Pe Laszlo Veiszenbacher il stiu de cand facea vinurile Familiei Hetei din Beltiug, Satu Mare, cu acele doua rezerve (chardonnay si cupajul rosu) care au facut multa lume sa-i (sa-l) priveasca cu atentie.
Iata ca acum, cativa ani mai tarziu si cativa zeci de kilometri mai jos, il regasim pe Laszlo la Camar, judetul Salaj, de unde vin aceste doua exemplare de "47", gama a cramei Fort Silvan, care are in exploatare 33,5 hectare cu vita de vie. Judecand dupa rezultate, viitorul suna bine si aici, ceva mai bine sper decat fonetica lui 47.
Vinurile (fiecare imbuteliate in ceva mai putin de 4000 sticle) sunt:
foto:Laszlo Veiszenbacher |
Feteasca regala/Traminer 2016 (inteleg ca 60/40), DOC Crisana-Simleu Silvaniei, un vin galben pai cu reflexii verzui, aromatica placuta si intensa de trandafiri, fructe galbene si condimente dulci, semn ca stejarul a fost utilizat in vinificatie. Gustul este robust, cu pornirile aromate bine temperate de o aciditate taioasa. Finalul e lung, usor tonic-mineral. Nivelul de alcool este prietenos (12,5%), oricum bine integrat. ~45 lei, 84 pct
foto:Laszlo Veiszenbacher |
Merlot 2015. Pentru un vin din partile nordice, din vii tinere, e surprinzator cum de s-a obtinut un vin atat de serios si dens. Profilul imbina notele fructate, de prune, afine si visine, cu cele "dulcege" de stejar uscat, izul de vanilie fiind totusi discret. Gustativ se prezinta inchegat, cu taninuri fine, amabile, dar si o aciditate ridicata care face ca soliditatea din atac sa se miste usor spre un final vegetal, amintind de pielitele de strugure. Vin puternic, cu 14,2%, o usoara atentie la temperatura de servire fiind recomandata. ~60, 85 pct.
PS: 47...Cand au luat comunistii puterea? 47 de grade? Asa tare? Glumim, radem. Sa stiti ca sunt grade, dar nu din alea grabnic imbatatoare, ci grade latitudine nordica. Eu unul as fi cautat o denumire mai creativa, dar merge si cu un numar. Sper sa nu apara unii cu 46 si 48, atunci ar fi mai greu de distins. Bem un 46, vecine? Neh, as merge cu un 47! Sigur nu 48? Oh, sigur fara 48! 48 e rau!
Sper ca nu e comentariu duplicat...
RăspundețiȘtergereUitindu-ma la cupajul Traminer/Feteasca Regala, vad ceva ce chiar imi place (si nu numai la 47, ci si alti producatori): cumva, se sparg niste tabuuri (de ex., Traminer Tamiioasa, Ottonel-ul se vinifica singure, ca sint aromate; Tamiioasa, Busuioaca se fac numai demidulce/dulce, dar in nici un caz in sec; etc.).
Am vazut niste vinuri foarte competente din Tamiioasa si Busuioaca vinificate in sec, ba chiar si un spumant bun din Busuioaca de la Cotnari; Traminer, etc. intra in cupaje. Ba nici Pinot Noir nu scapa de "innobilare" (ca sa parafrazez "Pinot innobilat cu Merlot" de la Zestrea).
Cred ca nu e rau deloc...
Îmi plac vinurile lor, mai ales merlot 2015 care promite (în septembrie anul trecut, când am fost acolo, nici nu avea eticheta pe sticlă). Cred ca în zona sunt câteva din cele mai bune și interesante crame (în sensul de diferit de stilul Dealu Mare): 47, Carastelec, Ratesti, Nachbil ...
RăspundețiȘtergereDe acord! Sunt curios ce mai face Nachbil. Sunt ani buni de cand n-am mai gustat un vin de acolo...
RăspundețiȘtergereAm gustat recent cateva vinuri de la nac15hbil si mi-a placut Syrah 2013 (din cel din 2015 nu am inteles nimc), Pinot Noir 2015. Duo Rosu ok, in schimb in Trio Rosu mi s-a parut pra mult Merlot care nu mi-a placut.
RăspundețiȘtergere