Un vin din Slovenia care costa peste 100 lei. Din struguri din soiul refosk.
De data asta o sa fiu gica-contra si spun ca nu face banii astia, neam!
Adica, sigur e un vin bun, cu o culoare rosie-purpurie, cu un nas cam ciudat, mie mi-a adus aminte de un evantai chinezesc, ordinar dar parfumat, foarte la moda intr-o scurta perioada dupa revolutie (edit. via Ciprian: aroma de tamaie). Corpul e de admirat, de vin bine lucrat, si in interiorul sau am descoperit dulceata, vanilie, prune (nu afumate), condimente (piper), fructe de padure, o picatura de cafea, si o usoara astringenta. Alcoolul (14%) este bine ascuns. Finalul este mediu.
A nu se intelege ca este un vin rau, dar la pretul acesta nu o sa-l mai cumpar. Ideea de vin legendar, vin de ocazie, etc, e o iluzie. E "doar" un vin bun dublat de actiuni de marketing dibace din partea importatorului.
84 pct
Maurul si-a facut datoria, maurul isi vede de durerea sa de cap.
George,
RăspundețiȘtergereIti mai amintesti cum se numea vinul spaniolesc :))
Cu mare greutate:))
RăspundețiȘtergereFinca el Carcon Shiraz Jumilla. Cred ca din 2006
Deci El Carcon era :)) Hmmm, totusi parca era din 2007 :)) Astept sa ajungi acasa daca nu ai aruncat deja sticla :))
RăspundețiȘtergereS-ar putea sa fi fost din 2007, Chamarre-ul era din 2006. O sa verific.
RăspundețiȘtergereCe ai gustat George?
RăspundețiȘtergereVinul fiind din 2004 cred ca e vorba despre refosk (Santomas Antonius Refosk 2004 - Sergasi numindu-se parcela de pe care au fost culesi strugurii). Esti sigur ca ai decantat serios vinul inainte de a-l incerca? Eu am facut greseala sa neglijez aceasta importanta etapa cu un Antonius 2005, tot refosk, si am acuzat aceleasi hibe ca si tine. Eu, dupa cum stii, sunt un mare fan al anului 2004 de refosk Antonius, nu al celorlalte de la Santomas, care costa mai putin - si tocmai, ce m-a impresionat in modul cel mai placut la acest vin au fost post-gustul fantastic si finishul extrem de lung si de cald - de Amarone! E drept insa ca, acum, cu lectia invatata, decantez un Antonius si 8 ore inainte de a-l bea - iar rezultatul este de-a dreptul spectaculos! Efectiv, la banii astia - si, evident, dupa gustul meu, rar gasesc in Romania un vin atat de expresiv si de bine facut, apartinand lumii vechi, nu celei noi :) Cand vii la Bucuresti, te rog, anunta-ma si deschid cu o zi inainte un Antonius 2004 si te invit sa-l gustam impreuna, sa vedem daca vinul ti se va parea si atunci scurt :))) Iar nuantele sale - tot asa, dupa decantare, sunt magnifice, fara numar, ca si evolutia la pahar: rar mi-a fost dat sa gust un sepaj (vinul e 100% refosk) atat de seducator si de complex. Eu zic sa-i mai dai o sansa. But that's me :)))
Răzvan
Razvan,
RăspundețiȘtergereA fost refosk-ul. Am editat postul, pentru ca intr-adevar exista si un Antonius CS, din cate stiu.
De carafat, l-am carafat, a stat cam 1 si 30 de minute. Poate a fost putin, cum ai spus, ce-i drept- cred ca si Ciprian e de acord- spre final parca s-a mai deschis. Uite, daca voi ajunge candva in Bucuresti (probabil peste un deceniu sau doua:), o sa-ti onorez invitatia.
In orice caz, va dura mult pana sa mai platesc 140 de lei pe acest vin.
George
Sunt de acord ca a mai evoluat prin aerare in timp dar...still, raman la parerea ferma ca stejarul are putine sanse de a se integra cum trebuie. La urma urmei, e vb de gusturile fiecaruia, iar eu nu agreez acest gen de vinuri care petrec 2 ani la butoi. Am remarcat si eu finalul in stil Amarone, doar ca nush daca acesta ar putea fi o virtute cand vine vb de un vin facut la modul clasic :) Zic si eu...
