Ce este acela un "bin 50"?
Ei bine, este o chestiune specific australiana. "Bin"-ul este locul din crama in care se depoziteaza un anumit vin. Este adresa vinului in pivnita. Shirazul se depoziteaza in bin 50, pe cand chardonnay-ul in bin 65, etc. Nu spune mare lucru despre calitatea vinului in sine. De altfel, nu spune mare lucru in general, transformandu-se intr-un cliseu de marketing. Suna "cool" si cam asta e tot.
Vinul: culoare rosie intensa, nas placut in care se intrevad fructele, gust destul de moderat pentru un shiraz australian, de fructe negrede padure(coacaze), dar si rosii (zmeura). Evolutie fina, tanini moi, delicati. Finalul nu este impresionant, dar lasa ceva dulceata de prune si un pic de bacon.
E un vin nemaipomenit? Nu! M-a dus cu gandul la banca mazgalita din scoala primara, la "guma turbo 5 lei, tipi tip 3 lei"(spus cu accent de populatie conlocuitoare), la cocoseii de zahar, la careu si trei culori("chent, malboro si carpati"), la snururile colorate de "comandant", la trusa cu sugativa, calimara si stilou chinezesc cu penita usor stramba, la mainile vesnic patate cu pigment albastru. Cam asta ar fi de rau: cerneala! Nici cele aproximativ 24 de ore cat a stat deschisa sticla n-au fost suficiente sa alunge nostalgia.
Dar e bun? Da! La 25 de lei isi merita cu prisosinta banii. Ce genul de vin perfect seara tarziu, sa acompanieze Consolatio Philosophiae, sau macar Conjuratia Imbecililor. Coloana sonora(nu pun secventa din film-unii ar putea fi sensibili):
George,
RăspundețiȘtergerePe mine evulutia aia fina m-a atras cel mai mult. Nu prea se inscrie in scoala vinurilor din sud, australiene...ca sa nu mai amintesc de chiliene.
Alin,
RăspundețiȘtergereAsa este, si pe mine m-a surptins placut. "smooth taste, kent style", unde mai pui si faptul ca nu e prea "bombat":)
deci sa nu ma simt prea vinovat, nu? :D
RăspundețiȘtergereE un vin absolut ok, cu mentiunea ca cel putin 2005-ul trebuie incercat acum ca peste 30 de minute e prea tarziu:)
RăspundețiȘtergereGood tip, Alin! Thanks.
Pentru a afla ce inseamna Bin...
RăspundețiȘtergereThe term ‘BIN’ has an historical connection in a Penfolds context. South Australia is a very warm & dry part of Australia. When we made wine back in the 1800’s we allowed bottled wines to receive some bottle maturation, pre-release (as we still do now). For example, the current-release Grange, the 2004 vintage, was released in 2009. In the days before air-conditioning, before refrigeration, we had to store these bottles awaiting release. We did so underground (like the Champenoise). The bottles were stored in vaults or compartments. We called these storage areas BINS. Different Bins had different numbers (randomly selected, not linked to a quality level, or variety, or style). This naming system has persisted over time. Nowadays we have above-ground, air-conditioned warehouses – but we retain the term BIN for naming some of our wines.
Multumim Boris pentru lamuriri.
RăspundețiȘtergereUf, de fiecare data cand aud de Grange, ma inteapa in stanga:)