Deși sunt lucruri de perfectat la viitoarele ediții, încă de acum vorbim de un spumant politic corect, cu perlatie constanta si bule mici, culoare aurie cu reflexii verzui. Eu as evita sa adulmec paharul cateva momente dupa prima turnare, intrucat "ataca" puternic, cel putin din pahar tip lalea, de capacitate 350 ml. In gust parca te-ai astepta la un efect carbogazos mai intens, insa se aseaza destul de usor pe papile, cu aciditate și "mouthfeel" mușcator, acaparant, in registru de lamaie, zarzara, mar verde. Are o persistenta citrica buna, foarte potrivita la preparate din peste.
Un grătar de pește, românesc, de râu, e sugestia mea probata pentru asociere gastronomica!
Am apreciat intotdeauna cerbicia celor de la Cotnari SA de a planta doar soiuri autohtone (si ca sa fiu sincer n-am apreciat multe alte lucruri), si ma bucur ca partea buna a lucrurilor s-a mostenit la CVC, care adauga principiului sanatos amintit mai sus o atitudine moderna aplicata vinificatiei si o exploatare creativa a soiurilor din portofoliu.
12,5%, DOC Cotnari, ~43 lei, 83 pct.
*Ce inseamna brut natur?
Dupa Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015 deducem urmatoarele:
Art. 21
(1)Definiţia vinurilor spumante, vinurilor spumante de calitate, vinurilor spumante de calitate de tip aromat şi vinurilor spumoase este prevăzută în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice.
(2)În funcţie de conţinutul în zahar, vinurile prevăzute la alin. (1) pot fi:
a)brut natur; conţinutul de zahăr exprimat în glucoză plus fructoză este de maximum 3 g/L; această menţiune poate fi utilizată numai pentru produsele la care nu s-a adăugat zahăr după cea de-a doua fermentaţie;
In limbaj natural: nu exista spumant cu mai putin zahar rezidual, insa (evident) asta nu inseamna ca vinul de baza nu a fost "hranit" in vederea fermentatiei secundare, din sticla, cu licoarea de tiraj (compusa din drojdii, sirop de zahar si adjuvanti) ca orice alt spumant (extrabrut, sec etc). Ceea ce nu are este lichidul de expeditie (sau licoarea de dozaj) care se adauga la sfarsit pentrui a aduce vinul la nivelul de zahar rezidual dorit de fabricant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.