Cantina di Soave este un colos italian, fondat in 1930, informal chiar din 1898. Exploateaza peste 6000 de hectare. Faptul interesant este ca aceasta nu este o afacere de familie, ci o afacere de…familii. In 1930- 51, in 2011- peste 2200! Ati ghicit, avem de-a face cu o cooperativa.
Poate parea ciudat pentru unii dintre noi, mai ales pentru cei acare au curtea pavata cu date subtilizate din canalele de irigatii si hambarul din grinji de cale ferata dezafectata fortat, dar in tarile civilizate cooperativa a fost si este o solutie. In acest caz avem un mega C.A.P. care detine nu mai putin de 6000 de hectare cu vita de vie si 6 centre moderne de vinificatie…
Cantina di Soave are nenumarate game continand vinuri din mai multe parti ale Italiei. Astazi vorbim despre unul dintre cele scumpe, desi 25-30 de euro nu este o suma mare in absolut, cu atat mai mult pentru un Amarone della Valpolicella. Asadar Amarone “Cadis” 2007 este realizat dupa metoda appasimento, despre care am vorbit in unul dintre articolele trecute, asa ca nu insistam. Tot corvina/rodinella/molinara, ca mai toate astfel de vinuri. Sa zicem doar ca 3 luni este durata uscarii strugurilor.
credit foto: billigtvin.blogspot.com |
Va recomand aerarea prelungita. In pahar culoarea este rosie-rubinie intensa cu tente granat. Vinul lasa pe interiorul paharului picioare subtiri si dese, de miriapod. Nasul aduce note intense de pielarie, foaie de tutun (chiar un usor iz de…scrumiera), alcoolul iese nitel la inaintare (e vorba de 14,5% alc), capucino si o unica nota de fruct, in varianta uscata si afumata- pruna.
Gustul este de…amarone, dens, greu, corpolent, cu o predominanta fateta minerala propulsata de alcool si aciditatea atipic de mare pentru metoda de productie folosita (uscarea concentreaza continutul de zaharuri si intensifica aroma, dar aciditatea nativa se reduce mult), amintind de pietris si nisip ud, iar fructul strabate papilele sub forma coacazelor si visinelor. Finalul aduce ceva vinozitate, dar si efecte tonice, dulci amarui, de smochina, pruna uscata, cirese amare si ierburi aromatice.
Sper ca descrierea unor arome gen “scrumiera” si “pietris si nisip ud” n-o sa va alunge din fata acestui vin interesant. De altfel, acest gen de arome au o intensitate mica, si pentru un degustator sunt chiar interesante, exotice, dau eleganta si disting vinul din masa comuna. De altfel amprenta minerala pe care vinul o lasa este deosebita, chiar, as spune, usor atipica pentru un amarone tinerel, din 2007. Dar fanii bordolezelor mature, pe langa iubitorii vinurilor italiene, vor gasi ceva atragator aici, fara indoiala. De aceasta data- o clasica friptura de vita, cu sos de vin rosu- pare alegerea ideala.
88 pct.
ps: il puteti citi si aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.