Rozeurile 2013 de la Davino (Unicom production): Faurar, Iacob si Domaine Ceptura Rose

flacari imbuteliate
Faurar rose 2013 13,5%. Olfactiv aduce ceva "nou", neasteptat, cu mineralitare, pietre de râu. Jeleu, zmeură. Gust conform așteptărilor, fizzy si intens, pune stapanire pe papile cu note puternice de coacăze roșii, zmeura. Nu foarte special pe final, însă numai reconfortant nu poți să zici că nu e. 82 pct. 25 lei.

Iacob rose 2013 13,6% E veritabilul cross-over al celor de la Unicom. Nas mai fin, delicat, cu nuante placute, amestecate, mai dificil de identificat. Sa incercam totusi: capsune, zmeura, bujori, petale de trandafiri de dulceata. Gust placut, echilibrat, ceea ce nu se poate spune de multe rozeuri, fresh, cu gust interesant, cu tuse de visine, piersica romaneasca (a carei coaja, daca va amintiti, retine si ceva astringeta) si sigur lasati-va fantezia sa mearga spre fructe rosii, poate cu un varf de cutit cu zahar pudra peste ele. Vinul e sec, sa ne intelegem, si  nu e un rose plapand, dar este si departe de a fi vreun concentrat de fructe rosii sau vreo vata pe bat. Un efort solid. 84 pct. 42 lei.

Domaine Ceptura Rose 2013, 13,7%. Un nas frumos, putin mai intens decat Iacob 2013, dar asemanator in multe privinte. Compot de cirese albe, nuante vegetale, coacaze rosii. Impresie generala: bonjour Provence! Oarecum ciudat e singurul din noile Davino la care am simtit un usor iz de lac de unghii, sau ca sa-mi autocitez un descriptor care a facut o mica cariera: "dormitor de fata care-si face unghiile sambata seara". Dar toate aceste arome sunt mai aproape de ceea ce as numi "eteric". Inchipuiti-va nu o capsuna proaspata, ci o spuma cu aroma de capsune, cum nimerim prin restaurantele maiastre sau vedem pe Paprika Tv (mai degraba). In gust se face adevarata diferenta fata de Iacob. Mult mai fin, mai identic natural, intens, cu tuse de mar, gutuie, pomelo (da, vorbesc de un rose). o textura chiar usor tanica, picanta pe final. E un rose deosebit, care pentru mine unul, aduce mai ales gustativ un mic paradox: descriptori de fructe albe, dar impresii texturale de vin rosu. Daca la inceput spuneam "bonjour Provence", acum pot spune cu mana pe inima "Buna ziua, Dealu Mare!" Nu stiu cum au reusit iar, dar mai vreau. 87 pct, 65 lei.

Culoarea celor trei este extrem de asemanatoare si e interesant ca au un procent de alcool - la fel- asemanator. Vinul, in toate cazurile, e un blend de merlot si cabernet.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.