, poate varsta plantatiilor sa fie cauza, poate altceva, insa chiar si asa, fara a cauza revelatii are o cadenta placuta si un oarece șarm. 85 (~45lei)

Jiana Rose 2019 (Crama Oprisor, IG Dealurile Olteniei)
Un rose mai corpolent și foarte proaspăt (2019). E din soiul rose, din ce mai răspândit în patria noastră. Nu că ar conta, însă Dealurile Olteniei nu sunt tocmai Cotes de Provence ca să știm ce struguri sunt folosiți, așa de curiozitate. Literatura de specialitate și Wikipedia nu ne spun că roseul de Oltenia e din Cabernet sauvignon, Pinot noir sau mai știu eu ce. In afara de asta, e unul dintre cele mai bune roseuri de la noi, cu aromatica sugerând fructe roșii de pădure, pe care le vom regăsi din plin în gust. Pe final lucrurile se îndulcesc ușor, ceea ce e interesant și atrăgător pentru multă lume. 87 (~45 lei)

Feteasca alba 2018 Gramma (DOC-CT Iasi, plai viticol Visan)
Sunt mare fan al recoltei 2017. 2018 este mai robust, dar ambele au o simplitate minunată, fără arome funky, gust fin, foarte aproape de standardul descris în literatură. Vinurile albe de la Gramma sunt constant vinuri de băut sau de ținut. Dar, cu siguranță, aceasta Fetească alba se va dezvolta în timp. Și există un detaliu amuzant când deschideți sticla. Ceea ce veti gasi, pe langa zambet, este pluta naturală, un lucru de luat în considerare atunci când știi că au folosit Diam de ani de zile. Cred că este o afirmație că acest vin va îmbătrâni bine. Susțin asta si eu. 89 (~45lei)

Feteasca regala 2018 Gramma (DOC Iasi, plai viticol Visan)
Vegetala si moderat florala, cu impresii mieroase si fructe albe, mar si kiwi, aceasta feteasca regala se releva robusta si placuta in gust, cu aderenta gustativa si final acid, putin astringent. Fara a fi flamboaianta, este una dintre exemplarele interesante an de an. 86 (~40lei)

Feteasca Neagra 2018 Gramma (DOC?)
E vin misterios. Inca in stadiul de maturare, fără contraeticheta (nu este inca disponibil oficial). Însă e ceva de urmărit. Absolut tot ce e in canon se regăsește în vin: prune, picanterii, corp mediu. Vin foarte serios, complex, genul care deși este ușor de băut, te pune la respect. Sorbi încet și te gândești că până la urmă este primul lor vin roșu care bate la porțile ligii mari. Bravos! 90 (pret necunoscut)

Babeasca neagra 2018 Tata si Fiul (Apcovin Focsani, DOC Nicoresti)
Îl știu de când era mic, proaspăt îmbuteliat. Este un vin curat și bine lucrat. Interesant e că s-a dus într-o zonă mai apropiată de rara de Purcari, decât de rubiniul M1. Culoarea nu e străvezie, însă nici foarte intensă. Roșul rubiniu da semne de maturitate, însă știm că băbească are obiceiul ăsta. Avem pielărie, fructe roșii si un iz pământos-vegetal, de rădăcinoase. Gustul e așteptat de suplu, însă nicidecum apos, aciditatea este potrivită și apar tot felul de picanterii care se prelungesc in postgust. Remanență este respectabilă. La 40 lei nu ai ce sa comentezi pe partea de RPC. Plus ca intervine și patriotismul zonal, fiind un DOC Nicorești. Sigilat cu ceară, dop compozit (care putea fi mai mare). 2018, 13.5%, disponibil la cramă sau prin curierat. Și da, este cea mai buna băbească la ora actuală. 86 (~40lei)

Feteasca neagra 2018 Tata si Fiul (Apcovin Focsani, DOC Nicoresti)
Judecând profilul aromatic și după "granulația" taninurilor iată un Medoc modern și reușit la 20 euro. Doar că e o fetească neagră de Nicorești produsă de o cramă de lângă Focșani. Costă la jumătate și mai bine. 2018, 13.9%. Vin serios, iar 2-3 ani o să-i facă bine. 86-87 (~35lei)

