Feteasca Regala&Pinot Gris Avincis (Dragasani)

Dragasani. Crama lui Valeriu Stoica. Nu zic mai mult ca ma napadesc amintiri nu tocmai placute.
E un vin fara an pe eticheta, un amestec de pinot gris 2011 si feteasca regala 2010. Culoare frumoasa, stralucitoare, alb-galbuie cu  "irizatii" roz. Nas frumos, floral, parfumat, de iasomie, piersica, compot de caise, plus tuse de polen si coaja de grapefruit. Gustul e plin, crocant, jucand intre pulpa de grapefruit alb, mar copt. Pe final tonurile fructate sunt completate de o adancime amintind de vanilie(si alte condimente dulci), nuca de cocos, rod al baricarii (sau chiar a fermentatiei in baric). Elegant, echilibrat, robust si "mare".  Un alb de toata lauda. 55 lei.  89 pct. 
PS: daca procentul e 65% pinot si 35% feteasca, de ce e feteasca prima pe eticheta?
PS2: daca procentul de pinot gris e doar 65% de ce diversii comercianti online listeaza vinul ca fiind 2011?


Azi nu avem asocieri culturale. Stiti voi de ce .

6 comentarii:

  1. Deci ai trecut peste adversitati si mici neintelegeri...:)
    Este un vin foarte reusit si superbine construit. Si mie imi place mult. Mai au Cuvee Petit un sauvignon imbuteliat de curand, reusit si el...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vinul e una, mi-a placut. Neindoielnic Ghislain Moritz a invatat in facultate. Bravos!

    RăspundețiȘtergere
  3. O floare frumoasa, intr-adevar, insa pana la a se face primavara mai e ceva de lucru. Nu ma refer strict la acest producator, insa daca ai un vin bun care poate se apropie de 55 de lei ca valoare, trebuie sa le ai si pe celelalte mai... mult prea putin reusite la fel? S-o fi sarit vreo clasa la scoala aia :)

    RăspundețiȘtergere
  4. E, tinand cont de materialul cu care se lucreaza eu zic ca este de bine. Cel putin acesta si Cuvee Petit isi merita banii...restul sunt intr-adevar mai scumpe dar e greu sa ai aceeasi calitate pe tot portofoliul la o crama infiintata de curand. Si oricum politica de pret nu cred ca tine de Ghislain...ce e cert insa este ca omul stie meserie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tinand cont de materialul cu care se lucreaza cred ca e foarte important sa-ti vezi lungul nasului cand arunci in piata niste preturi absurde (ca m-am enervat!). Un chiolhan-doua la crama nu te face mare, indiferent cum te cheama si ce tip de var ai folosit la tencuieli. Conditiile climatice in zona sunt suficient de variate de la an la an incat sa-ti taie avantul pionieresc de moment. In acelasi timp sunt diferite de "marea masa", si de cele mai multe ori in sens negativ, asa ca, dupa ce vom vedea o calitate decenta vreo 4-5 ani, o sa putem generaliza. Pana atunci, in opinia mea, acesta ramane cam singurul vin care iese in fata. Petit nu m-a dat pe spate la targ.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si cine isi vede lungul nasului la noi? Acest vin cred ca isi merita banii, dar nici feteasca regala (2010), si cu atat mai putin cramposia(2010) nu mi s-au parut vinuri care sa justifice pretul.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.