Vinul.ro nr. 54

Sunt anticipate Premiile de Excelenta Vinul.ro, precum si cei trei Master of Wine care vor face parte din juriu. De fapt "cele", pentru ca vorbim de trei doamne: Caroline Gilby, Angela Muir, Christy Canterbury. Eu zic ca e de mare efect. Apoi se trec in revista sponsorii, unii producatori de vin dintr-o anumita podgorie a tarii. 
Apoi nu putem sa nu observam ca, de ceva vreme, Vinul.ro a coborat cu arta in strada, sau- ma rog- pe terasa:) Sunt o multitudine de evenimente pe care le organizeaza in parteneriat cu restaurante si hoteluri, iar acest fapt e meritoriu si benefic pentru toata lumea. Toamna in Rosu, Casual Wine, serile la The Harbour si altele, sunt doar unele din ele. Sunt prezentate si cateva concluzii ale Forumului Vinul.ro, care pot fi gasite si pe portal. 
Valentin Ceafalau ne propune in acest numar o serie de articole foarte interesante, unul despre somelaria moderna, care se face in alte parti nu la noi in tara, unde somelierul, in loc sa-si vada de restaurantul sau vanzatorul de vinuri cu care colaboreaza,  are mai degraba o functia principala ciudata, mutanta, si secundara in alte tari- aceea de a prezenta vinuri la evenimente. Este firesc ca unele varfuri ale profesiei sa devina prea mari pentru un restaurant, e normal, unii ajung foarte cunoscuti in domeniu. Dar nu pot accepta ca orice ospatar cu cateva luni de cursuri, in conditii didactice romanesti, sa-mi dea lectii de morala si profesionalist. Te pricepi intr-adevar la vin? Jos palaria! Rostesti doar fraze rasuflate gen "cabernetul are arome de fructe de padure"? Mai lasa-ma. Stiu ca doar spunand astea m-am facut niste "prieteni" noi, dar nu poti sa compari deschiderea culturala a unui Sergiu Nedelea, de exemplu, cu micimea de seral a tuturor badaranilor cu tastevin la gat, care te iau de sus la palme (pe blog sau facebook, din fericire) daca spui ceva politic incorect despre vinurile lor. Oricum nu asta dorea sa spuna Valentin, urmand un articol al lui Matt Kramer (Wine Spectator), ci sa prezinte imaginea somelierului modern, fara frac, napron si tastevin atarnand ca medalionul supradimensionat al unui rapper. Desi, chiar si din aceasta descriere, ne dam seama ca la noi treburile stau altfel. Si nu neaparat din cauza somelierilor, ci de multe ori din cauza patronilor de restaurante care tin mortis ca somelierul sa vine imbracat ca acum 100 de ani si calare pe cal, daca se poate.
Urmatorul e despre pretul unei sticle de vin. Sigur, Vali ne atrage atentia ca preturile elementelor componente pot diferi si varia, dar sa zic doar minimul si maximul calculat de el: 0,84 euro/sticla si 5,73 euro. Preturi la poarta cramei, fara marja de profit si cheltuieli de marketing.  Asadar, fac eu o socoteala, 3,84 lei/sticla vs 26,24 lei/sticla (asta fiind cazul in care toate lucrurile componente sunt la pret si calitate maxima). Acuma ma intreb si eu, cu naivitate, oare cum ajunge o sticla de 26,24 lei sa coste 150 de lei? 
Lidl. Sunt vinuri noi, frantuzesti, si cu rpc bun, asa ca dati fuga pe portalul Vinul.ro sa le identificati.
Urmeaza calupul lui Cosmin Tudoran, despre prosecco, despre evenimentele underground din Carol 53, si despre aplicatiile despre vinuri de pe telefoane si tablete. Setul lui Horia Hasnas consta intr-o prezentare a parintelui vinului californian, o trecere in revista a celor mai scumpe vinuri din lume, si un interesant "razboi" intre parfumieri si enologi(de tipul who is faster, who is stronger). In fine, Marian Timofti ne prezinta condimentele si vinul potrivit lor.
Gata, am obosit! Recomandarile mele se gasesc la pagina 54 si sunt:
Sauvignon Blanc Livia 2011 Editie limitata, de la Crama Girboiu si Feteasca Neagra La Putere 2011, de la Cramele Recas.
Hai noroc!

Un comentariu:

  1. Deci, iar o sa zica lumea ca avem ceva cu cineva si nu ne vedem de treaba noastra si de lungul nasului. Pfiuu....

    Uite exemplu concret de ieri:
    http://www.provin.ro/2012/10/15/vintest-despre-salon-in-general-si-cum-mi-a-trecut-glontul-pe-la-ureche/

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.