In acest numar cred ca am primul "headline" de print, din indelungata mea "cariera". Nu sunt 100% sigur, e posibil sa mai fi fost unul sau doua pe cand scriam acum vreo 10 ani, in revista culturala Dominus, din urbea mea natala, pseudojurnalele unui functionar public, sau ale lui Bridget Jones si Adrian Mutu:)
In orice caz, in acest ultim numar al revistei Millesime, interviul pe care i l-am luat lui Jamie Goode e la loc de cinste. Si nu e singurul interviu interesant, pentru ca Georgeta Bocse l-a anturat pe Bartholomew Broadbent, comerciant celebru, si fiul si mai celebrului scriitor de vin- Michael Broadbent. Pe langa asta, omul de afaceri si colectionar de vin- Adrian Sancraian- isi marturiseste la randu-i pasiunea pentru vin, inghiontit de Dorin Popa. Nici Liviu Grigorica nu scapa fara sa fie tras de limba de Bogdan.
Interesant e si survey-ul vizual al recoltei 2012, in care, pe scurt, producatori din diversele podgorii ale patriei povestesc cum a fost anul 2012 pentru ei. E bine (si pentru mine:) ca raportul recoltei initiat anul trecut, devine o obisnuinta in presa de profil de la noi. Observam ca partea sudica a tarii a fost stresata de seceta, in vreme ce in nord lucrurile par sa stea destul de bine.
Mai trebuie sa remarcam cateva luari de pozitie ale redactorului sef Dorin Popa, una despre limbajul non verbal, din care retinem ca "vinul este alimentul, aproape singurul, care si-a pastrat memoria senzoriala nealterata in acest secol al excesului si falsificarilor", dar si una despre servirea vinului in restaurante, boala grea la romani. Interesante sunt si consideratiile despre caracterul alimentar al vinului (pg.40), dar si listarea limitelor normale de consum.
Bogdan Bocse ne prezinta doua crame renumite- Vina Errazuriz, din Chile si Vega Sicilia(care contrar asteptarilor e in miezul Spaniei), si una destul de recenta, de la noi- Corcova.
De la Georgeta primim diverse indicatii despre deschizatorul perfect, dar si despre conditiile ideale de pastrare a vinului, dar si- fapt interesant- despre cele mai sonore voci din lumea vinului (R.Parker, M.Rolland, J. Robinson, Hugh Johnson, George Mitea, etc). Tot ea semneaza un material despre drumul satmarean al vinului, din care aflam ca regiunea respectiva e departe de a fi exotica pentru vinuri, ci dimpotriva.
Sergiu Nedelea vorbeste si el despre un subiect care va ramane fierbinte sau-in orice caz- chambrat bine la 24 de grade, pana cand nu se va remedia situatia: razboiul clientilor cu restaurantele.
Sergiu Nedelea vorbeste si el despre un subiect care va ramane fierbinte sau-in orice caz- chambrat bine la 24 de grade, pana cand nu se va remedia situatia: razboiul clientilor cu restaurantele.
Liviu Balint trece in revista interferenta (fericita) dintre vin si muzica, citand cateva din nenumaratele intruziuni ale vinului prin textele unor cantece extrem de populare. Iar eu, pe o pagina, va vorbesc despre vinul pe care as vrea sa-l beau. Daca n-ati citit-o deja in revista o sa cititi bucata in curand, aici, pe blog.
O singura chestiune, de final: il rog pe Razvan Jurca sa-mi trimita si mie o copie (sau link) dupa corespondentele sale pentru Decanter si Wine Spectator. Marturisesc ca am incercat sa-mi largesc singur orizontul cunosterii in acest sens, dar nu am reusit.
In orice caz, avem 80 de pagini pline de informatii, pe care va indemn sa le parcurgeti cat mai repede.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.