Feteasca neagra si Babeasca neagra 2017  (Apcovin Focsani, DOC Nicoresti)
O sa zambiti, dar mi-a placut mult, poate pentru ca avea unele scurgeri pe langa dop, semn ca ceva timp vinul a intrat in contact cu aerul, insa sunt convins ca nu foarte mult. Tocmai pentru ca mi-a placut vinul si nu sunt din cei carora le plac aromele "descompuse".  Vinul a fost evident mai evoluat decat in mod normal, insa a aparut si o finete, la care a contribuit desigur subtirimea babestii, insa era ceva acolo, jucaus, suplu, desi cu ceva forta (14%). 87 (35lei)

Grasa de Cotnari Colocviu la Moscova 2018 (Casa de vinuri Cotnari, DOC-CT Cotnari)
Un vin competent. Mineral, cu aciditate tăioasă, desi e ceva glicerinos in gust care contribuie la corp si la senzatia de plinut. Sincer dupa atatia ani de dulcegarii incerte e o variatie bine venita, pentru ca abia în sec îți dai seama de potențialul ridicat al strugurelui. O recomandare fermă pentru cei care s-au ferit pana acum! 85 (35 lei)

Tamaioasa Romaneasca Colocviu la...undeva 2018 (Casa de vinuri Cotnari, DOC-CT Cotnari)
In legatura cu brandingul, ar trebui sa o ia mai moale cu turismul, mai ales ca sunt vremuri de carantina si poate o sa mai fie. Glumim in fata nenorocirii, desigur, insa e greu sa tii minte toate asocierile de orase si struguri pe care CdV ni le propune. Toata lumea stie ca e o gama Colocviu si una Domenii. Lasati-o asa! Fara Barcelona, Paris si Novosibirsk.
Altfel: da, dom'le! La banii acestia este un vin aromat in sec de foarte buna calitate. Are tot ce astepti de la soi, intr-un corp suficient de robust, citric, usor de inteles si de baut. Ca realizare tehnica este de apreciat. Sa mai faceti! :) 85 (35 lei)

Feteasca neagra 2017 Domenii (Casa de vinuri Cotnari, DOC-CT Cotnari)
E un stil de feteasca neagra pe care il agreez. Fruct, nu foarte copt, din zona tipicitatii de canon (prune, visine) corp mediu-minus, fara lemn inutil, alcool bine integrat, fara sa sara calul. Ce nu agreez in mod special este restul de zahar un pic cam mare. Sau in fine, senzatia e ca fie putea fi si mai acida, ca sa compenseze, daca tehnologic nu s-ar fi putut tine mai jos restul de zahar. Inteleg ca e o gama populara, insa sa mai invete si lumea sa bea :) Mai lasati-o cu dulcele ca produce comorbiditati. 84 (30 lei)

Clar 2016 (Dagon Clan, DOC Dealu Mare)
Sunt unii din preferatii mei din zona, poate pentru ca sunt mai geeks si foarte mici.
Cum anul ăsta scrumbia păstrăv se făcu, cred că această fetească albă de viță veche cu ceva sauvignon, fermentată in baric este complementul optim pentru vietatea amintită. Excelent vin, serios, cu aromatica de flori, ierburi, fructe albe, textura frumoasa, fină, amintind de vinurile burgunde cu care Mark Haisma este obișnuit. Desi are câțiva ani la bord, e proaspăt și acid, numai bun pentru lighioane acvatice. N-am stridii la îndemână, dar cred că ar fi mers și cu ele de minune. 88 (~40lei)

Clestar 2018 (Dagon Clan, DOC Dealu Mare)
Feteasca Alba(jumatate), Feteasca Regala, Tamaioasa. Aromatic, sec, plin, cu soc, fructe albe, mere verzi si o adiere de stejar. Acuma serios, vii vechi, un pic de lemn, oenolog laureat, toate la aprox. 30 de lei? Acuma recunosc: daca am bagat niste bani in izolarea de anul asta, la ei s-au dus o mare parte. Insa nu la vinul acesta ci la unul mai rosu, ca ala e febletea mea. 87(~40 lei)

Har 2019  (Dagon Clan, DOC Dealu Mare)
Mno, asta e un vin din neamul rose, insa pe care nu poti sa te superi. Le-a iesit foarte bun si anul asta. Cab-Syrah. Curge ca un rau de munte. Lin, cristalin, curat. Aromele sunt cele asteptate, insa e bine proportionat, sec si cu mare baubilitate. Bravo lor! 86(~40 lei)

