Concursul de vinuri spumante romanesti 2024 si doua-trei panseuri

Luni, 02.12.2024, zece jurati s-au reunit la Casa Doina, legendarul restaurant de la marginea parcului Kiseleff, pentru a evalua 45 de vinuri spumante romanesti. 

Concursul initiat de Tiberiu Onutu si co-organizat de Iulia Tigau a ajuns la a sasea editie. Daca Tiberiu si-a facut un nume in online-ul vinos romanesc, prin abordarile sale abrazive si temperamentul extrem de intransigent, pana la paroxism uneori, desi dragostea fata de vinul romanesc e ceva ce nu poate fi pus la indoiala, Iulia e mai putin cunoscuta, poate si pentru ca isi traieste viata in strainatate, unde a acumulat destule studii, diplome si "acolade" extrem de respectabile in lumea mondiala a vinului, insa si ea nutreste aceeasi dragoste si datorie fata de cel mai imbatator produs cultural neaos. 

Concursul este de mai multi ani un tandem compus din o comisie romaneasca si una plasata in strainatate, avand si o componenta importanta de promovare a industriei autohtone. Cand ai 10 (13 in acest an) oameni din Tarile de Jos care iau contact cu vinurile noastre in acest mod, fiecare om important din industrie sau din comunicarea vinului, este evident ca avem un castig pentru toata lumea.

Concursul a fost organizat foarte bine, fara nicio problema, pentru mine, cel putin. Vinurile au curs cu o cadenta de 2-3 minute, cum e si bine la astfel de concursuri. Fisa de degustare a fost personalizata, mai lunga ca de obicei, si cu mentiunea ca ni s-au cerut si cateva cuvinte despre fiecare vin. E destul de provocator in timpul alocat, dar...merge. Nu pretind ca am stapanit fisa cum trebuie, insa sunt genul de degustator visceral, care simte vinul si manipuleaza unealta ca sa iasa unde vrea el, nu unde vrea ea.   

Am gustat 45 de vinuri. Unii producatori au inscris mai multe vinuri, altii mai putine. E alegerea lor, ca la orice concurs. Indiferent ce poate crede fiecare despre omul initiator al concursului, nu mi s-a parut deloc ca e ceva in neregula. Concursul a fost cat se poate de pe bune si, in fond, fiecare jurat isi are propriile note pe care le poate publica, cum de altfel voi face si eu. Vinurile au fost in general bune, decente, cu exceptia a catorva, unde mi s-a parut ca sunt defecte, lucruri care nu au mers bine in vinificatie.

Asadar, fara alte panseuri, iata cine a iesit castigator, dupa algoritmul oficial:

Categoria: Spumante albe, metoda tradițională, sticlă standard
Budureasca Classic Blanc Noir, 2014
Villa Vinèa Cuvée Celést, 2019
Domeniile Panciu Cuvée Prestige, 2016
Domeniile Panciu Blanc de Blancs, 2017
Cramele Recaș Muse Stars, 2022
Categoria: Spumante rosé, metoda tradițională, sticlă standard
Domeniile Panciu Rosé, 2015
Villa Vinèa Rosé Celést, 2021
Podgoria Silvania Rosé, 2021
Categoria: Spumante, metoda tradițională, sticlă magnum
Podgoria Silvania Lux rosé, 2019
Podgoria Silvania Lux, 2020
Domeniile Panciu, 2021
Categoria:  Spumante albe, metoda Charmat, sticlă standard
Casa de Vinuri Cotnari ZAZ sec
Cotnari Selecție de Spumante Frâncușă
Domeniile Panciu Panciu Riserva, 2023
Categoria: Spumante rosé, metoda Charmat, sticlă standard
Crama Hermeziu C'est Soir 2020
Via Huși Extravaganza 2023
Domeniile Averești Briant 2023

Si dupa asta, cred ca e corect sa va spun si care au fost alesele mele. Fara culori:
Metoda tradițională
Villa Vinèa Cuvée Celést, 2019  94pct
Cramele Recaș Muse Stars, Mustoasa de Maderat 2022 92pct
Carassia Classic
Zarea Diamond Brut
Cotnari Vibe Francusa
Budureasca Blanc de noir 2014
Iar la Charmat:
Panciu Riserva rose 2023
Via Husi Extravaganza Busuioaca
ZAZ Grasa de Cotnari
si la dulci m-a pacalit o Zarea Gurmet Muscat 

As vrea sa va spun in final ca au fost foarte putine vinuri "rele", cu defecte sau altele asemenea. E bine. Insa mai e ceva. O industrie de dimensiunea celei autohtone propune o nisa infima de spumante. Producem foarte putin. Importam enorm. 
De ce nu putem sa facem si noi? Apar scuze, in parte justificate, pentru ca legislatia, accizele, antrepozit fiscal, etc, Ok, insa e mai bine sa importam volume enorme de pseudo-spumant?  Chiar si cu vicisitudinile amintite, pe care oricum tot consumatorul le plateste, de ce nu incearca orice producator roman, caruia si arealul, zona, clima ii permit, sa produca si vin spumant? 
Desigur, nu au traditie, mai toti, insa si asta trebuie sa plece de undeva, nu? Incepeti voi si incepeti acum!

PS: Daca va intrebati cu cat am punctat si ce comentariu am ref. Budureasca Blanc de Noir 2014... raspunsurile sunt:  87pct si comentariul negativ a fost ca asteptam o finete superioara.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.