Dan Bundur, Razvan Macici, Cosmin Popescu |
Imi aduc aminte de cheful din 2011 de la Murfatlar, cu syrahul M1 in rol principal si berbecii la gratar, taraful cu lautari maiastri. A fost misto, ce sa va mint... Asa ca zis un da raspicat la noua invitatie a cramei din Dobrogea. In mare parte coordonatele au coincis, am constat cu placuta surpriza ca s-a renuntat la traditionala vizita in vie, care se intampla aproape oriunde te duci, treaba de care nu sunt prea entuziast. Adica inteleg sa te poarte peste munti si vai sa vezi plantatii gen Priorat sau terase ca cele de pe Mosel, unde trebuie sa cobori in rapel ca sa culegi via. Sau vite vechi de 100 de ani, contorsionate si ciudate ca o sculptura modernista, asta da. Dar plimbat prin vie de 2-3 ani, de zici ca-i plantatie de rosii, nu alta, sau vii plane care arata toate la fel, ei aici sunt mai putin entuziast.
S-a imers in Crama Atelier, aflata la primul nivel al Murfatlarului, cu instalatii separate, baricuri si alte daravele folositoare lui Razvan Macici, enologul repatriat de peste mari si tari, ca sa produca la Murfatlar niste vinuri orientate spre modernitate.
Vinurile momentului au fost doua albe si patru rosii, cu un bonus de desert. Va zic imediat ce si cum:
Arezan Feteasca Alba&Feteasca Regala 2011, cupaj 50-50, un vin cu nas frumos, floral si parfum de mar golden, copt. In gust e plin, chiar usor uleios, dar cu destula aciditate, chiar apare ceva verde, de carcei de vita, bine temperat de o piersica suculenta si caise. Apare si o gutuie, pe undeva. Finalul e lung, piperat, cu o idee de sambure de caisa, dar si tuse fructate de mar. Alcool bine echilibrat (13%). Mai e ceva ce poate fi descris cu greu la el, anume un "duca-s-ar pe gat" fantastic. Prietenii stiu de ce. 84 pct.
Leat 6500 Pinot Gris 2011. Are un nas untos, dar alcoolul iese prea evident in fata. Ca repere gustative apar tuse de para, mar si diverse picanterii pe final. Dar gustul e dezechilibrat de nivelul de alcool prea mare (14,5%) si de aciditatea pare la fel de ridicata, care fac vinul sa para subtire si dificil de baut. As fi putut sa folosesc eufemisme descriptive, dar nu-i genul meu: pe scurt, n-a iesit prea bine. Sa ne intelegem: nu e rau, ci doar defazat fata de calitatea celorlalte. 75 pct.
Au urmat patru vinuri rosii, la cere trebuie sa remarc calitatea buna si tipicitatea foarte recognoscibila, chestiune rara, cum stiti in ziua de azi, dar si faptul ca se gasesc in varianta beta, fiind inca in baricuri sau odihnindu-se nitel dupa baricare. Cel mai probabil, soiurile internationale se vor regasi in gama Leat, iar feteasca in Arezan.
Vinul ghirghiuliu |
Pinot Noir 2011 are un nas dominat inca de baric, cu tuse de cacao si paine prajita, dar si o magma suculenta de cirese, coacaze rosii si zmeura. In gust apar cirese albe, afine si denota o vivace combinatie de vegetal (leustean uscat) si minerale, amplificate de aciditatea buna. Pe final, o nota de seminte de floarea soarelui si fructe rosii zemoase. Un bun potential: 83-85.
Merlot 2011 e un vin ferm, fara bizarerii. Apare o tusa florala, de violete, in nas si tonuri puternic fructate, de fructe de padure si visine si se termina proaspat, cu iluzii de menta. Juicy, hi-alcool style. 82-83
Cabernet Sauvignon 2011. Un cabernet mai delicat, cu tuse lactice de iaurt cu fructe de padure, un iz ierbos, aromatic. E inca infant, tuse de baric evidente. 83
Feteasca Neagra 2011. Un nas frumos, de lemn parfumat, dar inca nestabilizat. In gust apar prune uscate, dar si mure, va spuneam de o buna tipicitate, nu? Vinul lasa o senzatie glicerioasa, persistenta, cu taninuri de granulatie fina si corp mediu, politicos. Finalul e foarte persistent, pe fondul acesta al fructelor confiate. O feteasca tipica si reusita. 84-86.
Si ca mare final: un Icewine din muscat! 2011. Cu 200 grame zahar si 9 aciditate! Vinul a fost servit prea rece, dar si asa se simteau note clare florale (tei, trandafir), de gutuie si para busuioaca, iar gustul aduce a compot de gutui si para, aciditatea face si ea ce poate, iar in finalul etern apar note de siropuri, caisa dar si mirodenii de cofetarie. Mai trebuie lasat si testat. Pana atunci 88 puncte, ca atata zahar iti ia mintile!
La "punctul turistic" |
Asa, dupa munca si rasplata, la "punctul turistic"! Sarmale in cuib si vita argentiniana pusa pe gratar chiar de catre Razvan Macici! Sa stiti ca se pricepe si la asta, om serios, nu gluma! Muzica, lautari, dansuri, rasete, nebuneala, bloggeri, ziaristi, cheflii! Cum sa rezisti la asa ceva? Sau mai bine zis: de ce?
Cat despre incantare, tot eternul feminin m-a cucerit, prin acel duo alb pe cursa lunga, plin de chicoteli si apropouri, ca doua adolescente iesite la plimbare pe bulevard, dar si sofisticata feteasca neagra, aceasta dama fatala a oenologiei romanesti!
Si dupa cum a trecut Gloria muntii, tot asa a trecut si noaptea si iata dimineata gustul cafelei la ibric, de 4 lei si 300 ml, de la Bubu, genul de bar de cartier care a supravietuit miraculos in buricul targului. Dar asta-i alta poveste. Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.