Nasc si la Moldova vinuri: Senator Private Collection Rosu 2007

Sfinxul grecesc, cu cap de femeie, corp de leu si aripi de vultur, este un simbol al puterii, cum sunt si senatorii. Tot sfinxul, in mitologia greaca, era un simbol de rau augur, prevestind nenorociri si ghinion. Pana si numele este elocvent (sfinx, de la sphingo= a strangula, sufoca). Cam ca senatorii. Pana si cel care l-a invins, raspunzand la celebra intrebare („Care este fiinta care dimineata merge in patru picioare, la pranz in doua si seara in trei?") nu a sfarsit prea bine. Il chema Oedip.
Din intamplare senatorul rosu din Vrancea este mai prietenos, nu iti pune intrebari incuietoare a caror miza este propria viata, nici nu te duce cu vorba promitand marea cu sarea, desi a concesionat in prealabil si marea si sarea patriei.
Este un vin de 14%, din 2007, sec, IG Dealurile Vrancei, un asamblaj de cabernet, feteasca neagra si merlot. Evident dupa aspect si simbolistica- e "branduit" de George Moisescu. Se pare ca si Radu Rizea a avut ceva de spus in ce priveste asamblajul.
Vinul are nevoie de aerare (o ora-doua, vedeti si voi), notele initiale cerneloase si pamantoase deschizandu-se in note mai vii de brusture, condiment, pruna si fructe de padure confiate. Gustul nu este extravagant prin complexitate, dar induce impresia de vin bine facut, cu alcool, tanin si aciditate foarte bine integrate. Gustul de pruna si cafea-stiu la ce va ganditi, dar nu va faceti griji:)- usoare impresii "verzi" (de care ma puteam lipsi), dar si certe influente minerale, calcaroase, caracter puternic cum numai vinurile cu grad mare de alcool pot fi- sugereaza compararea cu un vin de tipic bordolez, compact.
In final, gustul sec se rotunjeste in fructe dulci, confiate: curmale si pruna uscata, asezonate usor cu piper negru si eucalipt. Este destul de persistent.
Te duce cu gandul la mancaruri grele din carne rosie cu sosuri savante, nitel dulcege.
Pana una-alta- cel mai bun vin rosu de prin partile acelea de Romanie. Deci, se poate!
84 pct, 40 de lei la producator.

11 comentarii:

  1. Ma bucur sa aflu chestii mai optimiste despre vinurile de acasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Era o chestie de timp. Cata feteasca alba de 5lei/litru poti sa faci? La un moment dat trebuia sa apara si saltul calitativ.

    RăspundețiȘtergere
  3. interesant, habar nu aveam ca au lansat si alte game in afara de Monser.
    in ce proportii/procente sunt cele 3 soiuri asamblate?

    RăspundețiȘtergere
  4. Au o gama Varius- cu soiuri pure, apoi doua "private collection". De procente, nu stiu, dar pe contrarticheta ordinea era cabernet, feteasca, merlot.

    RăspundețiȘtergere
  5. da, m-am uitat pe site-ul lor si au un Merlot din gama Varius care trebuie incercat
    normal ar fi ca ordinea asta sa fie in functie de contributie.

    RăspundețiȘtergere
  6. "contributie"?

    Eu unul mi-am luat si privatul alb si sauvignonul blanc Varius. Sa vedem. Prin deductie incompleta, nu cred sa fie rele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am baut eu SB-ul Varius. E bunicel.

    RăspundețiȘtergere
  8. L-am baut si eu. Il beau, ca sa fiu mai precis:) Il gasesc excelent. Nu ma asteptam la asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am degustat ambele Private-uri la finele anului trecut in cadrul receptiei de inchidere de la Enoteca Millesime. Adusese George Moisescu vreo 2 sticle care au fost servite chiar la finalul intalnirii, si mi le amintesc "surprinzatoare" in sensul bun al cuvantului. :) Pana la urma aceste vinuri sosesc din partea unui producator care pana nu demult facea niste "bauturi de calitate discutabila". Deci, dupa cum bine spunea George, se poate! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Stiu Bogdan, am citit. Daca exista vointa, se poate, asa-i. Dar trebuie sa vrei sa produci calitate nu cantitate. SI desprinderea asta e greu de facut

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.