Patricius Tokaj Furmint Dry 2010

Hai sa vorbim azi despre un soi drag romanului si anume: furmint.
Acest soi specific podgoriei unguresti Tokaj, e- se stie- un stramos al  grasei (de Cotnari). De fapt acum 600 de ani era acelasi lucru, doar ca timpul si izolarea au produs modificari firesti.
Cred ca m-a costat vreo 30 de lei (de fapt ceva gen 1400-1500 forinti).  Dupa aspect  l-as fi plasat chiar mai sus. Crama face desigur si exponate ale mult mai celebrului Tokaj Aszu, punctate foarte bine de diverse publicatii, cum ar fi Decanter si Wine Spectator. Au si ei patricii si patricienii lor, observ.
Acest furmint sec e unul de finete, dar nu e prea complicat. Nasul e frumos cu o amprenta de flori de tei, aspecte minerale (calcar si cremene) si mar verde. In gura confirma impresiile, se exprima la fel de fin, rotunjor, cu  note clare de lime, grapefruit, iti lasa gura apa ca o gutuie, denota aciditate foarte buna si finalul e persistent, marcat de migdala, limeta si praf de creta. As zice ca, in masura in care nu ma inseala memoria, seamana cu feteasca alba Maria 2011 de la Jidvei sau cu Aligote Gramma, cel din 2009. Plus ca rar mi-a fost dat sa degust un vin in care caracterul mineral sa fie asa de evident pe toate nivelele. Sa mai zic ca aprox. 20% din vin a fost fermentat si apoi pastrat 4 luni in baric, dar acest aspect e de gasit in rotunjimea vinului si nu aromatic. La acest pret e mai mult decat ok. O experienta interesanta. 
84 pct.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.