Ce s-a intamplat in 2002?

Cineva mi-a trimis pe mail un link catre un top muzical romanesc din 2002. Oh, that takes you back!
Vreau sa spun muzica gen Hi-Q, Animal X, 3 sud-est, BUG Mafia. Classic stuff! Na, dati un click aici , daca tineti mortis.
Pe langa amuzamentul initial a urmat o perioada de naucire: ce faceam eu in 2002? Greu, greu... Starea civila? Aaa...Nu. Griji, probleme, frici, rate, datorii? Poate doar amicului Viorel, si numai in Vama Veche. Planuri de viitor? Pai castigarea premiului Nobel pana la 21 de ani a cazut. Asa ca trec printr-o perioada de redefinire a obiectivelor. Pe la inceputul verii am terminat prima facultate, filosofia. Fire Club, bye-bye! 
Dar pana la urma ce s-a mai intamplat in 2002? Pai, ask google! Iata ce zice wiki: a fost un an linistit, nu prea s-au intamplat lucruri grave. Brazilia castiga campionatul mondial din Korea si Japonia, cu Ronaldo in forma maxima. Moment istoric:  Romania intra in Nato.
Filmele anului au fost in lumea mare LotR: The Two Towers, Harry Potter (unul din ele) si Spiderman. Eu unul imi amintesc de Minority Report si al nostru Filantropica. Imre Kertesz castiga Nobelul pentru literatura.
Va dati seama ca dupa toata anamneza asta ar fi trebuit sa incerc si un vin din romanesc din 2002. Dar ce vin? Pai vedeti aici e buba: de unde poti sa cumperi la noi un Domaine Ceptura Rouge din 2002, sau un Prince Matei sau Cuvee Charlotte din acelasi an? Noi nu aveam comercianti care sa exploateze fenomenul. Poate nici consumatori, cine stie. Aproape ma resemnasem cand kaboom! ideea! Exista un loc in care vinurile nu au varsta, in care poti gasi recolte antice si de demult, si nici macar nu costa mult!
Ce bine ca exista Billa!
Asadar intru intr-un astfel de magazin si pe raft ce vad? O adevarata verticala Rosso di Valachia! 2002, 2004, 2005, 2007...17 lei! Cum sa rezisti? 
Mai pe seara deschid pretiosul trofeu, un vin mai vechi pentru Romania decat un chateau bordolez din anii '80. Adica va dati seama ce inseamna pentru un producator existand din secolul 18 un vin din 1980? Dar pentru Romania, in schimb, un vin din 2002 este ca o excursie in preistoria vinul bun pe aceste meleaguri!
Stantat pe verso o data din 2005. A stat vinul 3 ani in crama? Foarte bine, imi zic. Bronz Decanter. Si asta e bine. Faptul ca a stat 1000 de ani intr-un raft de Billa: nu e bine. Dar n-am cumparat vinul asta pentru propria placere ci pentru a inchide cercul memoriei. Nu de alta dar 2002 n-a fost un an tocmai genial, pentru mine.
Nici pentru vinurile romanesti, aud. In umbra mai celebrului 2001, 2002 a fost mai degraba mediocru.
Culoarea este intensa, rosie-caramizie. Ok, asta stiam de la inceput. Miros: 2 lucruri. Pamant si miere de albine zaharisita. Gustul este...baubil, in mod cert a avut zile mult mai bune, dar nu e decazut. E pe duca, dar inca vorbeste, ca sa zic asa. Taninul, atat de abundent si in versiunele la zi ale cupajului de feteasca, pinot si merlot, inca exista, dar tot ansamblul s-a monolitizat. Adica gustul aminteste clar de scortisoara, prune uscate, iar pe finalul dulceag taninul isi pune carjele si ne arata ceva condiment si o tonica amareala amintind de pruna "natur". Si asta e tot. Oricat am mirosit, oricat l-am invartit, oricat am incercat sa-mi inchipui arome, n-am reusit. E ca un mos mizantrop care mai are 2-3 idei, dar fixe si repetate obsesiv.

Sigur, pentru a face dreptate producatorului in cauza- Cramele Halewood, trebuie subliniat ca e un vin din 2002 care sta probabil de 5-6 ani pe rafturi sau in depozite, cu siguranta nu in cele mai bune conditii. Dar spre deosebire de multi confrati de raft, acesta e inca vin. Nu in cea mai buna stare, desigur, dar vin, oricum. Nu pot decat sa ma intreb daca cineva are printr-o pivnita un astfel de specimen, pastrat corespunzator, si ce gust are. 
De fapt, contactul cu vinul acesta m-a dus cu gandul spre altceva. Combatem industria asta, ii acuzam de "demisec", de lipsa de strategie, de directie, de vointa, de stiinta, de preturi umflate, etc. Si daca sub acest vacarm exista totusi geme neglijate, nebagate in seama? N-avem de unde sa stim, desigur, pentru ca marketingul producatorilor nu e atat de destept incat sa faca verticale care sa scoata la iveala surprize. Adica dintre toti doar Vinarte e in stare sa ofere 10 ani de recolta (in fine, 9). Davino are alte planuri(ca intotdeauna), iar SERVE probabil nu are atatea sticle, din moment ce se ofera sa le rascumpere "cu orice pret", pe facebook.
Asa incat, daca traiesti tot timpul in prezent, e greu sa-ti amintesti trecutul si imposibil sa intuiesti viitorul. Iar in business asta e faliment curat!


7 comentarii:

  1. Bine zis ca e inca vin...de la experienta mea cu Zestrea Murfatlar (care parca era mai tanara) deja nu mai privesc atata de critic vinurile care :au mai alsat garda jos" in timp..:))
    Iar despore concluziile din final...parerea mea ca inca nu am ajuns acolo, mai avem mult de mers. Momentan trebuie sa trecem peste hiperinfaltia preturilor din ultimul timp la vinurile (asa-zis) "quality" de pe la noi...
    Obsesia acum la producatori este pretul , nu povestea sau traditia, etc..
    Iar in cazul multora verticalele nici nu i-ar onora: unii nu au istorie, deci nu au ce sa prezinte, iar altora le e cam rusine cu istoria lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cativa producatori ar putea. Dupa 2000 oricum. Stii cum e un vin din 2010 pare mai bun daca l-ai baut si cel din 2000:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca baiatul asta a reusit sa ramana vin in conditiile vitrege de stocare, vorba ta, e posibil ca unul pastrat cum trebuie sa ofere surprize si mai placute

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, e posibil. Asta a fost primul Byzantium, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Din cate stiu, da. Oricum, ala din 2005 ramane si acum pt mine cel mai sanatos vin romanesc pana in 20 de lei.

    RăspundețiȘtergere
  6. am baut in seara asta varianta 2006, care a luat bronz la international wine challenge in 2008.Culoare rosu-violaceu,nasul aduce a pamant,cum ai spus,iz de pruna care se resimte si la gust,coacaze negre.tanini nu asa de agresivi..si un post gust scurt..

    RăspundețiȘtergere
  7. Flavius: dar pe ansamblu ok, nu? Tot 17 lei, din Billa?

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.