RăspundețiȘtergerePrieteni, ascultati-l pe Razvan, am gustat vinul impreuna la aceleasi evenimente, in 2 ocazii diferite: superb. Cred ca are nevoie de minim 2-3 ore de aerare, iar temperatura de servire de 19-20 de grade.
RăspundețiȘtergereCip, mai toate vinurile Santomas stau la butoaie mult timp - nu baricuri. Lemnul n-ar trebui sa se simta deloc.
Problema mea este ca vinul s-a scumpit foarte tare dupa ce a prins ceva notorietate pe piata locala, ajungand de la cei 70 de lei in toamna lui 2009 la nu mai putin de 120-140 de lei in primavara lui 2010! Si in Slovenia inca mai poate fi gasit la (echivalentul a) 70 de lei!
O fi Mihnea, dar as zice ca mai degraba n-o sa mai cumpar vinuri la preturi d'astea, in special in conditiile unor scumpiri irationale, decat sa astept 8-10-24 de ore ca sa-l gust. In fine, fiecare cu asteptarile si dezamagirile lui. Imi dau seama ca trebuie sa fie ceva de capul lui, ca doar nu l-o lauda lumea degeaba, dar nu sticla asta. Iar cu vanilia lui Ciprian, subscriu, era foarte pregnanta.
RăspundețiȘtergereMihnea, asa o fi cu aerarea prelungita, n-am zis nu...
RăspundețiȘtergereStiu ca sunt tinute in butoaie mari, nu baricuri, dar eu am simtit gustul de vanilie si lemn prea pregnant pt gustul meu. Asta e, asa l-am simtit eu atunci. 2 ani la butoi, indiferent de care e, tot se simte. In plus, am descoperit si cateva note de degustare din afara care semnaleaza fix aceeasi problema la acest vin - nota predominanta de stejar care cam acopera celelalte arome...
Vinul este clar unul bun si destul de complex, doar ca nu stiu de ce am simtit ca acele note dulci si vanilate din final vin asa cam ca un tavalug
Uitati, asta este o nota care imi confirma impresiile lasate aseara: http://www.wein-plus.com/slovenian_guide/weinshow.html?rec_number=100375&pict_type=k
RăspundețiȘtergereNu luati in seama poza, e a Refosk-ului Koper dar vinul degustat este Antonius...
In incheiere, mai spun doar ca vinul a fost clar bun doar ca nu e chiar genul meu...asta e. Notele alea dulci din final (vb lui Razvan, a la Amarone) m-au dat putin inapoi. Prefer un finish sec, sau bone-dry cum ar spune americanu' :)
Cip, uita-te la data evaluarii: 2007, adica vinul avea numai 3 ani atunci. E firesc sa se simte lemnul asa de pregnant. In 2010 nu e normal sa domine notele lemnoase, de aceea am eu senzatia ca merita aerat mai mult. In plus, vinul are tanini foarte barbatesti, ceea ce nu reiese din notele voastre (tot refoskul Santomas bubuie de tanini, de-aia il sechestreaza 2 ani in lemn, sa iasa dracul din el!). Sa fie o sticla mai nefericita?
RăspundețiȘtergereNush, eu unul n-am simtit taninii atat de barbatesti ba din contra - erau destul de fini si bine integrati. Astea au fost impresiile noastre, in plus a mai fost o a 3 a persoana care ne-a confirmat cele spuse mai sus...
RăspundețiȘtergereAsa am simtit eu sticla asta, de acum ce sa mai zic? In orice caz, nu face pretul de acum - poate undeva la 60-70 de lei face...
In schimb, nu am zis ca vinul nu e bun doar ca nu a fost chiar pe gustul meu; si nu cred ca acel final dulceag s-ar fi transformat in ceva pe placul meu indiferent de cat ar fi stat in carafa...sau poate ma insel, cine stie?
E din 2007 Shirazul cu problema, Ciprian.
RăspundețiȘtergereMultam, George :)
RăspundețiȘtergere