Rieslingul de Rin merge cu crapul de Dunare

Rieslingul e Rin e un soi la moda, atat la nivel international, cat si in randul iubitorilor vinului de la noi. Acest aspect se repercuteaza si in politica de plantari a producatorilor autohtoni, in ultimii ani Crama Oprisor, Cramele Recas, Jidvei, Nachbil, Lacerta si Budureasca au experimentat cu acest soi.
Sub eticheta proprie, pe piata, in acest moment, exista interpretari de la Oprisor (gama Caloian), Nachbill si Lacerta. Iata ca se pregateste si Budureasca. Ceilalti, fie fac vinuri de circuit inchis, fie utilizeaza strugurii pentru alte sortimente, etichetate de obicei cu 85% riesling italian, sau ii folosesc in cupaje in procente care nu atrag listarea pe eticheta. Trebuie sa marturisesc ca in Romania, din exemplarele comercializate, pana acum doar Nachbil s-a apropiat sub aspectul tipicitatii de soi de rieslingul din Germania. E o parere personala, desigur. Si cand spun asta includ in survey-ul meu si acest nou exemplar, inca ne-etichetat de la Budureasca, din recolta 2012.
Culoarea e galben aurie cu tuse verzui. Nasul te anunta din prima ca o sa ai de a face cu un gust amarui, notele de grapefruit alb proaspat decojit fiind o buna indicatie. Apoi exista arome de flori albe dar si de sirop din compotul de caise plus ceva mere. Gustul este sec, suficient de plin, cu o aciditate buna, amintind tot de grapefruit, asadar cu o amprenta fireasca amaruie, si se continua inflexiunile aromatice siropoase de care zicem, care realizeaza un oarecare echilibru cu amaruiul. Seamana totul, daca vreti, cu coaja de lamaie pusa in diverse compoturi. Finalul e in aceeasi nota, pelinat-lemonata, si e destul de persistent. Un mic sfat- nu il raciti prea tare, ba chiar as zice ca poate fi baut si la temperaturi ridicate (12-14), fiind suficient de robust pentru asta.
As putea fi pacalit ca am de-a face cu un chardonnay sau chiar cu unele stiluri de a vinifica sauvignonul blanc, mai degraba decat cu un riesling de Rin, dar sunt convins ca, odata cu trecerea anilor, plantatiile inca tinere de la noi din tara vor incepe sa dea vinuri cu expresii mai fidele canonului si -de ce sa nu spun astfel- cu asteptarile iubitorilor de vin de la un astfel de soi. 
In rest, vin ok, una peste alta in jur de 80 pct., pretabil as zice la anumite aperitive sau- datorita aciditatii datatoare de pofta de mancare- un peste sanatos. Eu unul am avut norocul sa am in fata un crap de Dunare umplut cu telina (inventie delicioasa a sotiei), preparat la cuptor, care s-a dovedit o asociere castigatoare. 
Bine insa ca nu a fost un crap de Rin, caci altfel ar fi stat lucrurile atunci! :)

2 comentarii:

  1. vreun pret estimativ? de gasit doar la producator?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am pus si eu aceasta intrebare si comunic de indata ce mi se va raspunde. Acuma stiind gamele producatorului ori va intra in 20-25 de lei ori in cea de mai sus- 30-40. Deoacamdata nu e etichetat si nici disponibil, dar presupun ca va deveni in viitorul apropiat

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.