Stati linistiti, nu s-a descoperit vreun soi noi de vita de vie. E doar un cabernet vinificat in alb. Cum probabil stiti, pulpa strugurelui de cabernet (ca mai toate soiurile rosii destinate vinului) este incolora. Culoarea e data de pielita si sambure, in timpul maceratiei. Daca nu exista contact intre must si pielite- vinul nu va avea de unde sa-si traga pigmentii si va iesi- precum in cazul de fata- alb. Si nu doar "alb", adica galbui, cu tente verzui sau auriu- ci super-alb, decolorat- mai bine zis. Asa a stat situatia si in cazul cabernetului alb 2012 de la Casa Panciu, daca ne amintim. Si zinfandelul alb (tot Caloian) e la fel.
Ma gandesc ca avand plantatii extinse dintr-un singure strugure esti fortat sa experimentezi, sa scoti pe piata si altfel de vinuri decat cel clasic. Nu-i rau.
Asadar cabernetul in alb vine intr-o culoare...incolora, nas de zahar tos, ușor iz de oja, o fateta vegetala, de iarba și frunze. În gust e plin, ușor glicerinos, cu descriptori de fruct, cum ar fi marul piersica si para chinezeasca. Este ușor pe papile, delicat, dar cu buna densitate. 82, in jur de 25-29 lei in online sau pretuit irational in marele retail (40 in mod normal, dar apare si la promotii ciudate- 11 lei/sticla, cum aflam de la cumparatorii vigilenti de pe facebook).
para chinezeasca, zici...
RăspundețiȘtergereYap. Para Nashi (Pyrus pyrifolia)
RăspundețiȘtergere