Dispatches: Ce altceva decat struguri e in paharul dvs?

Datorita unui cititor va ofer un documentar dureros pentru orice iubitor de vin. Ce mai contine vinul in afara de struguri?

Puteti sa capatati un raspuns, chiar daca un pic rau-voitor, daca veti urmari acest episod din Dispatches ( aici ).

Documentarul a cauzat aprinse comentarii in industrie, cum ar fi parerea lui Jamie Goode, sau diverse reactii ale organizatiilor de producatori. Un articol decent din Decanter puteti citi aici. Se vede ca producatorii reportajului au dorit ceva "senzational, incredibil" si intregul program este construit astfel.
Insa, daca pui acid ascorbic in vin (nu va speriati, nu-i de rau, acidul ascorbic e chiar bun pentru sanatate, e un alt nume pentru vitamina C) as vrea sa stiu.

7 comentarii:

  1. George, l-am vz si eu aseara. Problema e ca inclin sa-i dau dreptate lui Jamie. Fix aceleasi sentimente m-au incercat si pe mine in timpul vizionarii.

    Deci, sa fim seriosi, multe chestii spuse in docum. le stim cu totii de multa vreme. Ce naiba, oameni buni, nu stim ca se baga drojdii si alti aditivi in multe vinuri, pt a le amplifica aromele? Sau ca se adauga zahar?

    Singura chestie cu care sunt de acord este sa se specifice pe eticheta ce contine, intr-adevar, un vin sau altul. In rest, impresia de senzational si apocaliptic am avut-o de la inceput pana la sfarsit.

    Cele mai haioase mi s-au parut raspunsurile diversilor producatori; oamenii au recunoscut, in mare, ca adauga tot felul de chestii in vin dar ca toate sunt in limitele legii. Duuuh, aici au dreptatea lor, doar ca m-a enervat stilul de can-can al documentarului. Macar s-au focusat pe producatorii industriali, unde stim cu totii ca n-ai cum sa scoti un vin ieftin si bun, fara sa-l indoi cu ceva. C'mon...

    RăspundețiȘtergere
  2. Uitasem ceva :) Cel mai stupid mi s-a parut asa numitul "test" cu sampania si spumosul. Si acum ma intreb ce naiba a vrut tipa sa demonstreze :)) It was just...stupid

    RăspundețiȘtergere
  3. da, cea mai tare a fost aia cu zaharul din sampanie. Extraordinar, nene, pun zahar in sampanie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Yep, asta nu a fct decat sa demonstreze ca tipa n-are habar ce presupune procesul de productie a unor astfel de vinuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe de alta parte daca ar pune tot de adauga mustului pe eticheta, mitul vinului sanatate curata, naturel, care nu contine decat niste sulfiti acolo, dar si aia ca tratament antibacterian, se cam duce pe apa sambetei. Marturisesc ca pe aia cu gelatina n-o stiam.

    RăspundețiȘtergere
  6. Gelatina e folosita probabil de producatorii industriali, si tot pt limpezire. Dar sa consideri oul ca pe un aditiv e pura tampenie. Frate, metoda asta se foloseste de sute de ani pt a limpezi vinul :))

    Cat priveste mitul de care spuneai, nush daca iubitorii de vin chiar cred in el. Bine, vorbesc din pmdv, e posibil sa ma insel. In plus, informatii suplimentare gasesti la tot pasul pe net, nu cred ca se ascunde nimeni cu adevarat. Aici, sunt si eu de acord ca trebuie mentionat pe eticheta dar, deh, asta ar afecta la buzunar producatorii. Oricum, impresia mea e ca la nivel de vanzari nu cred ca ar fi dezastru; continui sa cred ca sunt destul de putini romantici care chiar au impresia ca vinurile imbuteliate sunt produse naturale 100%...

    RăspundețiȘtergere
  7. da, sunt de acord, mai ales la noi, unde exista ideea ca tot vinul din comert este si din struguri. pentru americani o fi vreo revelatie. cum a fost si ideea ca mc donalds le face rau. ce minciuni, nu-i asa:)

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.