
În fața raftului, mă gândesc la facturile viitoare, la grosimea pliurilor portofelului, la ce n-am mai gustat de mult și câștigator la loteria vinului de la cina Lucruri bune a ieșit…(tobe pe fundal)…Vila Dobrușa Negru de Dragașani&Merlot 2016 de la Avincis.
Avincis este o cramă mărișoară din Drăgășani, județul Vâlcea, care exploatează aproximativ 40 de hectare.

Așadar, vinul în sine este un cupaj/asamblaj/amestec (controlat) din doi struguri roșii foarte diferiți ca origine. Pe de o parte avem Negru de Drăgășani, care nu prea lasă loc de interpretare a originii, deși… Vedeți, această varietate de viță de vie are o dată de naștere precisă. Ea a fost omologată în 1993, la Stațiunea de cercetări din localitate. Era în teste de mai multă vreme, fiind rodul încrucișării dintre Negru vârtos, un rezident secular al Drăgășanilor, acum aproape dispărut din cultură și strugurele georgian Saperavi, soi destul de slab reprezentat la noi, mult mai prezent în plantațiile din Republica Moldova. Oricum e o poveste întreagă și aici, pentru ca se pare că filiația declarată la omologare (de cercetătorii care au creat soiul) nu ar fi confirmată de studiile ADN. În fine, e mai puțin important.
Celălalt membru al ecuației este ilustrul Merlot, unul dintre cele mai plantate soiuri din lume, soi originar după toate probabilitățile din Bordeaux, unde a și fost pomenit documentar prima dată, în secolul 18. De altfel, denumirea susține această teză, provenind din dialectul occitan, de la merlau, în franceza literară merle. Da, ați ghicit: mierlă.
Pe scurt, deoarece simt că atenția dvs se subțiază sub acest asalt de detalii, avem un rezultat onest, un vin sec prietenos, mai ales la temperaturi mai scăzute (să ne înțelegem, mai scăzute decât norma de 16-18 grade celsius, adică 12-14, părerea mea!) și asta, mai ales, deoarece are un caracter mai bărbătesc (oare mai e bine să zicem asta în vremurile astea? Hm…), mai greu, cu taninuri abundente, deși bine crescute, amabile, și care trebuie nițel anesteziat fiind servit mai rece, cum am zis. Aromatica e preponderent de fructe de pădure, cu afine, cireșe negre, un ușor iz afumat (ca de prune afumate, desigur:)
Apropos, cineva de la cramă spunea că Merlotul a apărut în situație pentru a calma nivelul foarte mare de alcool al Negrului. Rezultatul fiind oricum un respectabil 14%. Dacă mă întrebați pe mine…sunt povești de marketing. Oare ce m-a apucat? Stați să mai pun o poză frumoasă!

Așa că… aviz amatorilor!
PS Să uit, nu alta, bătrânețile mele! Prețul din ziua achiziție a fost 24,59. Ah, iar uitam ceva: toate fotografiile cu domeniul în discuție sunt preluate de pe siteul oficial al cramei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.