Parker cel Bun, tochitura de porc si morile nebune din Yecla

Mai puteti? 
Iata inca un vin care nu se gaseste in Romania. Adevarul e ca acoperit de un val epistemic sau nu, dar vinurile cumparate de direct de afara mi se par mai bune decat cele de la noi. Stiu ca industria noastra, formata din producatori si importatori, plange cu lacrimi cand ma citeste scriind despre vinuri din afara, dar asta e, lumea e mai mare decat dealurile Dragasanilor sau Urlatilor, iar eu vreau s-o cunosc. De acasa. Am spus si alta data ca vinul reprezinta cea mai ieftina forma de turism. Si iata ca biletul catre sud-estul Spaniei, bilet cumparat din Franta:), de la vinatis.com, a costat 4,5 euro per sticla plus, ca sa fiu corect, 1,27 euro (costuri de transport; adica taxa 23 euro pentru 18 sticle). Deci grosso modo mi-am importat propriul vin, intr-o cantitate limitata la o sticla:) Poate adaosul e mare, dar am si eu rate de platit si logistica e scumpa, impozitele mari, etc. daca nu stiti diversele motive cu care importatorii romani isi justifica adaosurile de 50% sau mai mari.

Molino Loco 2011, produs de Bodegas Castano, e de fapt un monastrell (mouvedre pe alte plaiuri) 85% cu 15% syrah, din podgoria Yecla, care vine undeva pe langa Murcia si Alicante. Evident e de consum curent, eticheta e de proasta calitate, decolorata, infatisand o moara de vant (inteleg ca e destul de comuna prin partile acelea), sistem de inchidere cu screw-cap. Dar...bineinteles ca vanzatorul nu a uitat sa spuna un aspect esential in vanzari: marele guru american a dat 87 puncte pentru vinutul acesta, plus, adaug eu, a impuscat o medalie de argint la premiile Decanter. Asadar, daca si Parker si englezii sunt pe aceeasi pozitie, iar vinul costa 20 de lei, cine poate spune pas la asa chilipir?

Acuma, pe cand coletul a ajuns acasa, intr-o sambata dimineata, eu eram la piata (da, sunt genul umblator prin piata, imi place atmosfera) cumparand carne pentru proiectata tochitura. Ma intorc, incepe prepararea. Si nu iese tochitura cum trebuie daca nu pui niste vin. Ce vin? Pai neavand alte optiuni am scos sticla cu asteptarile cele mai mici din colet. Gust fugitiv, sa nu fie cumva defect- vinos, taninos, dar ok. Si fara sa gust, doar turnand, puteam sa-mi dau seama ca am de-a face cu ceva greu, dupa pigment, carnea innegrindu-se instantaneu. 
La masa, evident, acelasi vin in pahare. Culoare intensa, rosie-rubinie cu inflexiuni mov. Nasul e interesant, cu tuse parfumate, florale, dar si ceva rustic, pamantos, in melanj cu afine si prune. In gura se confirma medaliile si laudele, vin de corpolenta medie, dar viguros, bine infipt, tot cu afine, prune, impresii aromate de zmeura, tuse dulci de acadele, cu tanin abundent, dar dulce, educat. Se termina bine, cu echilibru intre contraste, pe fond de cerneluri amarui si dulceata de fructe confiate. Desi vorbim de 14% alcool, e bine integrat, vinul respira un aer jovial, rustic, si e vertical, bine echilibrat, in fond asta e ce conteaza. Plus ca nu va imaginati cat de bine sta langa tochitura de porc, sau de ce nu gratare si alte fripturi. E genul de vin care se "mananca" la masa de pranz, dupa care te duci frumos sa-ti faci siesta.
In concluzie, trebuie sa admit, ca de aceasta data am gasit un "good Parker, good!". De fapt, daca va alegeti vinul dupa opinii critice, o idee buna ar fi sa comparati doua pozitii relativ distincte. Daca parerile coincid- jackpot!

7 comentarii:

  1. Deci mi-ai facut pofta..:))
    In alta ordine de idei este ireal cat de "acasa" te simti intr-o piata din Romania..:) Cu mirosuri, precupete, tarani, clienti, etc...Si eu am o piata preferata, de provincie.
    Ma gadnesc ca ar merge si un blog al pietelor, cu senzatii olfactive, gustative si RPC-uri. Si la astea i-am bate sigur pe aia din afara.

    Prin pietele din Sicilia am mai avut un feeling similar, mai ales cand am vazut un carut de hypermarket plin cu miei taiati cu picioarele iesite printre "gratii" si plimbat pe strada de un nene pe la 70 de ani cu basca in cap. Bineinteles ii ducea la piata...

    RăspundețiȘtergere
  2. E frumos la piata:) Dupa ceva vreme se produce o rutina: dupa legume si alte din astea, se gusta carnatii si uscaturile mai de casa, se gusta 200 de grame de masline, spre disperarea precupetei, pana gasesti soiul perfect, dupa care cumperi 100 de grame:) Cumperi flori de curte toamna (vara de camp) pentru sotie de la nelipsitele babute. Daca ti se face sete bei o braga, gusti branza din hala de branza. Gasesti ca aia cu marar e mai buna decat cea cu chimen, dar nu cumperi ca ai de la tara, direct de la stana:) Cumperi o bucata de carne dupa ce refuzi vreo 5 alte bucati. Te uiti la o boxa cu vinuri unde din cand in cand se rastoarna mersul firesc al lumii si printre premiaturi cu eticheta neagra apare de nicaieri un cremant de Loara, etc, etc. What is not to like?

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect..si in plus lumea...chipurile, rutinele, alegerile, discutiile, subiectele, nemultumirile, frustarile, micile invidii...
    Si florile de toamna, venitul 'mai incolo" cand mai vine marfa proaspata, alesul merelor mar cu mar sub privirea disperata a precupetei ca ii iei toata marfa frumoasa, dialogul la legatura de patrunjel: "dai doua cu 1 leu", de parca aia 50 de bani diferenta chiar o sa ma imbogateasca.
    Apoi la branza, care e mai sarata, mai moale, mai tare, mai veche, de capra, amestec, de vaca. Si apoi "nu mai am 2 bani, "lasa ca ii aduceti data viitoare"; potrivitul la cantar (ador cantarele alea cu balans, astea electronice omoara tot farmecul)sa dea cu bataie sau la fix, etc.
    Si birtul, ca fiecare piata are un birt si un gratar cu mici. Invariabil cu aceeasi consumatori in cursul saptamanii 'adunarea' devine brusc pestrita in weekend, langa gratarul cu mici, la o bere. Si uite asa ma prinde vreo 2-3 ore in piata si vin acasa cu te miri ce..:)
    Ce sa zici ca acu suntem si in campanie electorala si pe alegatorul formator de opinie il gasesti negresit in piete..

    RăspundețiȘtergere
  4. Bineinteles, bomba in care se fac "cei mai buni mici". Sunt cateva in fiecare oras:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am luat si io 6 moline din astea. Dupa prima nu-s foarte impresionat, da' is primul care recunosc ca nu ma pricep la vin (ma pricep sa-l beau...) mai incerc. Vestea buna e ca tot clicuind io prin vinatis am dat peste un vecin al lui molino, zis panaroz, si-asta mare la puncte da' mic la pret. Acuma ma lamuresc cu prima sticla din 6 si pina acuma e de bine...

    RăspundețiȘtergere
  6. Lumea e mare, Dan. Necesita investigatii amanuntite, insa.

    RăspundețiȘtergere
  7. De-aia am luat 6 sticle! Nu sint un robot! Da' nu pot dovedi... ce-i aia nacerni6?

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.