Daca ai nostri au scornit povestea cu babeasca de Nicoresti si cardinalul Richelieu, de ce n-ar inventa si bulgarii ceva asemanator.? Ei bine, va veti chinui in zadar sa gasiti un rand serios care sa confirme pasiunea nestavilita a domnului Churchill pentru un vin bulgaresc oarecare.
De altfel, am oarece dubii ca era consumator de vin, cigarul celebru potrivindu-se mai bine cu cognacul si sampania. Daca citesti cu atentie intrarile din google la interogatia "churchill melnik" descoperi radiografia mistificarii. "Localnicii isi amintesc ca Churchill comanda doua butoaie de vin pe an", dupa care sursa informatiei (adica amintirea babutelor la a doua generatie) e uitata si asa ajunge vinul de Melnik "a favourite of Winston Churchill's". Nici macar ocupatia germana nu i-a putut stavili apetitul pentru acest delicios vin. Mi-l si inchipui pe tanarul Ian Flemming intr-o operatiune de commando in Bulgaria, rostogolind la vale sub tirul inamic cele doua butoaie de vin.
In fine, nu e important daca e adevarat ci ca exista un vin care se numeste Churchill's Melnik si din interes stiintific l-am cumparat (si baut). A costat fabuloasa suma de 6 leva (pret de market de statiune), adica 13-14 lei, pret la care deja ii pun la indoiala gusturile incapatanatului prim-ministru.
Oricum sa trec la subiect. Vinul e obtinut dintr-o varietate autohtona care poarta chiar numele locului. E un vin rosu-rubiniu, neutru, cu vinozitate mare, vin de masa, fara arome extravagante, fara baric, bine echilibrat, cu aciditate buna. Corpolenta este mediu-usoara, dar niste tanini mici si obraznici il fac capabil sa reziste asaltului inamic cu halci de carne la gratar, oricunde ar fi: pe plaje, in aer sau pe strazi, in Franta sau pe mari (vorba celebrului discurs). Aromele sunt austere, doar ceva visina si o astringenta de pruna goldana necoapta in totalitate. Finalul este mediu si aduce un gust brusturos, morocanos, ierbos, mineral si condimentat. 74 de puncte sa fie, caci nu face rau, nici la stomac, nici la cap, nici la buget.
Marturisesc ca fara a fi impresionat in vreun fel de incarcatura istorica a acestui vin, si sunt convins ca exista alte variante mai elevate ale vinului de Melnik, chiar in portofoliul producatorului Damianitza, am ridicat un pahar in memoria marelui Winston, fara cerbicia caruia am fi baut ceva mai mult riesling acum.
Apoi, la banii astia, mai mult decat ok, nu? :)
RăspundețiȘtergereeu am incercat de la ei un cupaj de sauvignon cu chardonnay, No Man's Land, un alt tribut adus probabil vremurilor razboinice(are o eticheta cu sarma ghimpata) :))
RăspundețiȘtergeredin pacate a avut defect de dop. l-am vazut si pe churchill pe raft dar tare n-am crezut povestea :)
Marketing bulgaresc...oricum mai sunt si pe la noi producatori care se luasera de Dracula cu Cabernet Sauvignon Vampire si etc...
RăspundețiȘtergereIar cu Churchill si cu englezii in al doilea razboi mondial sunt cam scarbit..mai ales cu capitolul despre batalia pentru Anglia (cea aeriana), unde dupa ce pilotii polonezi au luptat pentru englezi si au avut cel mai mare numar de avioane germane doborate, Churchill i-a vandut la Ialta si nu i-a lasat nici macar sa defileze cu ocazia parazii de la incheierea razboiului. Au defilat chnezi si indienii si ai au sta pe margine. Sa nu il supere pe Stalin..A aparut chiar un documentar pe History Channel parca in acest sens...
Asa mie o scarba uneori de lumea civizilizata ...de nu cred ca luam sticla aia nici cu 2 euro..:))
Ahhh..si cu cognacul ai dreptate...lui Churchill ii placea in special un cognac armenesc, Ararat ii zice, o chestia foarte buna in opinia mea, care s-ar putea lua cu nume mari de la francezi si nu i-ar fi rusine. Se gaseste si pe la noi la preturi jumatate fata de rudele cu marketing si D.O. bine puse la punct din Franta.
RăspundețiȘtergere@Ciprian: nu mai mult, dar ok, oricum:)
RăspundețiȘtergere@Wineandknives: a luat si niste premii producatorul acesta. Nu m-a dat pe spate, dar la preturile astea e ok.
@Dan: Churchill si Ararat? Serios? Hai, mai Dan, vinzi castraveti gradinarilor? :) Iar despre tradari si aliante neonorate, ce sa spunem decat..."marketing englezesc"? Ce zici? :)
E..repetam si eu sa mai auda lumea..:)
RăspundețiȘtergereMda...marketing si comunicare..ca sa citez alta zicere celebra a lui Churchill: "niciodata in istorie atata de multi nu au fost datori atatora de putin", parca asa era...
Si intr-adevar si-au platit datoria cu varf si indesat...au vandut Polonia lui Stalin si au luat Grecia...si sa mai zicem ca nu si-o merita acum UE cu grecii???...:))
Si mai zici ca Araratul e bun. De la Ialta i se trage lui Churchill. Acolo l-a servit Stalin cu minunea prima data. Si polonezilor, probabil, tot de acolo li se trage
RăspundețiȘtergereSa nu instigam totusi la ura intre popoare..:)
RăspundețiȘtergereCa armenii au fost si ei tot victime...
Toate popoarele au fost victime la un moment dat, zice-se.
RăspundețiȘtergereIn pliantul de prezentare al brandy-ului Ararat apare ca apartinand lui Churchill:
RăspundețiȘtergere"Never be late for dinner, smoke cigars and drink armenian cognac" si ca lua anual aproximativ 400 sticle.
@Marcel: era rezistent, nu gluma. Bine, cand a cazut cortina a cazut si peste cognac.
RăspundețiȘtergereE, sa nu fim pretentiosi pentru ca oricum Churchill este considerat cvasi-unanim ca fiind alcoolic si in plus cu o depresie maniaca instalata pe fondul consumului de alcool.
RăspundețiȘtergerePlus ca nu bea doar Ararat, alea erau episoade trecatore, cand se intalnea cu Stalin si incercau sa se convinga reciproc sa renunte la convingerile politice..
In general din ce stiu prefera wisky (Jhonny Walker pt. ca era prieten cu proprietarul distileriei), iar la cognac Hine sau Remi Martin, Champagnie Pol Roger si uneori cate un Martini de incalzire.
Cred ca daca ar fi trecut prin Ardeal i-au fi placut palinca, asa cum ii place si Majestatii sale, Printul Charles cand mai trece pe la noi...
@Dan: Adevarat! Am vazut un documentar pe tema asta. Altered Statesmen ii spunea.
RăspundețiȘtergere