Dupa carmenerele standard al celor de la Cono Sur, urmeaza acum un carmenere cu ceva mai multe dotari. Chiar si sticla, musculoasa, cu umeri lati, te face sa intelegi ca ai de-a face cu alt vin si alta gama. Lucru corect, de altfel.
Vine din Colchagua Valley, este 85% carmenere, 10% cabernet si 5 la suta altele printre care ceva syrah.
Culoarea e rosie-purpurie foarte intensa, nasul aduce ardei verde sau chilli proaspat taiat (exista si ceva evident piperat acolo), mure, prune, cirese. Gustul e plinut, fructat, cu trademark cafea, ciocolata, scortisoara, condimente, pruna, fructe de padure. Taninul e fin, aciditatea ok, daca ar fi avut si mai mult corp ar fi fost mai bine. Nu-i rau nici asa, dar la acest profil aromatic merge mai bine un gust mai dens, mai greu.
Finalul nu mi s-a parut deosebit, terminand-se cam rapid. Ceva fructe dulci, lemn si condiment. Arde un pic, la 14%, dar nu din cale afara de deranjant. Este sec (2,7 g zahar), si are o aliura mai serioasa decat obisnuitele carmenere din Chile.
Oricum, fata de Tocornal, gama Reserva e altceva. In primul rand corpolenta, apoi baricul, care cel putin la carmenere- impreuna cu impresiile de cafea si fructe de padure/pruna- dau un compozit usor de tinut minte si agreabil. De baut tanar.
Costa in jur de 35 de lei. Mostra primita de la importator- Cramele Recas.
SCOR 79 pct.
Cel din 2007 mi-a placut mult, dar pe vremea aia nu prea scriam note de degustare. Oricum, intre Tocornal si Reserva cred ca mai exista o gama intermediara, tot cu bicicleta pe eticheta. Nebaricat din cate tin minte, insa corpolent (tot cel din 2007).
RăspundețiȘtergereDa, mai exista o gama, dar nu sunt sigur daca e nebaricat. sa fie doar chipsat?
RăspundețiȘtergeremda, cum zice si site-ul lor: Bycicle
RăspundețiȘtergerehttp://www.conosur.com/en/our-wines/cono-sur-single-varietal/