Jar 2016  (Dagon Clan, DOC Dealu Mare)
Asta e miezul, pentru mine. E o feteasca noir cu ceva pinot negru. Ce iese este un soi de Burgundy de Dealu mare, o ciudatenie frumoasa. Nu este mirobolant in complexitate, dar are un profil aromatic distinct, si cu ceva floral si ceva fruct si picant. E genul de vin din care poti bea in fiecare zi si totusi sa nu-ti para rau, in functie de mancare si stare sa vezi in el ceva inedit. As putea sa dau note insa cum am zis la inceput, pentru prieteni ma abtin. Am cumparat pe putin doua cutii doar in tura asta pandemica si cred ca asta tine loc de punctaj. (~40 lei)

Nirvana rose 2019 (Velvet Winery, produs de Corcova, DOC Corcova, Mehedinti)
Uau, un rose românesc foarte plăcut. Usor spre cupru, cu arome curate, definite, ierburi, minerale și apă de căpșune, foarte tanar și proaspat in gust.
Și eticheta ... ei bine, asta e ceva. Cred că înfățișează o persoană obișnuită care luptă împotriva coronavirusului, dar pot sunt doar eu în directia asta.
De asemenea, îmi amintește de Tatiana, o fată care m-a dus catre Nirvana în adolescența. Nevermind! 86 (pret necunoscut)

Feteasca Regala La Tiganci 2018 (Velvet Winery, DOC Dealu mare)
E o feteasca regala foarte competenta, vin solid, realizat intr-un stil mai new-world, cu arome exotice mai evidente. Insa exista suficienta prospetime ca sa sustina impetuozitatea aromatica, deci no harm done. Cred ca poate evolua putin. De fapt, sper. 85 (pret necunoscut)

Chardonnay Wine Deco 2018 (Velvet Winery, DOC Dealu mare)
Ok, chardonnay cu lemn, deja stim unde ne ducem si nu ne ducem in Burgundia. Culoarea e curios mai palida decat ne asteptam. Nasul ne ofera indiciile tostate, usor vanilate ale lemnului, curat, cunoscut. Gustul este proaspat, acid, cu buna densitate. Ma gandesc ca e un mix de baric si fresh, dar...sa nu ma credeti pe cuvant. Vin absolut decent, bine lucrat. 86 (pret necunoscut)

Pinot grigio rose fumee Ion Vladoi 2017 (Domeniul Vladoi, DOC Murfatlar)
Foarte expresiv acest pinot grigio rose baricat. Este 2017, are nevoie de puțin aer și o temperatură de servire mai ridicată ca să se exprime plenar in registrul floral, cu amprenta de vanilie și condimente de patiserie. Gustul este robust, acid și ușor vanilat. A mers minunat cu o supa crema de cartofi (în principal) 86 (~50lei)

Feteasca neagra Anca Maria 2016  (Domeniul Vladoi, DOC Murfatlar)
Un vin jovial, bun intr-o după-amiază insorita, dar nu prea calduroasa. 2016, 14%, DOC Murfatlar, mult fruct (prune, cireșe, vișine), dar și o oarece eleganță lin curgătoare pe gât. Condimente pe final, cat să liniștească ramasitele fripturii de miel. Bine! 87 (~50lei)

Idealist Rose 2019 (Cab+Syrah, Licorna Winery, Dealu mare)
Aici sunt doua secvente. Aromatica (si trebuie sa ne amintim ca e un vin inca in proiect) este cruda, cu tuse evidente de acetona peste aromele asteptate de fructe rosii. Si gustul. Care este satisfacator, in stilul oenologului, corp mai serios, plinatate gustativa, lungime pe final. Sa-l vedem in viitor. Acum nu sunt entuziasmat, dar corpul promite! (pret necunoscut)

Merlot 2016 ANNO  (Licorna Winery, DOC Dealu mare)
E inca infant, dar unul artagos si inaltuț. N-as zice ca e ceva de apreciat acum, la capacitate maxima, ci ca mai are de stat, pana isi rotunjeste nitel aperitatile de caracter. Totusi, absolut tot ce este necesar pentru un foarte bun Merlot de Dealu mare este acolo, aromele dulci, coapte specifice soiului, taninuri musculoase, robuste, un corp sanatos, alcool destul si aciditate ridicata. Cred ca e o chestiune de timp, nu de daca. 87-89 (~70-80lei)

In rest, ce mai faceti? Sanatosi, voiosi? :)

2 comentarii:

  1. M-ai facut curios cu rosiile de la Gramma si Tata si Fiul... pe unde le pot gasi? Sau, mai bine, cind le dau drumul la retail?
    Altminteri, multumiri pentru trecerea in revista.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domn' George, n-ati mai degustat nimic in ultima vreme? Asteptam cu nerabdare ceva noutati!

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.