Sarba 2008 Crama Girboiu sau povestea de amor dintre un inginer si profesoara de romana.








Şarbă 2008, DOC Coteşti, Crama Gîrboiu, 12,8%, vin alb sec.
Şarba este o varietate de vin romanesc (de fapt pe jumatate...), obtinuta prin anii '70 la Statiunea de Cercetare Odobesti. E gen "Traian si Decebal", incrucisare dintre riesling-ul italian si tamaioasa romaneasca. Dupa canon se obtin vinuri seci semiaromate. Ca asta ar putea sa satisfaca consumatorul roman, obisnuit cu aroma de "bombonica" a dry muscatului, e la mintea cocosului. Deci, desi nu prea are trecut ar putea avea un viitor!
In vara, cand ii sta mai bine pe masa acestui vin neaos, au vorbit despre varianta vinificata in demisec atat Cezar Ioan cat si Alibus. Trebuie mentionat ca producatorul are in portofoliu (deocamdata) doar vinuri albe puse pe piata in diferite variante de vinificare (sec sau demisec), amintind de unii producatori germani care-si ofera riesling-ul din aceeasi recolta, sub mai toate treptele de gust. Interesanta strategie.
Acest vin denota o aroma florala deosebit de pronuntata. Atat de pronuntata incat e oarecum ireala. Parca ai mirosi o floare in carne si oase, sau, ma rog, in petale si pistil, sau chiar o doza de apa de trandafiri. Gust de piersica si caisa confiata (adica un eufemism pentru rest de zahar si o usoara, dar nederanjanta, amareala).
Daca barbatul ar fi un om practic, cu gandire monolitica- il stiti: are 3 "bormasini" diferite si o cheie tubulara pentru orice ( riesling-ul italian), iar aleasa inimii sale- o delicata ( tamaioasa romaneasca ) care varsa lacrimi citind o romane cu trama dulceaga de Cella Serghi, atunci sarba ar fi cu necesitate povestea de dragoste dintre ei.
Un buchet foarte frumos, daca-mi permiteti ambiguitatea, de oferit la o cina usoara de Valentine's Day sau de Dragobete (pentru fariseii traditionalisti). Nu este un vin pretentios, dar e departe de a fi banal (pentru ca, nu-i asa, chiar daca obisnuite, povestile de dragoste nu sunt niciodata banale), oferind destul de multe pentru cei 12-16 lei la care este pretuit.
79/100
ps: "pretuire" : George Moisescu, pictura de pe eticheta: Elena Andrei

5 comentarii:

  1. Tu te referi la Rieslingurile Kabinett, Auselese şi Spatlese? Pentru că astea sunt produse din struguri culeşi în perioade diferite. Eu nu-mi amintesc să fi văzut un acelaşi vin Kabinett vinificat în acelaşi an ca Trocken (sec) şi Halbtrocken (demisec). Dar poate mă contrazici tu cu un exemplu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi amintesc de o gama nepretentioasa (Deinhard) demiseci si seci.
    Sau niste vinuri unguresti vazute in Kaufland (parca din soiul furmint) de la demidulce la dulce.
    Dar, e foarte posibil sa fie asa cum spui tu, anume ca momentul recoltei sa difere.
    Oricum, ideea este interesanta, aceea de a scoate pe piata acelasi soi vinificat diferit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca te pasioneaza subiectul, incearca si o Sarba de la Tenuta. E drept, n-am baut (si prezentat) decat versiunea "vrac" (seaca de seaca!), extrem de interesanta, dar am inteles ca si cea imbuteliata e foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am incercat un cupaj de la ei, parca sarba+feteasca regala. Nu m-a dat pe spate, dar daca ma gandesc bine, nici nu trebuie. Sunt vinuri de masa, nepretentioase. Dar acum ca spuneai, pentru completarea culturii generale, o voi incerca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.