Un vin plin de viata: Morgon 2010 "Terres Dorées" Jean Paul Brun

Am ramas foarte entuziasmat dupa acest vin. Jean Paul Brun este un producator respectat din Charney, regiunea Beaujolais. Mic producator- doar 30 hectare, dintre care jumatate achizitionate recent. 
Vinurile provenind din crama sa- Terre Dorees- iau constant peste 90 pct Parker.  Are parte de presa buna, este unul din mai putin de 5% dintre producatorii francezi care fac vin fara drojdii selectionate, enzime, fara nutrienti in vie. Foloseste foarte putini sulfiti, si doar la imbuteliere, nu in procesul de vinificatie propriu-zis. Recunoaste onest ca desi tine la minim tratamentul su SO2, ii admira pe cei cativa care reusesc sa faca vin bun cu tratament zero. Nu-i admira deloc totusi pe cei care fac vin "natural" doar de dragul modei si vand otet pe post de vin. 
Prin urmare avem un gamay din 2010, dintr-o bucata buna din Beaujolais: Morgon.
Vinul a avut tot ceea ce poti citi in teorie ca este un beaujolais si tot ceea ce nu mai este in ziua de azi, datorita superdrojdiei selectionate olandeze 71B, extrasa din rosii, si care da vinurilor gust de banana si bomboane.  E pur si simplu delicios, usor, fara tanini, se duce pe gat cu o rapiditate nerecomandata degustatorilor. Un nas frumos de  zmeura, cireasa, coarne si vegetal-floral cu impresii de violete si ierburi aromatice, ceva pamant si cacao. In gura este carnos, cu tuse de fructe coapte, cirese, zmeura, coarne. Taninii sunt incognito, camuflati prin indiciile fructate. Amestecul aromatic e dens, iar finalul este extrem de persistent cu fruct dulce si tuse minerale si condimentate. 
Fantastic vin! E usor de baut, dar extrem de bogat aromatic, delicios. Din Romania, aduce putin cu syrahul M1 al celor de la Murfatlar. De altfel, nu ma mira- Brun are metodele sale invechite, nu practica celebra maceratie carbonica.

La 11 euro (adus de peste mari si tari), deci sub 50 de lei, cum ar veni, si la 91 pct ar trebui sa dea de gandit "artisanilor" care cred ca fara drojdii selectionate nu se poate. Si celor care cred ca numai merlotul, cabernetul si neaosa feteasca neagra pot da lucruri serioase. Desi, in acest caz, e o seriozitate de Buster Keaton. Iti ia cateva secunde sa inteleti ce face tipul respectiv cu figura lui impietrita intr-o comedie, si apoi nu te mai poti opri din ras. 
Un vin plin de viata.

2 comentarii:

  1. Moda Beaujolais Nouveau loveste oricum si pe la noi...am vazut ca Vinarte lanseaza acum "Floare de Toamna" pe acelasi principiu de marketing. sunt curios cat o sa coste..:))
    Oricum vinul de fata la banii respectivi e block-buster. Intr-un fel cred ca trebuie sa multumim si modei cu Beaujolais Nouveau pentru rapotul excelent pret/calitate al Beaujolais-urilor seriose.

    RăspundețiȘtergere
  2. O, dar floare de toamna exista de ani buni. Imbatraneste prin metro la 9-11 lei sticla din 2005, atat de mare succes a fost.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.