Despre vin, la o pizza 3D si alte treburi teribile

E greu sa spui ceva serios cand scrii despre vin. Pana la urma vinul e asociat cu voia buna, asa ca merge o muzica, un film, o carte de vacanta, treburi usoare. Nu prea merge sa vorbesti despre nu stiu ce syrah si sa pastisezi Tratatul despre moarte a lui  Jankelevitch.
Pe langa hahaiala, mistoruri, eventual un verb cu iz  melancolic si (dupa putinta) mici gaselnite destepte e foarte greu sa atingi tonuri serioase. Vinul pare a fi instrument muzical care nu poate scoate note atat de inalte.
Bunaoara, ieri, un istoric si eseist francez s-a sinucis in catedrala Notre Dame pentru a protesta impotriva legii care permite casatoriile intre persoane de acelasi sex. Cum as putea propune pentru discutie asta si alatura un vin fara sa-i fac o defavoare?
Dominique Venner a ales o sinucidere-protest. Bine, cu cinism ar trebui sa amintim si faptul ca avea 78 de ani.  Opiniile sale politice erau radicale, avea treaba si cu imigrantii si cu chestiuni rasiale, era ingrijorat de murdarirea sangelui francez si european, deci pachet radical de dreapta- all-inclusive. In schimb ca istoric si-a facut treaba foarte bine, fara impact major ideologic. Daca sunteti interesati sa stiti ca in Romania a aparut lucrarea  "Istorie si traditie la europeni", la editura Orizonturi in 2006. 
Gestul lui seamana destul de mult cu cel al lui Yukio Mishima, scriitorul japonez care si-a facut seppuku in 1970, dupa un soi de lovitura de stat esuata (spun un soi deoarece nici macar in Japonia nu poti face lovituri de stat cu 4 oameni). Mishima dorea sa reintaureze Imparatul in rolul sau suprem si alte nebunii. 
Oricum e ceva nelinistitor si grav in acest gen de sacrificiu pentru un ideal, oricat de stramb ar fi el. 
In ce priveste problema casatoriilor intre persoane de acelasi sex, probabil si la noi se va rezolva ca in Franta si Marea Britanie. Adica, pe sest. Pana la urma e firesc sa se intample asa din mai multe motive. Unul ar fi ca democratia produce deseori o tiranie a majoritatii. E foarte greu pentru minoritatile de orice natura sa capete drepturi in modul general, prin dezbatere publica, referendum, etc. Majoritatea nu vede problema lor ca fiind importanta, ba chiar in acest caz specific si mai ales in Romania- inca mentalitatea generala e ca homosexualitatea e fie o boala si o abominatie in ochii lui Dumnezeu. Viceversa, daca accepti ca nu-i asa inseamna ca homosexualii au aceleasi drepturi ca oricare alt cetatean, sa se casatoreasca cu cine vor ei, sa adopte copii si sa-i creasca dupa cum cred ei de cuviinta. Si asta se intampla acum si nimeni nu poate sta in fata acestui rationament. Mie poate sa nu-mi convina sau sa contravina grav cu prejudecatile si valorile mele  dar Statul nu poate invoca aceste argumente. El trebuie sa asigure un tratament si o protectie egala tuturor cetatenilor sai. Din alt punct de vedere, nici cei care sustin ca promovarea de legi vizand interesul social fara dezbatere publica e un mic inceput de tiranie, nu gresesc prea tare. E cu dus si intors, ca sa zic asa. Bun, si cu asta inchei subiectul.

O alta stire interesanta, si cred eu cu mai mare impact pe viitor asupra umanitatii, este grantul acordat de NASA unei companii de cercetare care sa reuseasca sa printeze o pizza. Da, ati citit bine, sa scoata la imprimanta o pizza. 
Imprimantele 3D exista de ceva vreme. Poate ati citit sau vazut stiri de tipul "acum e posibil sa scoti un ficat la imprimanta" sau "prima arma de foc printata 3D". Ei in caz ca sunteti debusolati iata aici ceva explicatii:
 "Imprimarea 3D este un proces folosit de câteva decenii în industrie, unde mai poartă numele de "prototipare rapidă". Această tehnologie a apărut în anii '80, fiind folosită iniţial de companiile cu bugete masive, precum cele din industria aerospaţială, sau de echipele de Formula 1. Acestea funcţionează într-un mod similar imprimantelor obişnuite, folosind în loc de cerneală diferite materiale (de la plastic la argint sau chiar la titaniu) pe care le «imprimă» în straturi succesive, construind astfel un obiect."
Pe intelesul tuturor: de fapt vorbim de un utilaj care avand in componenta rezervoare cu materia prima (plastic, metale, ce mai vrei tu) si care "toarna" in straturi pana se ajunge la obiectul dorit.
Bun, dar sa ne intoarcem la pizza noastra (vezi si aici). Practic e o combinatie de replicator din Star Trek si terciul cu nutrienti din Matrix, pentru ca pizza in discutie nu e facuta "clasic", ci din cereale, alge şi insecte. Yammy! Evident, scopul ar fi hranirea astronautilor in timpul calatoriilor mai lungi prin spatiu. Dar in conditiile in care industria alimentara din prezent e in stare sa faca un salam din amidon obtinut din porumb modificat genetic, arome si 2% carne- replica din Matrix in care un personaj filozofeaza intreband "da' de unde stii ca puiul asta are gust de pui si nu de altceva?" ar trebui sa apara mai des. Bref, si atat e bun, sa ne amintim de produsul verde.
Imi inchipui un viitor in care o sa ne printam cina. Care va fi, sa zicem, "creveti cu piure de mango". Facuti din amidon, arome sintetice si alte asemenea. Merge un vin alb sec, no? Bun, mergem la dozatorul 3d si dam comanda. Scoate doua huruituri, ca un espresor din zilele noastre et voila! un Chablis Grand Cru.  Nu-si va mai aduce aminte nimeni ce gust avea un adevarat chablis facut din struguri, in fond n-o sa mai cultive nimeni vita de vie pentru ca pretiosul pamant va fi ocupat cu plantatii de porumb campion, dar presupun ca in lumea in care acesta perspectiva ar fi posibila, vinul din struguri va fi ultima problema.

Un comentariu:

  1. Oricat de blamati ar fi francezii pentru aroganta si sindromuri de superioaitate, in privinta chestiei cu istoria, patrimoniul national si pastrarea identatitii le dau perfecta dreptate.
    Asta in viziunea noilor descoperiri pe care NASA le va mai scoate in curand...Oricum daca se apuca de scos vin la dozator, o mare parte din know-how-ul necesar crearii vinului din varii ingrediente exista deja si in Romania.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.